Pénz személytelen ajándék lenne?
Dehogynem, a legtöbben szeretik. Itt van pl. ez, amiből az derül ki, hogy csak 3% nem szokott édességet enni:
"Pénzt is lehet kreatívan átadni, "csomagolni", és akkor már nem is olyan személytelen."
Az esetek 99%-ában nem így történik. Ha így történne, még nekem is tetszene, de még sosem kaptam így, pedig már kaptam jó néhányszor életemben pénzt ajándékba.
Ez az illem-dolog hülyeség. Nem az számít, hogy mit illik adni és mit nem, hanem hogy az ajándékozott mit kért vagy minek örülne, és hogy ez neked mennyire fér bele anyagilag.
Gyerekkoromban gyakran szerettem volna olyan dolgokat venni, amik drágák, pl. művész eszközöket, festőállványt stb. Mivel tudtam, hogy ezek messze túllépik azt a keretet, amennyiért a családban ajándékozni szokás, legtöbbször pénzt szerettem volna kapni az ünnepekre, hogy szép lassan a zsebpénzemmel együtt össze tudjam gyűjteni a pénzt azokra, amiket szeretnék magamnak. Viszont az illemmániás családom mindig lecseszett, hogy pénzt ajándékozni nem illik, mert az személytelen, kérjek inkább valami tárgyat stb. Ha magát a tárgyat kértem, amire gyűjtöttem, akkor meg azért kaptam a lecseszést, hogy ilyen drága ajándékot nem kérhetek. Ezért inkább kitaláltam valamit hasból vagy mondtam, hogy vegyenek akármit, és végül általában olyasmit kaptam, ami nem kellett, nem tetszett, nem volt rá szükségem. Egy csomó macera volt ezeket utólag visszavinni a boltba vagy feltölteni eladásra, vagy ha a nyakamon maradt, akkor rakosgatni ide-oda a szobában, hogy ne legyen útban. Sose értettem, azóta se értem, hogy rásózni az emberre valami fölösleges kacatot miért illendőbb, mint azt ajándékozni neki, amit kért.
Utolsó: tökéletesen igazad van, sokkal értelmesebb pénzt adni, ha azt szeretne az illetö, amiböl meg tud venni speciális dolgokat, mint semmitmondó ajándékokat(édesség, virág, italok) adni, amik "egyedive is tehetoek pl. azzal, ahogyan becsomagoljuk oket" - magyarul adnak egy valamennyire egyedi csomagolásban személytelen dolgokat, ez az, ami teljesen értelmetlen és szerintem inkább sértö.
Akkor már a pénz sokkal többet jelent, nem szemetet adnak, hanem olyasmit, amivel a megajándékozott tud valamit kezdeni.
Aki szerint meg "elmegy" ez a pénz: én ilyen esetben teljesn külön elteszem ezt az összeget és ha valamit találok egyszer, amit szeretnék, de drágának vagy luxusnak tartom, akkor ebböl a pénzböl veszem meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!