Leírnátok nekem, hogy karácsonykor,24. -n mit szoktatok csinálni? Ébredéstől elalvásig :-)
Ilyenkor általában korán (6-6.30) kelek. (Édesanyám általában 24.-én dolgozik, a sütés, főzés, takarítás már 23.-a estére kész van. )
Van korhelyleves, töltött káposzta, húsleves, rántott hal sült burgonyával, francia saláta. Sütemények közül zserbót, bejgliket, mézes kalácsot és valamilyen krémest szoktunk készíteni.
Majdnem mindegyik ünnepre sütünk kalácsot is.
Délelőtt bekészítek 3 napra való fát (cserépkályha), beállítom (befaragom) a fát és becsomagolom az ajándékokat.
Dél körül szokott befutni nővérem vonata, kocsival megyünk érte. Miután hazaértünk és lepakolt, megebédelünk (húsleves, töltött káposzta).
Becsomagolja ő is az ajándékokat és kora délután nekiállunk fát díszíteni. Nem szeretem az egyszínű (főleg divat után) díszítést, mindenféle színt és formát felhasználunk. A díszek átlagéletkora 30 év, még szüleim vásárolták Lengyelországban, csak kevés veszett oda az évek során.
Mikor besötétedik, gyertyákat gyújtok a szobában.
Apró vagdaltat (fasírt) készítek a franciasalátához, utána elkészítem a hidegtálat és szeletelek a süteményekből. A híradót (TV2 vagy RTL) ilyenkor mindig megnézem, kíváncsi vagyok, mi zajlik ilyenkor a nagyvilágban. (Milyen sokan hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást - és hogy idegeskednek -, hogy ünnepelnek más országokban)
Általában ekkor jönnek át másik nővéremék (sógorommal, unokahúgommal és keresztlányommal), és a fa alá helyezik az ajándékokat. Ezután mindenki a fa köré csoportosul, megkeressük az ajándékokat. (általában ruhát és illatszereket kapok)
8 óra körül vacsorázunk (hidegtál, sütemények).
9 után nővéremmel (aki vonattal jött) átkísérjük őket, majd unokahúgommal hármasban sétálunk egyet, megnézzük a város díszkivilágítását.
Nálunk olyan 8-9 körül ébredés, aztán nekilátunk ebédet főzni, ami halászlé, rántott hal, majonézes krumpli, aztán egy kis süti. Mi már egy hétre előre meg szoktunk sütni, csak azokat hagyjuk meg 23.-ára ami nem áll el olyan sokáig. Mi a takarítást is előtte egy héttel szépen apránkét megcsináljuk, így 24.-én már csak az ebédfőzés marad, és nem vagyunk hulla fáradtak este, akkor már csak élvezni kell a pillanatot. :) Megebédelünk, kávézunk, beszélgetünk. Aztán a bátyám belefaragja a fát a tartóba ( ezt régen apukám csinálta de mióta felnőttünk sok mindent mi vállaltunk át )aztán beállítja a terasz ajtóba így olyan mintha be akarna jönni a fa :) Végül becipieli a helyére, apukám ráteszi az égőket, aztán együtt elkezdjük díszíteni.Közben mindenki megfürdik, felveszi a szép ruháját. A nővéremmel gyertyát gyújtunk azoknak a szeretteinknek, akik már nem ünnepelhetnek velünk. Berakjuk az ajándékokat a fa alá. Meg terítünk a vacsorához, csillagszórózunk, közben szólnak a karácsonyi dalok. aztán szép sorban mindenki kibontogatja az ajándékait, hogy lássuk, hogy örül neki. :) Aztán nevetünk, ugratjuk egymást.:) Aztán a karácsonyfa égők, meg a gyertya fényénél megvacsorázunk. Utána társasozunk, általában szókirakóst játszunk, mert az a szüleim kedvence! Iszunk, eszünk, nevetünk. Aztán elmegyünk a templomba az éjféli misére. hazajövünk, még egy kicsit beszélgetünk aztán alvás. Ez 24.-e
25.-én meg 26.-án mindenki itthon pihizik, gyönyörködünk a fában meg ilyenek. Ha elkezd esni a hó akkor szoktunk tenni a tesómmal egy sétát, a hóesésben. :)
Felkelek hajnalban és elmegyek dolgozni. Ha minden jól megy, 3-4 körül végzek, majd valahogy hazavergődök. Meghallgatom a szokásos családi cirkuszt/veszekedést/bőgést, majd miután mindenki kiordibálta magát, leülünk az ünnepi, családi vacsorához, majd a nővérem gyerkőce megkapja az ajándékait. Ha mindez megvolt, én visszavonulok a szobámba és felhívom a páromat, akivel sajnos nem lehetünk együtt, majd nem túl emelkedett hangulatban lefekszek aludni.
