Mennyire jellemző még a családotokban a karácsonyi túlfőzés, túlköltés felesleges ajándékokra, túlhajszoltság, mert 10 féle dolgot kell csinálni, stressz?
Ilyenkor mindig szembejön a Facen mindenféle "ne főzz 10félét" jellegű felhívás, de én egyáltalán nem látom, hogy manapság ez a valóságban jellemző lenne. Mármint az, hogy az emberek túlhajszolják magukat.
Sok ismerősöm már rendeli a kaját/sütit , nem maga főzi. A legtöbb helyen csak a gyerekeknek ajándékoznak. A fát 2-3 nappal korábban feldíszítik. Ilyesmi.
Mi pl. szeretünk sokfélét főzni karácsonyra, mert sokan vagyunk és 3 napra megvan akkor a kaja, de előre készülünk, a párolt lilakáposzta pl. már a fagyasztóban van, karácsony napján már csak a frisseket dobjuk össze, meg mindenki hoz is valamit. Süti is csak 2féle van, édes meg sós. Szóval meg mi, akik amúgy nagycsaladban karacsonyozósak vagyunk, mi sem hajszoljuk túl magunkat 10féle kajával, sütivel, nem ajándekozunk,csak a gyerekeknek.
Nem rohanunk, hanem miközben mondjuk anyósommal rakjuk össze a friss kajákat, a többiek játszanak, karácsonyi film megy, bármi.
Mennyire jellemző ez még szerintetek manapság?
Én sokat főzök, sokat sütök, ellenben tudok szervezni, tehát nem megterhelő. nekem jólesik, hogy mindenki megkapja a kedvencét, pont olyan ajádék ez tőlem, mint bármi más.
És nem érdekel, más miért, mit és hogyan csinál.
Sokan nem teszik fekre a oenzuket hanem inkabb foznek, sutnek es nem csak karacsonykor hajszoljak tul magukat, hanem az ev barmely szakaszaban hajlamosak tul koltekezni. Ember fuggo.
Epp baratnoimtol kerdeztem multkor, htudjak-e mar mi lesz a menujuk karacsonykor? Felsoroltak valaszkent 10 fele etelt es kulon 6 fajta sutiket....
De ok olyanok, hogy naluk mindig ennyi etel van.. kulonosen karacsonykor akkor meg tobb.
Tehat a penzuket ok is felretehetnek, amiket pluszban etelre kiadnak, de ok inkabb megeszik.
Ahol pedig nincsen ennyifele etel, ott vagy NINCS PENZ, vagy egyszeruen nem is igenylik ezt a tul hajszolast karacsonyi etelekbol, megelegszenek par menuvel es kesz..
Ez nagyon egyen fuggo..
szerintem ez vidéken és az idősebb korosztályra jellemző, ahol a szeretet egyetlen kifejezőeszköze az étel.
nem mondom, hogy nem szép dolog megtartani a szokásokat, de mikor tiktokon nézek olyan élőket, ahol karácsony előtt 1 héttel már a hólabdák, mézeskalácsok, mézes krémesek, zserbók, linzerek készülnek minden egyes nap és ez rámegy az ember testi és szellemi egészségére, azt röhejnek tartom. nagyon emlékszem tavaly volt egy nő, aki hajnal 2-kor már majd elaludt, de csinálta a linzert, mintha az élete múlna rajta.
Inkább így december közepe környékén jellemző a stressz, de csak rám. Munkahelyen is sok minden van ilyenkor, két helyen zenélek és hívnak minket karácsonyi fellépésekre mindenfelé.
Karácsonykor mi nem szoktunk túlköltekezni, általáan megbeszéljük, hogy ki mit kér. Túlfőzés sem nagyon, de mi csak négyen karácsonyozunk.
Mi ketten vagyunk apukámmal.
Rendelni szokott ételt 24 estére, akkor úgyis szűk körben, 2en karácsonyozunk. Én néhány éve csinálok már egyedül sütit előtte valamikor, 1 vagy 2 fajtát.
Ajándékot mindig kapok, de ha év közben szükség van valamire azt akkor megkapom, nem kell ünnepig várni.
25én megyünk a mamáékhoz. Mamám ki szokott tenni magáért rendesen. Som étel, sok süti. Nyilván akkor 8an vagyunk ott. De szokott csomagolni nekünk, és akkor 26ára megvan az ebédünk.
16L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!