Miért nem lehet karácsony???
A kellemes karácsonyt NEM vallási szöveg, az áldott ünnepeket sokkal inkább.
Egyébként meg TE azt ísz/modasz, amit akarsz, de mindenki másnak is megvan ugyanez a joga, miért zavar téged?
AZ meg, hogy hiszel valamilyen istenben, számomra nem pozitív dolog, ez nem érdem, csak butaság
Karácsony + újév = ünnepek
Kellemes ünnepeket!
Régebben, amikor még ráérőbbek voltak az emberek, boldog karácsonyt és boldog új évet (vagy újévet) kívántak.
Aztán kellemes karácsdonyt és boldog új évet (vagy újévet) kívántak, hogy a szóismétlést elkerüljék.
Végül felfigyeltek arra, hogy a zsidók nem karácsonyt, hanem hanukát ünnepelnek, így egy bonyolultabb formula helyett inkább egy egyszerűbbre tértek rá.
Gábor, Magyarországon az agnosztikus és az ateista is többnyire keresztény.
Igazat adok abban, hogy az ünnep fogalmához nem illik a kellemes jelző. A pihenés az lehet kellemes, és sokan csak pihenni szeretnének az ünnepek alatt. De egyrészt keresztény oldalról nem a pihenés a lényege, másrészt a gyakorlatban világi oldalról sem a pihenésről szokott ez szólni többségben, hanem az ajándékok beszerzéséről, evés-ivásról, rokonok látogatásáról.
Vannak akik elutaznak valahova üdülni, síelni. Az kellemes, viszont nem ünnep, hanem egy hosszú szabadság.
“az ateista is többnyire keresztény”
Ennél nagyobb marhaságot rég olvastam. :D
Áldott-at szoktam használni, mert ez nekem keresztényként alapvetően egy vallási ünnep.
A boldog is jó.
A kellemes-t nem szeretem. Szerintem egy ünnep nem "kellemes". Nekem mást jelent ez a szó.
Hogy többes számban van, hogy "ünnepek", az teljesen jó szerintem. A karácsony a kereszténységben egy ünnepkör, nem csak egy nap. Több más ünnep is van ekkortájt. Nekünk katolikusoknak a január 1. is főünnep, de persze a polgári év első napját is ünnepeljük. Ugyanígy vízkereszt is egy fontos ünnep, szintén idekapcsolódva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!