Szerintetek milyen fényképezőgépet kérjek szülinapomra? 13L
Az én első gépem Nikon Coolpix volt (talán s3000), és nagyon szerettem, bár egy év alatt tönkrement (nem tudom, hogy azért-e, mert rossz márka, vagy mert én nem vigyáztam rá eléggé). Az emberek, akik látták a képeimet, mind azt hitték, hgoy valami nagyon profi, tükörreflexes gépem van, tehát valószínűleg valóban jó fajta. :D
Most Panasonicom van, és ezt is nagyon szeretem. Talán nem csinál olyan jó képeket, de azért elég jókat, már 2-3 éve megvan, sosem volt semmi hibája, könnyű kezelni.
Ha haladó szintre el szeretnél jutni, én azt ajánlom, hogy most ne költs olyan sokat rá, hanem tedd félre a pénzedet későbbre! Megmondom, miért.
Kezdőként, hogy rákapj az ízére, valószínűleg elégnek fogod érezni az ún. kompakt, "point and shoot" fényképezőgépeket. Ezek jó eséllyel nagy felbontásúak, automatikusan fókuszálnak, és a legtöbb beállítást is saját maguk kezelik. (Meg fogsz lepődni, hogy mennyi minden beállítás létezik egy fényképezőgépen: fehéregyensúly, záridő, zárnyílás mérete, fényérzékenység, stb.)
Ugyanakkor, amikor már egy kicsit utánaolvastál ezeknek, kitapasztaltad a géped korlátait, akkor majd olyat szeretnél, ahol kézzel állíthatod be ezeket az értékeket. Mégpedig azért, mert a fényképezőgéped nem gondolatolvasó, nem tudja, hogy mit szeretnél. Te ezekkel a beállításokkal érhetsz el olyan hatásokat, mint például, hogy csak egy ember legyen éles, előtte és mögötte mindenki homályos legyen. Vagy hogy a beltéri fényképek ne színeződjenek sárgára. Vagy hogy a kép, amit fényképezel, ne mozduljon be csak azért, mert remeg a kezed, vagy hogy a futó, akit fényképezel, kicsit elmosódjon, hogy látszódjon a sebessége. Ezeket mind-mind úgy éred el, hogy kézzel állítod be az értékeket.
Ehhez azonban már jobb minőségű gép kell. A haladó szinthez ezért ajánlom, hogy vegyél majd egy belépő szintű tükörreflexes fényképezőgépet (DSLR). Ezek cserélhető objektíves dolgok, vakut is külön vásárolsz hozzá, őszintén szólva egy vagyonba kerül és évek munkája összeállítani a felszerelésed. De a fényképezés itt kezdődik igazán, és össze sem lehet hasonlítani sem az élményt, sem a végeredményt. :)
Szóval én azt mondom, hogy most nézz negyven-ötvenezer forintért akár egy kompakt, akár egy bridge fényképezőgépet. (A bridge annyiban másabb, hogy van egy rögzített, nem cserélhető objektív rajta, és jobb minőségű képet ad, mint a sima kompakt.) Bármely gyártó terméke megfelel, de amíg nem értesz a fényképezőgépekhez, addig egyszerűsítő szabály az, hogy Nikon és Canon a két vezető cég. (És ezen belül vallás kérdése, hogy melyik a jobb. Igazából alig van különbség a kettő között. Ezzel együtt is, én a Canon-egyház tagja vagyok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!