Nálatok, hogy zajlik a Karácsony?
December 22.-e környékén elmegyünk a susnyásba és lopunk fát. Én megpróbálom kivágni, anyu eltereli az őrkutyák figyelmét, nővérkém harckészültségben áll a fa előtt a hóban a szánkóval.
Mikor végeztem, és végre sikerült elválasztanom azt a nyüves törzset, a fa rádől a szánkóra. Ekkor nővérem - sikertelenül persze - megpróbálja szánkóval elhúzni a fát. A kutyák már nagyon éhesek, és elfogyott a pecsenye.
Mind a hárman felülünk a szánkóra és uccu' neki, meg se állunk hazáig.
Szóval 22.-e környékén, lehetőleg a legutolsó pillanatban beszerzünk valahonnan egy fát. Mivel hárman vagyunk a családban, két nő meg Én, érthető hát, hogy a szebbik nem van uralmon, sz"al nekem nem sok beleszólásom van a dolgokba. Úgyhogy én teszem a dolgomat, amíg ők feldíszítik a fát. Amikor az égősort kell felrakni, meg néhány magasabb díszt, akkor hívnak engem. Persze miután felraktam, ki is húzzák az égősort, nehogy baja essen a fának.
De van olyan is, amikor csak anyu meg Én díszítjük a fát, nővérem meg a fotelban borozgat addig, míg nem tud haza menni egyedül.
De volt olyan is, amikor nővérem meg Én díszítettük a fát, anyu meg főzöcskézett.
Meg volt olyan is, amikor egyedül díszítettem fel a fát. Anyu akkor azt mondta: "Ez volt életem legnagyobb hibája."
Sz"al összességében a Karácsony az egy rendkívül csudálatos, egyszersmind érdekes tevékenység nálunk, mert sosem lehet tudni, hogyan kezdődik.
Karácsony estéjén, ha szerencsénk van, akkor anyu is velünk van. Ha nincs, akkor a k*csög főnöke behívja dolgozni. Ha velünk van, akkor este hatkor ajándék bontás, fényképezkedés, gyönyörködés az ajándékokban, vacsi egy családi film közben aztán mindenki húz aludni.
Szilveszterig meg csak kibírjuk valahogy...
Ezt kb. minden évben legalább tízszer (de inkább többször) megkérdezik itt.
Feltételezem, egy év alatt nem változnak a válaszok.
Miért nem olvasol vissza, mielőtt feleslegesen szemeteled a fórumot?
24.-én délelőtt befejezzük a takarítást, miközben apukám bele"szereli" a karácsonyfát az állványba, hogy valahogy megálljon. Anyukám közben egyszer főz, egyszer takarít. Amikor éppen nem kell a konyhában sokat forgolódnia anyumnak, feldíszítjük a fát.
Hat körül mindenki lezuhanyzik (közben csempésszük a fa alá az ajándékokat), szépen felöltözünk, megvacsizunk. Kibontjuk az ajándékokat, beszélgetünk, karácsonyi zene szól.
8-9 körül átmegyünk az egyik mamához, ott van a család egyik fele, ott is eszünk, ajándékozunk, 10-11 körül már itthon vagyunk, lefekszünk aludni.
Másnap a másik mamához megyünk, ott van a család másik fele, dél-1 körül érünk oda, ebédelünk, 3-4 óra körül ajándékozunk. 6-8 körül hazaindulunk, alszunk.
26.-án csak itthon vagyunk, mindenki csinálja a saját dolgát.
24.-en,reggel arra ebredek,ahogy anya berobog a szobamba,az ocsemet a nyakamba teszi,hogy foglalkozzak vele,mert neki fozni kell,takaritani,es tele van vele a hocipoje. Ezutan kiosztja a feladataimat,kozbe levegot se vesz:
- rakj rendet a szobadba,es diszitsd fel
- rakj ki az egesz hazba par egosort,gyertyat,szep karacsonyi szalvetat,es egyeb szarokat
-rakd ki az ajtodiszt a bejarati ajtora
-oltozz fel,es foglalkozz az ocseddel,mert nekem mar elegem van belole
-segits apadnak fat faragni,es felrakni a kinti diszletet
-emellet meg nekem is segits a fozesben.
Mindezt reggel,amikor meg csak ketszer pislogtam.
