Kezdőoldal » Ünnepek » Húsvét » Miért szorult ennyire háttérbe...

Miért szorult ennyire háttérbe a húsvét?

Figyelt kérdés

A mi családunk számára mindig hatalmas ünnep volt a húsvét, mivel vallásos család vagyunk, valamint nagyon fontosak számunkra az ünnephez tartozó kulturális szokások és hagyományok. Mindig már nagyszombaton el kezdjük készíteni, a húsvéti ételeket, a sonkát, a kalácsot, a tormát, a színes és hímes tojásokat, a különféle zöldségeket, újhagymát stb. A család egyezményesen meg szokta tartani a nagypénteki szigorú böjtöt, de például én az egész nagyböjtöt meg szoktam tartani, a hústilalommal és a lemondásokkal együtt. Mindig szoktunk ajándékozni is, legalább akkora ajándékokat, mint karácsonykor. Mindig szoktak lenni díszek, például tojásfa, kopogtató, asztaldísz stb. Általában misére is szoktunk menni/misét is szoktunk nézni a nagyhéten és húsvétkor, akár többször is. Szoktunk locsolkodni is. Kiskorom óta a család mindig összegyűlik ilyenkor, pontosan úgy mint karácsonykor. Az egész ünnep hasonló hangulatban szokott telni, sőt még bizonyos kérdésekben vagy mértékben nagyobb ünnep is szokott lenni.

De eléggé szembetűnő, hogy a húsvéthoz nem épült ki akkora általános, társadalmi ünnep, mint például a karácsonyhoz, pedig azok a területek, ahol a karácsonyt ünneplik, azok általában keresztény országok, a húsvét pedig a kereszténység számára nagyobb ünnep mint a karácsony. Gondolok itt arra társadalmi ünnep alatt, hogy nincsenek tipikusan húsvéti filmek, például szintén a karácsonnyal ellentétben, nincsenek/alig vannak tipikus húsvéti zenék és még sorolhatnám. Ez miért nem alakult ki, ha kulturálisan is keresztény országokról van szó? Miért a karácsony lett társadalmilag a nagyobb ünnep? A húsvét is nagyon hasonlít a karácsonyra, több kérdésben is. Például az adventhez hasonlóan, a húsvét előtt is van ilyen előkészítő időszak, a nagyböjt, a húsvétnak is kulturálisan és vallásilag nyolcada van, társadalmilag pedig ugyanúgy két napos, kulturálisan ugyanúgy kötődnek hozzá tradicionális szokások, ételek, hagyományok, ugyanúgy szoktak ajándékozni, mindig is ünnepnap volt, soha nem volt munkanap/tanítási nap stb. Én először itt, az interneten találkoztam olyan emberekkel, akik arról írtak, hogy ők semennyire sem ünneplik, nem esznek különösebb ételeket ilyenkor, nem tartják a böjtöt, nem is ajándékoznak, nem tartják semennyire az ide kötődő hagyományokat és igazából számukra az egész csak annyit jelent, hogy nem kell dolgozni/iskolába menni. Nekem ez nagyon meglepő volt, mert addig úgy gondoltam, hogy ez is olyan ünnep, mint a karácsony és mindenki megünnepli. Aztán több ismerősöm is, akik nem a rokonaim és eddig nem került szóba, említette, hogy ők se ünneplik egyáltalán/az egész csak annyi, hogy kapnak a család kisgyerek tagjai csokinyuszit. Eddig azt hallottam, hogy a II. vh. után nem nézték jó szemmel már a vallási eredetű ünnepeket sem. De én a megfigyeléseim szerint (bár én igazából Kelet és Dél-Európában szoktam járni inkább), így laikusként a nyugati világban sem akkora ünnep, legalábbis én nem úgy vettem észre itthonról (ha valaki esetleg tapasztalta, az nyugodtan írhat). Miért alakult így? Van ennek valamilyen háttere?

