Miért nem egyezet még ki a keleti és a nyugati kereszténység a nagyobb ünnepek dátuma kapcsán?
Azt tudom, hogy korábban terítéken volt, hogy összhangba hozzák a keleti és a nyugati liturgikus naptárat, mivel a modern, urbanizált társadalomban csak néhány ünnep munkaszüneti nap, nyilván mindenhol az, amik az elterjedtebb dátumok a lakosság körében. Ezáltal a saját híveikkel is kiszúr mind kelet, mind nyugat, ha azok a képzeletbeli határ túloldalán laknak, hisz államilag nem fizetett ünnepek, ugyanakkor kötelező számukra a munkaszünet és a liturgia. Emellett nyilván az ökumenizmus is közrejátszott a dologban. Úgy lett volna a felállás, hogy a nyugati Gergely-naptár szerint tartja mindenki a karácsonyi-vízkereszti ünnepkört, míg a keleti Julián-naptár szerint a húsvéti-pünkösdit. Aztán ha jól tudom, akkor a katolikusok ebbe végül nem mentek bele.
Szerintem egy nagyon jó lépés lenne többek között a fenti ok miatt is, ha végre lenne megállapodás és az ünnepek, így a karácsonyok összekerülnének.
Miért nem került még erre sor?
#2.
Görögországban is áttették, de már régen.
És ki a francot érdekli, hogy mikor van a világ másik végén Karácsony?
A Magyarországgal azonos nagyságú Ausztriában tartományonként vannak eltérően ünnepek, mégis megvannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!