Mikor rendet raktam a szobamba,feloltoztem,vegeztem az osszes diszlet felrakasaval,apam elkuldott a halalra,mert "minek kuldott ide anyad,lany vagy,nem tudsz segiteni a fafaragasba,a kinti diszlet pedig magasan van" kiosztas utan leulnek TV-t nezni,amikor is anya uvolt,hogy miert nem segitek neki. Segitettem,kaja sul,minden ok. Anya elvonul a konyhaba ismet,mert o csak egyedul,nagyon nagy odafigyelessel tudja megcsinalni a desszertet. Apa a faval szenved,kozbe anya uvolt,hogy ugy hozza,hogy a levelek ne essenek le. Anya visszavonul,apa bealitotta a fat,atombiztos,kimegy megcsinalni a kinti diszletet.
Mkor azt hinnem vegre pihenhetek,anya ujbol rakezd.
-csomagold be apad,es az ocsed ajandekat,mert en elfelejtettem,a tiedet mindjart eldugom,es becsomagolom kesobb
-diszitsd fel a fat,mert sok meg a dolgom
-etesd meg az ocsed,mert nincs ra idom,latod hogy surgok-forgok
Amikor ezzel is vegeztem,akkor rendszerint az ocsem felboritja a fat. Anya uvolt,hogy nem figyelek ta,majd apammal uvolt,hogy eldolt a fa,ujra meg kell csinalni,apa uvolt,hogy miert nem figyelek az ordogfiokara. Nagyszeru, fa kivisz,ujrafaragas. Idokozbe eszembe jut,hogy hoppa,en se csomagoltam meg ajandekot. De itt az ocsem. Mi legyen vele? Ocsemet feloltoztetem,kirakom a hora apamhoz,hogy fafaragas kozben figyeljen ra. Apa 10 perc mulva betolja a szobamba az ocsemet,hogy o igy nem tud koncentralni. En viszont nem tudok ajandekot csomagolni. Ocsemet kitolom anyamnak,figyeljen ra. Anya uvolt,hogy "nem meg mondtam,hogy nem erek ra". Harmadik opcio: irany a szomszed. Lesul a pofamrol a bor,hogy karacsonykor odaallitok az ocsemmel,jogy vigyazzanak ra,de sebaj. Ocsem pipa,ajandekcsomagolas. Kesz vagyok,eldugtam,zsir minden. Apa ujra behozza a fat,en ujra feldiszitem. Szomszedok hozzak vissza az ocsemet,hogy "sajnaljak,de naluk is hatalmas a kavarodas!"
Apa vegzett,zsir,megkapja az ocsemet. Kozbe ismet problema van. Apa nem vett semmit anyanak. Mondom neki,most indulj el,mert a masnapot nem eled meg,ha nincs neki ajandekja. Apa elviharzik,ocsemet "veletlenul" itt hagyja. Na mindom zsir. Vegre semmi feladatom nincs,ulok a fotelben bekesen,ocsem jatszik. Delutan 3 ora. Anya latja,hogy semmi dolgom. Kapva kap az alkalmon,kiosztja a feladataimat:
-egyetek valamit,nem ettetek ma semmit
-terits meg,mert mikor hazaerunk nem lesz ra ido
-menj le a pincebe,es hord fol az uditoket,borokat
-mosd fel a furdoszobat,a nagytakaritaskor nem volt ra idom
-vidd ki az udvarra jatszani az ocsedet
Megcsinaltam mindent,jo nagyot levegoztunk,bejovunk delutan 5-kor.
Eppen kapcsolnam be a laptopomat,hogy igy a mai nap gepezhessek is,amikor anya ujbol lebombaz:
-pakold ossze az ocsed jatekait,rendbe kell lennie mindennek
-furdesd meg az ocsed,es szep ruhaba oltoztesd fel
-te is furodj meg,oltozz fel szepen
-hivd fel apadat hol kodorog ennyi ideig
Este 6,apa betoppan. Atvette anya szerepet,csak ugy porog a nyelve:
-mondja anyanak: dragam,menjetek at az ocsivel a mamahoz(2 utcaval arrebb),nekunk van egy kis dolgunk
-itt az ajandek csomagold be,addig en megfurdok,feloltozok.
Este 7,beesunk mamaekhoz apuval. Ajandekbontas,beszelgetes.
Hazajovunk,este 9. Mi elvagyunk kuldve a szobaba,mert jon a "Jezuska". Anya gyors becsomagolja az ajandekomat(hallottak alapjan).
Megjott a Jezuska,ajandekbontas. Utana szokasos Reszkessetek Betorok! es alvas.
Remelem eleg kielegito volt a valaszom. Nalunk mindig mashogy telik ez a csodalatosan nyugodt unnep,ez speciel a tavalyi verzio.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!