Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért nem egyezet még ki a...

Miért nem egyezet még ki a keleti és a nyugati kereszténység a nagyobb ünnepek dátuma kapcsán?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy korábban terítéken volt, hogy összhangba hozzák a keleti és a nyugati liturgikus naptárat, mivel a modern, urbanizált társadalomban csak néhány ünnep munkaszüneti nap, nyilván mindenhol az, amik az elterjedtebb dátumok a lakosság körében. Ezáltal a saját híveikkel is kiszúr mind kelet, mind nyugat, ha azok a képzeletbeli határ túloldalán laknak, hisz államilag nem fizetett ünnepek, ugyanakkor kötelező számukra a munkaszünet és a liturgia. Emellett nyilván az ökumenizmus is közrejátszott a dologban. Úgy lett volna a felállás, hogy a nyugati Gergely-naptár szerint tartja mindenki a karácsonyi-vízkereszti ünnepkört, míg a keleti Julián-naptár szerint a húsvéti-pünkösdit. Aztán ha jól tudom, akkor a katolikusok ebbe végül nem mentek bele.

Szerintem egy nagyon jó lépés lenne többek között a fenti ok miatt is, ha végre lenne megállapodás és az ünnepek, így a karácsonyok összekerülnének.

Miért nem került még erre sor?

tegnap 21:48
 1/5 A kérdező kommentje:
Plusz fura is, hogy amíg a világ egyik fele már végzett a teljes karácsonyi ünnepkörrel, addig a másik fele még csak akkor kezdi.
tegnap 21:48
 2/5 anonim ***** válasza:
Ukrajnában politikai okok miatt tették át decemberre a karácsonyt.
ma 15:31
 3/5 A kérdező kommentje:

#2.

Görögországban is áttették, de már régen.

ma 15:34
 4/5 Justinianus ***** válasza:

És ki a francot érdekli, hogy mikor van a világ másik végén Karácsony?

A Magyarországgal azonos nagyságú Ausztriában tartományonként vannak eltérően ünnepek, mégis megvannak.

ma 16:56
 5/5 Justinianus ***** válasza:
ma 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!