Hogy készülsz lélekben a húsvétra?
#30 Nálunk alapból ez volt a locsolkodás, hogy viszonylag hozzánk közeli rokonokat meglocsoltunk.
Sose jártunk házról házra.
Rokonlátogatóban meg főleg nem voltunk már évek óta.
Húsvéti rokonlátogatás soha sem volt. Húsvéti locsolkodás volt meg szökőévben egyszer beültünk a kocsiba és elmentünk több száz kilóméterre élő rokonokhoz 2-3 napra.
Több mint egy hónapja készülök lelkileg (katolikus vagyok, nagyböjt van most nálunk), vagyis hát igyekszem, de most nem könnyű ráhangolódni.
Máskor azért több alkalom van: énekkarral próbáljuk a nagycsütörtöki, nagypénteki és húsvéti kórusműveket már februártól. Ez is segít nekem ráhangolódásban, plusz más alkalmak: keresztút, lelkigyakorlat. Most ezek nincsenek, hiányoznak is, sajnos az online tér ez nem pótolja.
#32 Bocsánat, lehet fura kérdés lesz de írtad, hogy nagyböjt van nálatok.
Az mit jelent?
#33 amennyire tudom az étkezés visszafogása, különösen a hús mellőzése, mulatozás, bulik elhagyása, de főként elmélyülő gondolkodás, a hitről.
Ha úgy világosabb olyasmi, mint a Ramadam az iszlámban.
Tanítok török egyetemistákat is, egy részük vallásos, ők a dohányzásról is lemondanak, sőt órára se járnak be.
Kicsit félős-dacosan álltak elém ezzel, mondtam, hogy OK, majd bepótoljuk. Sok böhöm nagy gyerek ölelgetett.
Akinek van hite, annak az fontos.
33-as:
A nagyböjt a húsvétra való felkészülés időszaka, a Katolikus Egyházban hamvazószerdától tart nagyszombat estéig. Cél gyakorlatilag a lelki felkészülés a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra. Nagyböjt alatt Krisztus szenvedése és halála áll a gondolkodásunk középpontjában, ezért a bűnbánatot, az önmegtartóztatást és a jócselekedek gyakorlását igyekezünk megtartani. Önmegtartóztatás alatt a legismertebb, amit összekötnek a nagyböjttel az, hogy "nem eszünk húst". Nos, valóban nagyböjt péntekjein hústilalom van, de nem merül ki ennyiben a böjtölés. Sokan nem fogyasztanak alkoholt, csokit, kevesebbet neteznek, nem a maguk kényelmét keresik, illetve nem szórakozunk. De az étkezési lemondások csak eszközök, a cél az, hogy figyelmünket Istenre fordítsunk.
Igen, a Ramadán is egy böjt. Viszont amennyire én tudom, az iszlám sokkal szigorúbb nálunk: ők pl. nem esznek egész napközben, csak ha már lement a nap. Ilyen azért nálunk katolikusoknál nincs, vagyis aki akar csinálja, de nem kötelező előírás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!