2021. ápr. 2. 13:17
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
A válaszhasznossági százalékod jól mutatja, a hasznosságát a hozzászólásodnak... Magyarország egy keresztény ország, sőt, a legtöbb európai ország is az, szóval eleve utálom az olyan fontoskodó okoskodást, amikor valaki más Magyarországon törpevallásnak mondható egyházak ünnepeinek nyílt és ünnepéjes megtartásáról beszél... Amúgy meg ki beszélt itt arról, hogy ráerőltetném más vallások követőire? Képzelgő és nevetséges vagy. Amúgy hogy ha elárulhatom, a karácsony, a Mikulás, az advent, nálunk a Márton-nap, az amerikaiaknál a hálaadás, sőt még a Valentin-nap is keresztény eredetű ünnep, tehát nem értem miről beszélünk. Ha valaki karácsonyt tart, de húsvétot nem, az eléggé furcsán néz ki.
2021. ápr. 6. 00:37
 22/30 anonim ***** válasza:
A „keresztény ország” azt jelenti, hogy ennek a kultúrkörnek a része, a keresztény vallás volt a legnagyobb hatással rá. Nem azt jelenti, hogy mindenki vallásos. A „posztszovjet ország” se jelenti, hogy mindenki kommunista.
2021. ápr. 6. 00:54
 23/30 anonim ***** válasza:
58%
Sajnos kicsit lassan esett le nekem, de megértettem, te igazából kérdésbe bújtattad el az elvárásod: tessék mindenkinek kereszténynek lenni! Más lehetőséget nem fogadsz el. Innentől nincs miről beszélnünk. (Látod, én meg nem várom el senkitől még azt sem, hogy egyetértsen velem. Tényleg van közöttünk különbség. És elfogadom, ha a válaszhasznosságom igen alacsony, mert jogod van leminősíteni, de ettől még nem változik a véleményem.)
2021. ápr. 6. 01:05
 24/30 A kérdező kommentje:
Ezt jelenti, éppen ezért része a magyar kultúrának a húsvét is. Szóval nem értem miről van szó. A kedves előző képzelgő válaszoló pedig arról kezdett hablatyolni, hogy hogy képzelem, hogy rá akarom más vallásúakra kényszeríteni a keresztény ünnepeket. Az ateisták nagy része is ünnepli a karácsonyt, pedig vallási ünnep. (Megjegyzem, én sem értem teljesen, hogy mi az álláspontjuk róla.) Azt meg nem értem, hogy a keresztény világban miért nem alakult ki a húsvétnak a karácsonyhoz hasonló kultusza, holott a húsvét még valamivel nagyobb vallási ünnep is, de biztosan a kereszténység és a magyar hagyományok körében az egyik legnagyobb ünnep.
2021. ápr. 6. 01:06
 25/30 A kérdező kommentje:
Nem én minősítettelek le, hanem a már előttem itt járók. A kérdésemben pedig egyértelműen benne van, hogy a kulturális és társadalmi háttér hiányának oka érdekel. A karácsony még mindig vallási ünnep, aminek van világi üzenete is, mégis ünneplik az ateisták...
2021. ápr. 6. 01:09
 26/30 anonim ***** válasza:
A karácsonyt átértelmeztük, és a család, szeretet ünnepe lett belőle. Ahogy ti is átértelmeztétek, amikor a téli napforduló ünnepét átvettétek a pogányoktól.
2021. ápr. 6. 01:10
 27/30 A kérdező kommentje:
Képzelődsz, a kérdésembe meg belelátsz valótlanságokat. Keress magadnak mást! És még mindig nem vagyok keresztes lovag, mert megkérdeztem, hogy a karácsonynak miért van nagyobb kultusza, mint a húsvétnak.
2021. ápr. 6. 01:10
 28/30 anonim ***** válasza:
58%
Ha én azt vallom, hogy "Ne ölj"! Akkor már keresztény vagyok? Kezdesz sértő jelzőket használni, de hát ez a te dolgod, alátámasztja, hogy nem a másik véleményére/válaszála vagy kíváncsi, hanem a sajátod szeretnéd rám erőltetni. Én viszont nem akarlak meggyőzni semmiről. Kérdeztél, elmondtam a véleményem. Nem várom el, hogy egyetérts.
2021. ápr. 6. 01:12
 29/30 A kérdező kommentje:

26.!

De karácsonyt ünnepeltek akkor is. Nem neveztétek át, ugyanúgy a protestánsok által kitalált adventi koszorút és karácsonyfát használjátok. A húsvétnak miért nem lett ilyen világi üzenete?

2021. ápr. 6. 01:12
 30/30 A kérdező kommentje:

28.!

Az a vicces, hogy nem is mondtam véleményt, csak egy kérdést írtam ki... Te pedig nem válaszoltál a kérdésre, csak elkezdtél képzelődni, hogy biztos azért, mert egy keresztény eredetű ünnepről van szó, én biztos egy hittérítő lehetek, akik régen nem toleráltak senki mást, ezért egész biztos, hogy a kereszténységet akarom másra erőltetni... :-D

A karácsony egy keresztény eredetű ünnep, mégis megtartod. Azt kérdeztem, hogy a húsvétnak miért nem lett ehhez hasonló üzenete... Szövetértés.

2021. ápr. 6. 01:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!