Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Leírnátok nekem, hogy karácson...

Leírnátok nekem, hogy karácsonykor,24. -n mit szoktatok csinálni? Ébredéstől elalvásig :-)

Figyelt kérdés
Mindent, ami csak eszetekbe jut. Idén milyen színű lesz a fátok, és mű/igazi? Tudom, hogy még kicsit korai, de annyira ráhangolódtam már, és olyan jól esne ilyen sztorikat olvasni:)

2012. szept. 30. 11:54
1 2 3 4
 21/33 anonim válasza:

Ilyenkor általában korán (6-6.30) kelek. (Édesanyám általában 24.-én dolgozik, a sütés, főzés, takarítás már 23.-a estére kész van. )

Van korhelyleves, töltött káposzta, húsleves, rántott hal sült burgonyával, francia saláta. Sütemények közül zserbót, bejgliket, mézes kalácsot és valamilyen krémest szoktunk készíteni.

Majdnem mindegyik ünnepre sütünk kalácsot is.

Délelőtt bekészítek 3 napra való fát (cserépkályha), beállítom (befaragom) a fát és becsomagolom az ajándékokat.

Dél körül szokott befutni nővérem vonata, kocsival megyünk érte. Miután hazaértünk és lepakolt, megebédelünk (húsleves, töltött káposzta).

Becsomagolja ő is az ajándékokat és kora délután nekiállunk fát díszíteni. Nem szeretem az egyszínű (főleg divat után) díszítést, mindenféle színt és formát felhasználunk. A díszek átlagéletkora 30 év, még szüleim vásárolták Lengyelországban, csak kevés veszett oda az évek során.

Mikor besötétedik, gyertyákat gyújtok a szobában.

Apró vagdaltat (fasírt) készítek a franciasalátához, utána elkészítem a hidegtálat és szeletelek a süteményekből. A híradót (TV2 vagy RTL) ilyenkor mindig megnézem, kíváncsi vagyok, mi zajlik ilyenkor a nagyvilágban. (Milyen sokan hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást - és hogy idegeskednek -, hogy ünnepelnek más országokban)

Általában ekkor jönnek át másik nővéremék (sógorommal, unokahúgommal és keresztlányommal), és a fa alá helyezik az ajándékokat. Ezután mindenki a fa köré csoportosul, megkeressük az ajándékokat. (általában ruhát és illatszereket kapok)

8 óra körül vacsorázunk (hidegtál, sütemények).

9 után nővéremmel (aki vonattal jött) átkísérjük őket, majd unokahúgommal hármasban sétálunk egyet, megnézzük a város díszkivilágítását.

2012. okt. 5. 15:55
 22/33 anonim válasza:
100%

Nálunk olyan 8-9 körül ébredés, aztán nekilátunk ebédet főzni, ami halászlé, rántott hal, majonézes krumpli, aztán egy kis süti. Mi már egy hétre előre meg szoktunk sütni, csak azokat hagyjuk meg 23.-ára ami nem áll el olyan sokáig. Mi a takarítást is előtte egy héttel szépen apránkét megcsináljuk, így 24.-én már csak az ebédfőzés marad, és nem vagyunk hulla fáradtak este, akkor már csak élvezni kell a pillanatot. :) Megebédelünk, kávézunk, beszélgetünk. Aztán a bátyám belefaragja a fát a tartóba ( ezt régen apukám csinálta de mióta felnőttünk sok mindent mi vállaltunk át )aztán beállítja a terasz ajtóba így olyan mintha be akarna jönni a fa :) Végül becipieli a helyére, apukám ráteszi az égőket, aztán együtt elkezdjük díszíteni.Közben mindenki megfürdik, felveszi a szép ruháját. A nővéremmel gyertyát gyújtunk azoknak a szeretteinknek, akik már nem ünnepelhetnek velünk. Berakjuk az ajándékokat a fa alá. Meg terítünk a vacsorához, csillagszórózunk, közben szólnak a karácsonyi dalok. aztán szép sorban mindenki kibontogatja az ajándékait, hogy lássuk, hogy örül neki. :) Aztán nevetünk, ugratjuk egymást.:) Aztán a karácsonyfa égők, meg a gyertya fényénél megvacsorázunk. Utána társasozunk, általában szókirakóst játszunk, mert az a szüleim kedvence! Iszunk, eszünk, nevetünk. Aztán elmegyünk a templomba az éjféli misére. hazajövünk, még egy kicsit beszélgetünk aztán alvás. Ez 24.-e

25.-én meg 26.-án mindenki itthon pihizik, gyönyörködünk a fában meg ilyenek. Ha elkezd esni a hó akkor szoktunk tenni a tesómmal egy sétát, a hóesésben. :)

