Idén karácsonykor mikor kell meggyújtani az első adventi gyertyát?
Hát ilyen hagyományról még nem hallottam, hogy egy ünnepet elötte nap kellene megünnepelni.
Ez biztosan a ti családotokban szokás.
Egy ünnepet a napján kell ünnepelni, ahogy szenteste az 24-én van és nem 23-án. A szülinapom 15-én van és nem 14-en.
Az elsö advent pedig dec 1-en.
Lehet, hogy te ilyen hagyományról nem hallottál de azért ez létezik a katolikus ünnepekkel kapcsolatban. Régi hagyomány szerint az ünnep előtti este már megkezdődnek az és maga az ünneplés.(Pl. húsvét)
Ne vonatkoztasd ezt más ünnepekre, pl. a saját születésnapodra mert az nem katolikus ünnep.
Szenteste is azért 24-én van, mert karácsony 25 és 26, és a 25 előestéje 24. Tehát a 24 az már maga az előeste, 23 már az előelőeste lenne. 24-e azért is munkanap alapból, mert az még nem az ünnep (persze minden évben elcserélik, hogy mégis munkaszüneti nap legyen).
Azért van ez így, mert a zsidók a napot napnyugtától napnyugtáig számolták, nem éjféltől éjfélig. Ezért van az is, hogy bár minden vasárnap kötelező a katolikusoknak misére menni, mehetnek szombat este is, általában az is érvényes (néhány kivétel van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!