Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Már mindenhol áll a karacsonyfa?

Már mindenhol áll a karacsonyfa?

Figyelt kérdés
Több embertől hallottam, hogy már feldíszítették a fát, és a Facebook-on is rengeteg megosztást látok róla. Mi csak 24.-én díszítjük fel, mi vagyunk csak ilyen maradiak?

dec. 21. 18:27
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
20%
#10 de mi köze a fának várakozáshoz? Az csak egy díszelem. Várakozás Jézus Krisztusra értendő, nem a fára. Vagy a fa a te Istened? :D
dec. 22. 08:13
 12/28 anonim ***** válasza:
62%

Nem tudom, miért jöttök a novemberrel, sztem aki hamarabb feldíszíti, az is jellemzően max. 1 héttel hamarabb, nem novemberben.

Mi tegnap díszítettük, nekünk 26-a után már nincs hangulata, akkor sem volt, mikor 24-én díszítettük, így legalább tovabb élvezzük. Amúgy is mindenki jobban szereti ezt a karácsonyt megelőző hangulatot, ami a 24,ében csúcsosodik ki, mint magát a karacsonyt.

Ahogy írta valaki, ez a karácsonyfa egy díszelem, mint az égök, azt se 24,én szoktak felrakni.

dec. 22. 08:34
 13/28 anonim ***** válasza:
67%
Mi is 24-én díszítjük. Egyrészt nem érdekelnek az ilyen újhullámos baromságok, másrészt ki tudom várni az idejét.
dec. 22. 08:45
 14/28 A kérdező kommentje:
Még pár nappal előtte szerintem belefér, de hónap elején számomra abszurd. Olyant is hallottam, hogy vkinél még februárban is áll a fa. Na, ezt főleg nem értem. Amúgy amikor gyerek voltam is 24.-én díszítettük fel a fát, lehet csak ez maradt meg bennem. Lehet, mások sokkal előbb szokták, ezt látták, ebben nőttek fel. Bár így vissza gondolva gyermekkoromra, akkor egyáltalán nem volt szokás sehol jóval előbb díszíteni. Én inkább úgy érzem, ez a mai kor divatja inkább. Hiszen már a boltokban is novemberben karácsony van. Minden olyan korai, sietünk vhova. Bár az üzletek a marketing miatt rakják már ki októberben a csoki Mikulásokat. Egyik ismerősöméknél már novemberben állt a fa és gyakorlatilag tele giccsel a lakás. Az már inkább a nagyzolásról szól.
dec. 22. 08:53
 15/28 anonim ***** válasza:
30%
Nálam novembertől március közepéig áll. Nem érdekel ki mit gondol. Én szeretem a kivilágításokat is, a finom ételeket is. A mézeskalácsokat is rég megsütöttek már novemberben.
dec. 22. 09:25
 16/28 anonim ***** válasza:
27%

"Amúgy amikor gyerek voltam is 24.-én díszítettük fel a fát, lehet csak ez maradt meg bennem"

Mi is. Sőt fiatal felnőttként is, de mivel így kb. csak 2 napig lehetett élvezni a hangulatát, mivel 26-ara már lemegy az egész karácsonyi mizéria, így inkább feldíszítjük hamarabb és élvezzük tovább. Ebben semmi újhullamos baromsag nincs, csak nem 2 napig akarjuk élvezni a 20 ezer forintos fát. Amúgy is jobb a karacsony előtti készülődes, hangulat, ahhoz hozzadob.

Amúgy sok helyen, pl.igen, Amerikában is már december elején felállítják a fát, es ott ia ugyanolyan emberek laknak, mint mi. Csak náluk a karácsonyfa az adventi időszak eleme, de ettől még nem gondolom, hogy kevésbé hangulatos lenne a karacsonyuk, ők meg azt nem értik, miért csak 24-én díszítik fel sokan a fát, mikor akkor múlik el kb. a karácsony.

Igazából el kell fogadni, hogy változnak a szokások. Ahogy 200 éve nemi is voltak karácsonyfák, hanem betlehemezni jartak az emberek meg éjfeli misére. Most mit szólnal, ha rá rad ezt akarnák erőltetni, hogy ne legyen fád, hanem betlehemezni mennél? Nem tetszene, mert neked a karácsonyfa kell a hangulathoz.