2012. okt. 7. 11:33
 23/33 anonim ***** válasza:
100%
Hát szóval : Felkelek , meglátom , hogy nem esik a hó ezért egy kicsit szomorú vagyok ! Apáékkal elmegyűnk a Tescoba ott ökörködünk , hogy "Erdélyből jöttűnk , lóval" és hasonlók , aztán hazaérűnk , Apa abban a pillanatban megy el fát nézni ! Általában 2méteres szokott lenni :) Berakják a házba , hát akkor elötte a szaloncukrot bepározzuk , hogy rátudjuk dobálni a fára ! A Báttyám nem szokott segíteni a fa dfíszítésben , Én viszon Anyának mindig :) Akkor bejőnnek a faluban lakó haverok , családtagok , ez kb olyan 3 óra ! Isznak-Esznek eggyett , megvan már a hangulat is ! Én és Anya feldíszítjük a fát , aztán apa 'kecsesen' rádobálja a fára a szaloncukrokat :) A vendégek elmennek , már csak a szembeszomszéd marad itt ! (Apám legjobb barátja , és Anyámé) Azok nosztaLGIÁZNAK ÉS TÁRSAI ! Este apa beküld minket , 30 perc múlva kimegyűnk ott a fa alatt az Ajándék :) Közbe szól a karácsonyi zene :D az unokahugom most 4 éves Ő mindig itt szokott lenni :) akkor lekapcsoljuk a villanyt és meggyujtjuk a csillagszórókat ! :) annak nagyoon tudunk örűlni :) A faluban élő szegények bejőnnek és Énekelnek nekűnk ! Anya persze mindíg ad nekik valamit ! Haza kisérűnk mindenkit , mi pedig lefekszűnk :)
2012. okt. 7. 21:41
 24/33 anonim ***** válasza:
Nálunk: a szokásos, felkelés, kv, kutyasétáltatás, reggeli. Aztán konyhai készülődés a páromnak, én meg beteszem talpba a fát (ha még nem tettem volna be előző nap). Ebéd után behozzuk a fát, elhelyezzük. A párom díszíti, de én is segítek neki. Ha kész, akkor még egyszer gyorsan kiporszívózunk. Kivisszük a kutyákat, aztán vagy vacsora vagy "Jézuskázás" vagy fordítva. Tehát ha kész az ünnepi ennivaló és a fa is, akkor megajándékozzuk egymást, eszünk, iszunk, kettesben vagyunk. Én még a fadíszítés közben elküldöm az email és sms üzeneteket. Szenteste általában sokáig fenn vagyunk, beszélgetünk, örülünk az ajándékoknak, szegetünk, ilyenkor valami nagyon finom italt is iszunk, aztán lefekszünk aludni.
2012. okt. 8. 08:13
 25/33 anonim válasza:
A mi reggelünk általában úgy kezdődik,mint egy átlagos nap,a férjem el megy dolgozni,de szerencsére csak 10-ig,én teszek-veszek,szól a tévé a sok karácsonyi műsorral.A takarítást általában előtte való napokban megszoktam csinálni szépen apránként mert van egy 3 éves fiúnk.A sütögetést 23.-án csinálom.24.-ére csak a főzést szoktam hagyni.A férjem 23.-án mindig befaragja a fát.Megfőzök a férjem haza jön a munkából, megesszük az ünnepi ebédet.Nálunk általában ebéd és vacsora is ünnepi mert bőven szoktam főzni 4-5 faját is!Letesszük a kicsit aludni a férjem behozza a fát és feldíszítjük,ajándékokat alá tesszük. Csodálatos azt látni mikor felébred a fiam és gyönyörködik a feldíszített fában,égősorokban,ajándékokban.Kibontjuk az ajándékokat,tévézünk,beszélgetünk,játszunk,eszünk,együtt vagyunk!25.-én az én szüleimhez megyünk.26.-án férjem szüleihez megyünk!Sajnálom,hogy nagyon hamar eltelik ez a 3 nap!!
2012. okt. 8. 13:34
 26/33 anonim válasza:
100%

Felkelek hajnalban és elmegyek dolgozni. Ha minden jól megy, 3-4 körül végzek, majd valahogy hazavergődök. Meghallgatom a szokásos családi cirkuszt/veszekedést/bőgést, majd miután mindenki kiordibálta magát, leülünk az ünnepi, családi vacsorához, majd a nővérem gyerkőce megkapja az ajándékait. Ha mindez megvolt, én visszavonulok a szobámba és felhívom a páromat, akivel sajnos nem lehetünk együtt, majd nem túl emelkedett hangulatban lefekszek aludni.

