Lakókocsival, inkább abban főzve tehát költséghatékonyan kb mennyibe kerül egy amerikai körutazás?
#11 Látom, megjött okoska a napi esszéjével. Kamionsofőr vagyok, nálunk a "kis" kanna 10 literes. Ha Az ember oda parkol a csap mellé (márpedig egy benzinkútnál általában nem lehetetlen feladat), akkor nem művészet 10 literenként feltölteni a nagy tartályt.
A Winnebago kifejezést nem én írtam, A kamionra sem Scania-ként hivatkozok, ő már egy másik kommentelő volt. Én nem millió dolláros motorhome bérlésre gondoltam, de ez szerintem le is jött a kommentemből, hanem kisebb, 3-4 személyes olcsóbb lakóautóra. Az ételre meg ne hazudja nekem senki, hogy az Államokban az európainak a felébe kerül, mert az nem igaz.
10, majdnem a fele annak amit mondasz nem igaz. Én éltem az államokban és megfordultam pár államban, bár tény, hogy nem az összesben.
Olcsó a kaja: A bolti árak hasonlóak a magyar bolt áraihoz, csak éppen minden egy picivel drágább. Most éppen a Minnesotai walmart-ot nézem, ami egy állam ahol nem vészesen magas az adó + ott a walmart az olcsónak számít.
1lb hagyma (0.45 kg) 0.78 dollár ≈ 290 forint + adó a walmartban. 1 kg hagyma auchanban 369 forint ami 0.45 kg-ra leszámolva 166 forint.
2%-os tej, 1 gallon (3,8 liter) 3,64 dollár + adó ≈ 1360 forint. Auchan UHT tej 2,8% 1 liter 329 forint. 3,8 literre számolva 1250 forint. Több példát erre nem hozok, mert sok idő ezeket kikeresni és kiszámolni, de szerintem számodra és a kérdező számára is érthető, hogy miről beszélek.
Az éttermi kaják meg nagyon változatosak lehetnek árban. Van olyan hely ahol 7 dollár + adóból + borravaló, meg van olyan hely ahol 25 dollár + adó + borravaló sem elég. A kettő között bármi lehet. Az igazság az, hogy én nagyon nehezen találtam olyan helyeket ahol 10 dollár alatt volt bármi is, mindenhol a legalapabb dolgok is 15-20 dollár körül voltak.
Olcsó az üzemanyag: Kinek mi. Itthonról nézve valszeg olcsóbb, de sajnos már az sem annyival. Pl 1 gallon benzin (3,8 liter), kint Minnesotában nekem olyan 3,2-3,9 dollár mözött volt, ami literre számolva kb 1 dollár/liter. Az 375 forint/liter míg itthon az átlagár asszem 600 forint körül van. Ugye ez is nagyban függ attól itthon, hogy hol tankolsz, de kint az ár az kb mindenhol ugyan az, inkább az államok adózása változtatja.
Olcsó az autóbérlés: Tud olcsó lenni. Sosem béreltem itthon autót, de csak a kommented miatt utána néztem: Ahogy nézem egy autó napi 40-100 euró között bérelhető, ami kb 16 és 40 E forint között van. Kint, én napi 35 dollárért béreltem autót, bár mondjuk az egy szutyok rossz autó volt. Mindenesetre lehet olcsón autót bérelni.
Olcsó a szállás: Na az húzott fel igazán. Nem. Magyar viszonylatban pedig végképp nem az! A legszutykosabb kis városban sem találsz 80 dollár alatt szállást, 2 főre meg végképp nem. És én itt nem New Yorkról meg Californiáról beszélek ahol híresen drágák a szállások, hanem kisvárosról Floridában vagy Iowa államban. Még a motelek és iszonyat drágák. Meg akartam szállni Minnesotában kb 3 órára a Minneapolistól és a legolcsóbb szállás amit találtam volt 85 dollár + ilyen fee meg olyan fee meg mit tudom én még mit raktak rá. Egyszerűbb volt 3 órát kocsikáznom és a városban az egyik ismerősnél aludnom.
En viszont meg mindig itt elek, es nem par eve kezdtem itt elni. Itt elek, itt utazok, itt berelek kocsit (es ketszer RV-t is). Evente tobb mint 50K merfoldet vezetunk-utazunk-nyaralunk.
Elelmiszereken NINCS ado, 11 allamot kiveve.
Ha a Walmartban es az Auchanban vasarolsz kajat, akkor meg is erdemled. Hagyma (pont ma voltam vasarolni) 4 lbs $0.99, 1 lb banan $0.39.
Egy gyorsetteremben nem kell jattot adnod, es 5-7 dollarbol tudsz enni egy reggelit. A leulos-felszolgalos etteremben ertelemszeruen nem tudsz 7 dollarbol enni, mert arra tenyleg van ado + jatt. De nem is irtam ettermet, kizarolag gyorsettermet. Es nem irtam, hogy max a fele, hanem ha beered csoro kajaval (es meg gyorsetterembe se mesz, csak kenyer es parizsi, meg csapviz) akkor lehet akar a fele is.
Scania kamion nincs az USA-ban.
Egyik kamionban sincs olyan wc es zuhany, mint egy RV-ben.
A kis 10 literes kannacskaval 3x 50 gallon vizet feltolteni a teton levo tankokba a csovon keresztul azert nem kis mutatvany, gratulalok, ha megteszed. Ugyanis a tiszta vizes tankok pl a teton is vannak, hogy meleg vizben tudj zuhanyozni es legyen "nyomas" is, mert akkor kevesebb erot kell kifejtenie a szivattyunak (ha egyaltalan van benne szivattyu, es nem egy huszoneves modell).
A benzin ara nagyonis fugg attol, hogy hol tankolsz, akar 1.50/gallon is lehet a kulonbseg pl. egy Valero vagy Arco (legolcsobbak), es a Mobile vagy Chevron vagy Shell (legdragabbak) kozott.
Szallast pedig - mint minden mast is - esszel kell keresni, es akkor talalsz is olcsot.
Meg kellene mar vegre tanulni, hogy ami regen olcso volt es jo is, az mara mar a legdragabbak lettek. A szallas ara pl. nagyon fugg a helytol. Minnesotanak is vannak olcsobb sarkai, akkor is, ha ez meglepo. Az Amazonrol sem szabad mar rendelni, mert mar ok a legdragabbak. Az autopalyak mellett nem szabad tankolni, mert meg az Arco is 50 centtel dragabb, mint 2 merfolddel arrebb. Es hasonlok.
Nem reszletezek tovabb semmit, mert az, hogy illegaliskent vagy turistakent itt voltatok egy darabig, az nem eleg.
Internet megoldott, a Starlinket bárhol tudod használni. 18 ezer körüli a díja.
Amúgy lehet, hogy jobban jártok ha előre foglaltok motelba szállást, és egy csomó macerát el tudtok kerülni. Bár ez csak a saját véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!