Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért nem egyezet még ki a...

Miért nem egyezet még ki a keleti és a nyugati kereszténység a nagyobb ünnepek dátuma kapcsán?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy korábban terítéken volt, hogy összhangba hozzák a keleti és a nyugati liturgikus naptárat, mivel a modern, urbanizált társadalomban csak néhány ünnep munkaszüneti nap, nyilván mindenhol az, amik az elterjedtebb dátumok a lakosság körében. Ezáltal a saját híveikkel is kiszúr mind kelet, mind nyugat, ha azok a képzeletbeli határ túloldalán laknak, hisz államilag nem fizetett ünnepek, ugyanakkor kötelező számukra a munkaszünet és a liturgia. Emellett nyilván az ökumenizmus is közrejátszott a dologban. Úgy lett volna a felállás, hogy a nyugati Gergely-naptár szerint tartja mindenki a karácsonyi-vízkereszti ünnepkört, míg a keleti Julián-naptár szerint a húsvéti-pünkösdit. Aztán ha jól tudom, akkor a katolikusok ebbe végül nem mentek bele.

Szerintem egy nagyon jó lépés lenne többek között a fenti ok miatt is, ha végre lenne megállapodás és az ünnepek, így a karácsonyok összekerülnének.

Miért nem került még erre sor?

jan. 7. 21:48
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

#10.

Még mindig jobb, mint amikor valakinek úgy kell ünnepelnie, hogy nem is munkaszüneti nap és vagy kivesz szabadságot, vagy dolgozik, bűnt elkövetve, hisz az egyházak tanítása szerint bűn az ünnepnapokon dolgozni.

jan. 16. 17:15
 12/12 anonim ***** válasza:
Nem normálisak a román papok. A karácsony együtt van vagyis ők is rendesen ünneplik de nálunk Romániában a január 6 és sajnos a 7 Is Állami Szabadnap amikor Szent Liturghia van a templomba. A húsvét sajnos hogy külön van, sokszor két hónap a különbség ( idén egyszerre lesz) és csak az ortodox húsvétra adnak vakációt. Magyar húsvétkor megy mindenki iskolába. A magyar szekcióban a magyarok azt a napot a kölykök meg az elsősök ellógják mert az RMDSZ elintézi hogy azok ne menjenek,a magyarok, de iskolanap és a román osztályok mennék és ebből konfliktus is vanhohy ha iskolai nap akkor a magyarok miért nem mennek. Én abba reménykedem már 2021 óta hogy idén lesz egy szinodus a pápa és a pátriárka közé és atteszik a húsvétot az ortodox időre, a karácsony meg maradjon decemberbe. Vagy felőlem attehetik azt is mert akkor nem esne egybe a szilveszterrel és nem volna három hét ünnep.
jan. 16. 18:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!