Mi a véleményetek a Halloween-ről?
Én szeretem és beöltözök.
Nem érdekel, hogy ki mit gondol róla, mert ÉN szeretem. Azt ünneplek amit akarok és senkinek semmi köze hozzá. Én elfogadom, hogy ők nem, akkor ők is fogadják el, hogy én meg igen.
Sokan úgy gondolják, a Halloween a Mindenszentek és Halottak napja helyett van, és választani kell, pedig nem.
Halloween: október 31
Mindenszentek: november 1
Halottak napja: november 2.
A halloween ősi kelta szokás, a mindenszentek meg egy katolikus ünnepnap, a megdicsőült egyház ünnepe, katokikus ünnepnap, örömünnep, azokat ünnepeljük ilyenkor, akik a mennyben vannak. Én hívő katolikus vagyok, szóval elmegyek ilyenkor misére, de gondolom sokan vannak "az itt nincs halloween mindenszentek van"-t skandálók közt nem hívők, azokat nem értem, minek kardoskodnak egy katolikus ünnep miatt. Nov. 2-án meg halottak napja van, ez lenne igazából a temetőjárós nap, csak ez sajnos nem munkaszüneti nap nálunk. Szóval én mindhármat megtartom, és nem gondolom, hogy az egyik kizárná a másikat. A halloween nem nem arról szól már, mint régen, csak egy jó alkalom a szórakozásra. Amúgy a nagypapámék is faragtak ősszel tököt, habár fogalmuk sem volt arról, hogy mi az a halloween.
Abban természetesen igazatok van, hogy a saját hagyományainkat is meg kellene őrizni, de én emellett jónak tartom az új szokásokat is. :)
Halloween = All Hallow's Eve, Eve of all Hallows, azaz Mindenszentek előtti éjjel (okt. 31). Eve az este (evening) régies változata.
November első napja pedig az All Hallow's Day, azaz Mindenszentek napja (nov 1).
Halottak napja pedig november 2.
Mint ahogy már többen is írták ezek nem ütköznek. Miért ne lehetne tartani mindet?
Nekem egyébként a kedvenc ünnepem. Imádom a borzongást és a horrort.
De sajnos eléggé felhígultak már a jelmezek is afféle limonádé irányba (usában is), szóval ez a vonal nem valami szimpatikus. Itthon a legtöbb fiatal annyit érez ebből az egész dologból, hogy k**vás nővérke jelmezben lehet menni halloween partyra:D Remélem nem így honosodik meg ez az ünnep.
Viszont a minden évben (kb jövő hétvégén fog ez bekövetkezni idén) faragok tököket, általában tesómmal, haverokkal, barátnővel. De van, hogy egyedül is neki esek, nagyon tudom élvezni:D A horrorfilmek dózisát is látványosan megemelem ez idő tájt, amiket persze egyébként is rendszeresen fogyasztok. Ámbár ilyenkor igyekszem társaságot is keríteni a filmekhez és tényleg paráztatós darabokat választani, hogy afféle közösségi élmény legyen. Ilyenkor előkapunk horror videójátékokat is. Különféle rendezvények látogatása szintúgy a halloween-ni elfoglaltságaim közé tartozik. Például tematikus mozis vetítések, jelmezes bulik, horrorlabirintus/escape room játék. És meglepő módon főzőcskézni is szoktam, ilyen-olyan rémségekre hajazó ételeket készítek a netről szerzett receptek alapján.
Szerintem nagyon pozitív, hogy manapság válogathatunk a különféle kultúrkörökből származó ünnepek, népszokások, hagyományok között. Akár kontinenseken átívelően.
#18, farsangban nem kell böjtölni, az épp a bulizásról szól. :D
Utána van a nagyböjt, akkor kell böjtölni.
Én szeretem s ahogy már írták, nem ütközik a Halottak Napjával, bár a Halloween sem mindenkinek jelent bulizást...
Régi magyar hagyományok? Na azt szeretném, de egész életemben alig találtam valami infót a honfoglaláskori dolgokról... A kereszténység az nekem idegen, amit a fennmaradás miatt ránk kényszerítettek az eredeti vallásunk helyett.
A kelta hagyományok is tetszenek, csak mert én magyar vagyok, miért ne érdekelhetne? Vagy a mexikóiak érdekes szokásai...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!