Egyébként szeretem (szeretném) a karácsonyt, csak jó lenne egyszer nyugalomban és békességben tölteni. :)

2012. okt. 8. 21:33
 27/33 anonim ***** válasza:

24-én reggel kelek kilenc körül és átmegyek apáékhoz. Mostohaanyum már főz, Apa és Öcsi szedik elő a díszeket, fát, egyebeket. Felkampózzuk a szaloncukrot, feldíszítjük a lakást és a fát (mindenféle színű), közben én néha beugrom a konyhába is segíteni. Olyan három felé Apa elindul a nagyszülőkért, mi díszítünk tovább (meg nyaggatom Öcsémet, h borotválkozzon már meg) :)) Átérnek a nagyszülők, bepakoljuk a fa alá az ajándékokat, megterítünk, megebédelünk, majd csillagszórózás és ajándék-osztogatás-bontogatás. Este játszunk, majd Apa mindenkit hazaszállít.

25-én megyek Anyáékhoz, kb. 11-re. Ajándékozunk, játszok a kicsivel (5 éves), majd jönnek nagybátyámék, újabb ajándékadag, ebéd, beszélgetés, játék és hazamenetel.

26-án nagymamámnál ebédelünk, itt már nincs ajándékozás, de már mindannyian gurulunk a rengeteg kajától :))

2012. okt. 15. 15:21
 28/33 anonim válasza:

Én 8-9 kozott kelek fel kb.,aztán tv-karácsonyi musorok,stb.,gyonyorkodok a fában,megigazítom(23.-án este díszítjuk),becsomagolom az ajándékokat,ha esetleg még nem lennének készen,anyunak segítek a fozésben,aztán megterítjuk az unnepi asztalt-ilyenkor szép organzát teszek az asztal kozepére,unnepi teríto,díszes szalvéta,gyertya:)mert nálunk az ebéd unnepi,vacsorázni kulon nem szoktunk.Ebéd után pihenés,tv nézés,karácsonyi számokat hallgatunk.Kb 3-4 kozott elkezdunk készulodni,kicsinositjuk magunkat,unneplobe oltozunk mert megyunk keresztanyumékhoz,kimegyunk a temetobe is ilyenkor,emlékezunk a nagyszulokre,akik mar nem unnepelhetnek velunk.Mire hazaerunk,jonnek hozzánk nagybátyámék,mamám ekkor osztja ki az unokáknak az ajándékokat.Eszunk-iszunk,beszélgetunk.Miután elmennek,ilyen 8 ora korul,berakjuk mi is a fa alá az ajándékokat,korbeálljuk a fát,elénekeljuk a Mennybol az angyalt,majd kibontjuk az ajándékokat.Utána még beszélgetunk,nézzuk a karácsonyi meséket,filmeket és lefekszunk.

Ennél szebb unnepet nem is tudnék elképzelni,én már most várom,és azt tervezgetem,kinek mit veszek majd és hogy hogyan díszítem fel a házat:)

2012. okt. 28. 12:05
 29/33 anonim válasza:

Hát mivel mi nem tudunk sokáig aludni apukám behozza olyan 6-7 között a fát lefarigcsálja a mivel összekoszolja a házat mi anyuval dühöngünk egy sort és kitakaritunk.Ezzel olyan...9 körül készen vagyunk.feldiszitjuk a fát amire álltalában 2 sor égő és piros disz megy amikor már csak a Teteje nincs meg felállok egy székre és felteszem.Aztán megyünk az egyik nagymamámhoz ahol ajándékozás egy kis tévézés kajálás szigorúan halászlé nekem húsleves mert nem szeretem a halat.12 és 2 között átrobogunk a másik nagymamám hoz ahol ugyan ez ajándék kaja tv.Aztán haza 5-6 körül és tv,kaja és 9 kor ajándék 11 kor lefekvés.

Most váltak szüleim úgy hogy nem tudom h idén mi lesz.

2012. okt. 30. 16:53
 30/33 anonim válasza:

Kb. 9.-kor ébredek. Reggeli, aztán bekapcsolom a TV-t, szeretem nézni, mi történik ilyenkor a világban. Ezután anyukámmal párosítjuk a szaloncukrokat, közben apukám süt-főz. A szaloncukrok után anya mákosgubát csinál (nem tudom miért mindig azt) ebédre. Én ilyenkor gépezek, leginkább híreket nézek. Ebéd után apa felhozza a műfenyőt a tárolóból, amit válogatott káromkodások közepette össze is rak. Ahogy ez kész, anyukámmal és a hugaimmal feldíszítjük a fát, eközben apukám tovább sütöget. Ha a kaja és a fa is kész, gyorsan bepakoljuk az ajándékokat a fa alá, és a BereczkiSzinetár duó karácsonyi hangjaira bevonulunk a szép fa mellé, mint a magyar labdarúgó válogatott a Népstadionba. Ajándékozás, mindenki boldog, majd elfogyasztjuk apa sütögetésének a végeredményét (ezt már nem a nappaliban). Vacsi után még egy kis TV-zés, aztán pedig fekvés, ugyanis másnap elindulunk rokonlátogatási hadjáratra.

Kedves kérdező, te is elmesélhetnéd, nálatok hogy zajlik a dolog :)

2012. okt. 30. 21:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!