Ti hány éves korotokig hittetek a csodában?
Csodában nem hiszek, azt viszont könnyen el tudom képzelni, hogy történnek olyan események, amelyeknek a hátterét nem ismerjük, ellentmondanak a jelenlegi világképünknek, és ezért csodaszámba mennek.
Nyilván ez nem a kitalált személyekre vonatkozik.
no, várj csak. három dolgot mosol egybe csoda címszó alatt
dolgokat, varázslatosak, mesések, mint a Mikulás, vagy a Fogtündér, amikben gyerekfejjel vakon hiszünk, aztán felnőttként már csak hinni akarunk a varázslatban, miközben tudjuk, hogy róluk, hogy nem valósak.
Dolgokat, amik elméletben eszményiek, amiket idealizál a társadalom, de a hétköznapi életben vagy megvalósulnak ezek az ideák az egyén életében, vagy nem. Mint a házasság, a szerelem.
És dolgokat, amik a szó vallási értelmében vett csodák, mint a gyógyulás, amiket a hit jobban meg tud magyarázni, mint a tudomány.
Első kategóriában, mint hogy az angyalok hozzák a karácsonyfát, hogy jön a Mikulás, a Húsvéti Nyuszi, kb 10 éves koromig hittem, és egy világ omlott össze bennem, amikor megtudtam az igazat róluk. Mégis, bár az eszemmel tudom, hogy nem léteznek ezek a varázslatos események, a szívemmel hinni akarok bennük, míg élek. Nem őszinte hit ez, csak varázslat.
A második kategóriában se hinni, se nem hinni nem tudok, vagy akarok. Próba-szerencse. Talán összejön, talán nem. A személyes siker vagy kudarc nem döntő bizonyíték, és hiba lenne általános következtetést levonni belőle.
A harmadik kategóriában, a szorosan vett csodákban objektív valóságként hiszek.
Még mindig hiszek és mindig is hinni fogok.
Tündérekről fantáziáltam 20 éves koromig. (Persze tudtam, hogy csak egy színes ábrándkép, de jólesett egy MESEVILÁGOT teremtenem magamnak.)
Üdv: 43/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!