Egyébként szeretem (szeretném) a karácsonyt, csak jó lenne egyszer nyugalomban és békességben tölteni. :)
24-én reggel kelek kilenc körül és átmegyek apáékhoz. Mostohaanyum már főz, Apa és Öcsi szedik elő a díszeket, fát, egyebeket. Felkampózzuk a szaloncukrot, feldíszítjük a lakást és a fát (mindenféle színű), közben én néha beugrom a konyhába is segíteni. Olyan három felé Apa elindul a nagyszülőkért, mi díszítünk tovább (meg nyaggatom Öcsémet, h borotválkozzon már meg) :)) Átérnek a nagyszülők, bepakoljuk a fa alá az ajándékokat, megterítünk, megebédelünk, majd csillagszórózás és ajándék-osztogatás-bontogatás. Este játszunk, majd Apa mindenkit hazaszállít.
25-én megyek Anyáékhoz, kb. 11-re. Ajándékozunk, játszok a kicsivel (5 éves), majd jönnek nagybátyámék, újabb ajándékadag, ebéd, beszélgetés, játék és hazamenetel.
26-án nagymamámnál ebédelünk, itt már nincs ajándékozás, de már mindannyian gurulunk a rengeteg kajától :))
Én 8-9 kozott kelek fel kb.,aztán tv-karácsonyi musorok,stb.,gyonyorkodok a fában,megigazítom(23.-án este díszítjuk),becsomagolom az ajándékokat,ha esetleg még nem lennének készen,anyunak segítek a fozésben,aztán megterítjuk az unnepi asztalt-ilyenkor szép organzát teszek az asztal kozepére,unnepi teríto,díszes szalvéta,gyertya:)mert nálunk az ebéd unnepi,vacsorázni kulon nem szoktunk.Ebéd után pihenés,tv nézés,karácsonyi számokat hallgatunk.Kb 3-4 kozott elkezdunk készulodni,kicsinositjuk magunkat,unneplobe oltozunk mert megyunk keresztanyumékhoz,kimegyunk a temetobe is ilyenkor,emlékezunk a nagyszulokre,akik mar nem unnepelhetnek velunk.Mire hazaerunk,jonnek hozzánk nagybátyámék,mamám ekkor osztja ki az unokáknak az ajándékokat.Eszunk-iszunk,beszélgetunk.Miután elmennek,ilyen 8 ora korul,berakjuk mi is a fa alá az ajándékokat,korbeálljuk a fát,elénekeljuk a Mennybol az angyalt,majd kibontjuk az ajándékokat.Utána még beszélgetunk,nézzuk a karácsonyi meséket,filmeket és lefekszunk.
Ennél szebb unnepet nem is tudnék elképzelni,én már most várom,és azt tervezgetem,kinek mit veszek majd és hogy hogyan díszítem fel a házat:)
Hát mivel mi nem tudunk sokáig aludni apukám behozza olyan 6-7 között a fát lefarigcsálja a mivel összekoszolja a házat mi anyuval dühöngünk egy sort és kitakaritunk.Ezzel olyan...9 körül készen vagyunk.feldiszitjuk a fát amire álltalában 2 sor égő és piros disz megy amikor már csak a Teteje nincs meg felállok egy székre és felteszem.Aztán megyünk az egyik nagymamámhoz ahol ajándékozás egy kis tévézés kajálás szigorúan halászlé nekem húsleves mert nem szeretem a halat.12 és 2 között átrobogunk a másik nagymamám hoz ahol ugyan ez ajándék kaja tv.Aztán haza 5-6 körül és tv,kaja és 9 kor ajándék 11 kor lefekvés.
Most váltak szüleim úgy hogy nem tudom h idén mi lesz.
Kb. 9.-kor ébredek. Reggeli, aztán bekapcsolom a TV-t, szeretem nézni, mi történik ilyenkor a világban. Ezután anyukámmal párosítjuk a szaloncukrokat, közben apukám süt-főz. A szaloncukrok után anya mákosgubát csinál (nem tudom miért mindig azt) ebédre. Én ilyenkor gépezek, leginkább híreket nézek. Ebéd után apa felhozza a műfenyőt a tárolóból, amit válogatott káromkodások közepette össze is rak. Ahogy ez kész, anyukámmal és a hugaimmal feldíszítjük a fát, eközben apukám tovább sütöget. Ha a kaja és a fa is kész, gyorsan bepakoljuk az ajándékokat a fa alá, és a BereczkiSzinetár duó karácsonyi hangjaira bevonulunk a szép fa mellé, mint a magyar labdarúgó válogatott a Népstadionba. Ajándékozás, mindenki boldog, majd elfogyasztjuk apa sütögetésének a végeredményét (ezt már nem a nappaliban). Vacsi után még egy kis TV-zés, aztán pedig fekvés, ugyanis másnap elindulunk rokonlátogatási hadjáratra.
Kedves kérdező, te is elmesélhetnéd, nálatok hogy zajlik a dolog :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!