Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért nem lehet karácsony???

Miért nem lehet karácsony???

Figyelt kérdés
Miért kellemes ünnepeket! Éldott ünnepeket! ahelyett, hogy végre azt mondná valaki, hogy BOLDOG KARÁCSONYT! Nagyon felhztam magam, mert szinte mindenhol csak ezt látni. Nem vagyok bigott vallásos, de hiszek Istenben és nem értem miért kell Jézus Krisztust minenhonnan eltörölni.

dec. 12. 20:48
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
41%
78%-os, làtom óriási lelkesedéssel nyomod mindenkire a pirosat aki rákérdez, de esetleg válaszolni is tudnál, hogy miért keresztény egy ateista? Pont kb az ellenkezőjét jelenti.
dec. 13. 17:08
 22/30 anonim ***** válasza:
38%
#21: Egy ateista úgy keresztény, hogy keresztény kultúrából származik, és például tartja a keresztény ünnepeket, mint a karácsony és a húsvét, bár a maga számára sem világos, hogy miért. Ismer keresztény énekeket, és vagy nem bírja őket hallgatni, vagy pedig csak (kívülállóként) tetszik neki.
dec. 13. 19:39
 23/30 A kérdező kommentje:
Én éretm, hogy több ünnep van, de az, hogy karácsony előtt azt mondják, hogy Kellemes ünnepeket (vagy hasonló) az szerintem azért na. Az áldott még oké, de nem értem miért nem lehet egy adott ünnep előtt azt mondani. Aztán újév előtt majd mondják, hogy Bolodg újévet.
dec. 13. 20:10
 24/30 anonim ***** válasza:
67%

22-eshez csatlakozva, valóban szerencsétlen megfogalmazás, hogy egy ateista keresztény. Szerintem ez a válaszoló úgy értette, hogy egy európai/amerikai ateista is a keresztény kultúrkörben szocializálódott, nem mondjuk a muszlimban vagy a hinduban.

Keresztény időszámítást használ. A vasárnap a pihenőnap. Alapvető számára, hogy az embertársa ugyanazokkal az emberi jogokkal bír, akkor is, ha mondjuk nincs lába. A karácsonyt tartja, akkor is, ha nem Jézus születését ünnepli és nem mondjuk a ramadant, stb

dec. 13. 20:40
 25/30 anonim ***** válasza:
46%

Tehát nem keresztény. A keresztény az aki gyakorolja a keresztény hitet, hisz Istenben, Jézusban, szentekben meg a többiben.

Az ateista NEM hisz ezekben.

dec. 16. 08:28
 26/30 anonim ***** válasza:
16%

Teljesen értelmetlen, hogy hogyan hozod ide Jézust.

Azért terjedt el jobban a kellemes, mert az új évhez csak a boldog illik és például a két kívánság egybe-rendelése már csak így hangzik jól. Illetve ráadásul angolul is merry.

dec. 16. 10:51
 27/30 anonim ***** válasza:
77%

A keresztény vallásnak köze van Jézushoz. Mi az hogy értelmetlen idehozni? :D

Akkor se leszek keresztény, ha dühödt fejjel nyomjátok a pirosat 😊

dec. 16. 13:20
 28/30 anonim ***** válasza:
84%
Jézus nem is decemberben született.
dec. 16. 13:24
 29/30 anonim ***** válasza:
33%
És a karácsony nem születésnap. A messiás eljolövetelének az ünnepe volt amit a zsidó hanukához igazítottak az első keresztények
dec. 16. 14:53
 30/30 anonim ***** válasza:
87%

"Miért kellemes ünnepeket! Áldott ünnepeket! ahelyett, hogy végre azt mondná valaki, hogy BOLDOG KARÁCSONYT! Nagyon felhúztam magam, mert szinte mindenhol csak ezt látni. Nem vagyok bigott vallásos, de hiszek Istenben és nem értem miért kell Jézus Krisztust minenhonnan eltörölni."

1) Ahogy előttem is írták: Jézus NEM decemberben született, ráadásul nem is az időszámítás kezdete óta, hanem kb. a III. században, és valamikor nyáron, esetleg tavasszal, de nem télen.

2) Azelőtt erre az időszakra a Napisten születése esett, amit ünnepeltek, de ez pogány ünnepnek számított, amit kisajátított az egyház!

Szóval lehetne arról beszélgetni, hogy ki kit szorított ki, vagy törölt el.

HA nem hiszed, nyugodtan nézz utána.

[link]

Teljesen jó ezért a "Kellemes Ünnepek" kifejezés, mivel mindenki mást ünnepelhet (vagy csak pihen), nem kell kiemelni a keresztényeket (mondom ezt megkeresztelt, de hitet nem gyakorló római katolikusként), vagy magát a karácsonyt, és azt sem kell erőltetni, hogy Boldog, Áldott, Kegyeletteljes vagy hasonló. A "Kellemes" semleges, és mindenkinek pozitív.

(kicsit off topic) By the way: Ha már a szokás jog: az anyám jogán az ő hitére, reformátusnak kellett volna lennem (ahogy a húgomnak is), de az apai nagymama kiverte a huppot, hogy már pedig nekünk, gyerekeknek római katolikusnak KELL lennünk, mert hogy apa is az. Ennyit a vallásról, az eltörlésről, meg kikényszerítésről, elnyomásról.

dec. 19. 06:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!