Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Hogy telik december 24-i napod ?

Hogy telik december 24-i napod ?

Figyelt kérdés

dec. 11. 20:34
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
82%

#19 "És mi a menü? Fiú vagy lány vagy...?"

24-én ebédre halászlé és mákos guba. Vacsorára rántott hal/sajt, krumplisaláta (ecetes), sütik (diós és mákos bejgli, plusz valami kókuszos, ez évenként változik).

35 éves "lány" vagyok. :))

dec. 13. 10:09
 22/37 anonim ***** válasza:
14%

#21 A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.

Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét: lehet ünnepelni, megszületett "Jézuska".

Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:

Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a felszínen a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest, valamint a mákosguba is tartja még magát, ami a hagyományos népi böjti menü emléke).

Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.

Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.

Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...

dec. 13. 11:37
 23/37 anonim ***** válasza:
100%

Ez miért releváns? :D

Mi nem azt esszük ami “hagyományos” hanem azt amit szeretünk.

(Nem a 21-es voltam)

dec. 13. 11:40
 24/37 anonim ***** válasza:
16%
#23 Miért vetted támadásnak a #22-est...?
dec. 13. 11:48
 25/37 anonim ***** válasza:
80%
#23 Én is szeretem a foGhagymás pirítóst, de azért Szenteste mégsem azt eszem...
dec. 13. 11:51
 26/37 anonim ***** válasza:
88%

Te miért veszed támadásnak, hogy megkérdeztem ez miért releváns?

Mi se pirítóst eszünk általában. De ha azt akarnánk, akkor nem érdekelne hogy mások szerint azt kéne-e enni. :D

dec. 13. 15:49
 27/37 anonim ***** válasza:
100%

Kicsi én is támadás láttam a 22-ben. (21. voltam)

Válaszoltam arra, hogy nálunk mi a menü, erre válaszként az jön, hogy bezzeg a hagyományos magyar menü nem így van.

Egyrészt: a családom anyai és apai oldalról katolikus német felmenőkkel rendelkezik és nálunk sok étel kifejezetten németes, hagyományból. Amit írtam ecetes krumplisaláta az kifejezetten egy sváb étel.

Másrészt: maradjunk annyiban, hogy a "hagyományos, magyar" azért változozó volt 100 éve is tájegységenként, illetve melyik család milyen társadalmi osztály,felekezetű stb. Magyarország néprajzilag nem egységes.

dec. 13. 17:06
 28/37 anonim ***** válasza:
0%

27-es:"Válaszoltam arra, hogy nálunk mi a menü, erre válaszként az jön, hogy bezzeg(???) a hagyományos magyar menü nem így van."

A bezzeget te gondoltad oda. Én csopán érdekességkint leírtam - bezzeg nélköl -, mivé forrott ki a karácsonyi menüsor 100 évvel ezelőttre.

"nálunk sok étel kifejezetten németes, hagyományból. Amit írtam ecetes krumplisaláta az kifejezetten egy sváb étel."

Szuper. Jó étvágyat hozzá és a többihöz...

dec. 13. 20:03
 29/37 anonim ***** válasza:
39%

"Te miért veszed támadásnak, hogy megkérdeztem ez miért releváns?"

Mett annak szántad. Ez egyértelmű a stílusodból...

dec. 13. 20:05
 30/37 anonim ***** válasza:
75%

"Mi se pirítóst eszünk általában"

Mi ált. de, csak karácsonkor nem...

dec. 13. 20:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!