Na, ugyanez van masokkal, ők meg jobban élvezik, ha hamarabb all a fa es hozzatesz a készülődéshez, adventi időszakhoz, teljesen felesleges görcsösen ragaszkodni a 24-éhez. Aki akar, díszítsen akkor, de ezen görcsölni, más miért korábban díszít, ez felesleges.

Ahogy 200 éve nem iy volt sehol karácsonyfa Magyarországon, úgy 200 év múlva meg itt is már mindenki hamarabn fogja állitani, nem 24-én. Ilyenek a szokasok, folyton valtoznak, alakulnak.

dec. 22. 09:38
 17/28 anonim ***** válasza:
25%
Én csak nevetek ezeken a kérdéseken, de ahogy látom elég gyakori, hogy random senkik más random emberek életébe óhajtanak beleszólni. Tegnap egy influenszer is beszámolt arról, hogy volt aki azt kommentelte, hogy ezzel rossz példát mutat a gyerekeinek, ha azt látják, hogy már 24-e előtt áll a fa. Mi köze van hozzá? Kb 0. Megmondom őszintén én gyűlöltem, mikor december 24-én hozták az angyalkák a fát, két ünnep között elutaztunk, majd január 6-án ki is kellett vinni, mert gyökeres volt. Emlékszem ebből hatalmas cirkuszt is rendeztem 6 évesen. xD
dec. 22. 09:47
 18/28 anonim ***** válasza:
90%
Én is 24-én díszítek, mert ezt szoktam meg, de nem érdekel, ki mikor díszít, nyilván mindenki azt csinál a saját lakásában, amit akar. Viszont itt a magyarázat arra, hogy miért alakult ki, illetve miért terjedt el Magyarországon az a szokás, hogy 24-én díszítünk: egyszerű, a rendszerváltásig, de még pár évvel utána is az átlag ember számára szinte kizárólag a lucfenyő volt elérhető. (Kis mennyiségben, kevésbé elérhető áron volt ezüstfenyő, és hosszú levelű fenyő, nem tudom, hogy hívják, a nordman pedig szinte teljesen elérhetetlen volt.) A lucfenyőről pedig köztudott, hogy kb három napig bírja, mire elkezd erősen hullani, szilveszterre pedig sokszor már teljesen kopasz ágai is vannak. Aki elkezdett volna akár csak egy héttel karácsony előtt díszíteni, az már egy sokkal kevésbé tetszetős fát szemlélt volna szenteste. Gyerekkoromban én is azt láttam, hogy apa egy héttel karácsony előtt megveszi a fát, kiviszi az erkélyre, 24-én délelőtt pedig befaragja a talpba. Nekem az volt a feladatom, hogy kb 3 doboznyi konzum szaloncukorra zsinórt hurkoljak akasztónak. Viszont amíg kisebb voltam, a szüleim díszítették a fát, addig engem a nagyszüleim elvittek sétálni. Később, kb 10-12 éves koromban már én is segítettem díszíteni. A gyerekkorom miatt valahogy belém ivódott a 24-i díszítés, én így csinálom, de ma már, akinek nem lucfenyője van, annak igazából nem indokolt kivárni a 24-t. Ez a rizsa a hangulatról hülyeség. Hadd döntse már el mindenki, hogy neki mikor van karácsonyi hangulata. Maximum, ha az egyik évben túl korán díszített, és nem vált be, a következő évben másik időpontot választ.
dec. 22. 13:06
 19/28 A kérdező kommentje:
Miért csak 2 napig állna? Vki 26.-án már lebontja? Amúgy vízkeresztig szokták hagyni (január 6), azért az elég sok idő még.
dec. 22. 15:22
 20/28 anonim ***** válasza:
25%

Nem azt írtuk, hogy két napig áll, hanem hogy addig van hangulata. Te is tudod, hogy 26-a után már lemegy ez az egész karácsonyi hangulat, pláne újév után a többségnek mar nincs kedve nézegetni a fát, persze szép, de semmi hangulata már olyankor.

Ezzel szemben advent idejen, karácsony előtt kiegésziti az ünnepi várakozást. De engem 28-án pl. már nem hoz lázba, hogy ott a karácsonya.

dec. 22. 17:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!