Elmennétek önkéntesnek fél évre Afrika déli részére?
Ha igen miért, ha nem miért nem?
Esetleg, valaki volt már? Milyen szervezettel? Tapasztalat?
Nem mennék!
előre leszögezem, nem vagyok rasszista. Kolumbiai jóbarátom van, kínai étterembe járok stb....
És miért nem mennék? Azért, mert a "fekete kontinens" segítése már elvárás szinten megy, ők egy gyufaszálat nem tesznek keresztbe.
Van egy szép nagy földrészük, nagyon sok ásványi kinccsel, példátlan növény és állatvilággal. Nincsenek zsúfoltan, elférnek bőven.
Ennek ellenére mi magyarázza azt, hogy kivétel nélkül az összes afrikai ország szegény, hatalmas az analfabétizmus, kosz van és fertő, primitívek az emberek, és óriási a bűnözés.
A tisztálkodás nem a gazdagság függvénye...
Egyszerűen nem tudnak magukkal mit kezdeni, csak a segélyekért állnak sorba, vagy épp ölik egymást.
3. világ? Ugyan már.... azért 3. világ, mert ők teszik azzá.
Voltam kint, vannak saját tapasztalataim...
De már arra is rájöttem, hogy Afrika probléma olyan összetett, hogy egy oldalról nem lehet megközelíteni. De mégis, mind ki tudunk emelni egy-egy jelentős, vagy rasszista indíttatásból megszületett vagy épp fülünkbe ültetett okot.
Az enyém a következő:
Először is magák a segélyek akadályozzák a fejlődést. Nem mérik fel mire kell a segély, nem ellenőrzik hogyan történik a felhasználása, és ha el is költötték fejlesztési céllal, a helyiek nem értik minek is ez? Nem vigyáznak rá, nem a célnak megfelelően használják stb. De legtöbbször csak a korrupt kormány pénztárcáját gazdagítja a pénz. Vagyis hozzájárul a bűnözők pénzeléséhez.
Miért történhet mindez meg?
Azért, mert Afrikában -vagyis ahol én voltam- szinte teljesen hiányzik az oktatási rendszer. Vagyis ami ingyen van, az botrányos színvonalú, szinte felesleges, ha ad is használható tudást, az az lesz, hogy hogyan kapáljanak a földeken. A többi meg magánintézmény, sok-sok dollárba kerül, a népesség 2% talán meg is engedheti magának.
Az idősebbek jelentős része analfabéta, és a hivatalos nyelvet meg főleg kevesen beszélik.
És nem azért van mert koszosak, lusták, igénytelenek....
Azt hiszitek ti, nagy magyarok, a felmenőitek pár száz évvel ezelőtt naponta fürödtek, és mind szépirodalmat olvasott esténként?
Hát nem, ők is ugyanúgy éltek a vidéken mint az afrikaiak.
Oktatás, tájékoztatás, tudás, információk nélkül senki nem tud fejlődni. De majd ha végre leáll a nagy segélyhullám, és a kormányoknak érdeke lesz előremozdítani a helyzetet, biztosan lesz pozitív változás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!