Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Sértő a nem kért ajándék?

Sértő a nem kért ajándék?

Figyelt kérdés

Az én családomban mindig van ajándékozás, így számomra furcsa az adott mentalitás, ezért teszem fel a kérdést.

Párom családja nem igazán ünnepli a karácsonyt, vagyis hát persze, van vacsora, meg gyerekeknek ajándék, de nincsenek hagyományaik, "ceremóniák", nincs meg az ünnepi hangulat. Mikor anno összejöttünk, első éven küldtem nekik apró ajándékokat (szüleivel él párom testvére és annak gyereki is), megköszönték és megüzenték, hogy ők nem ajándékoznak. Ez így rendben is volt.

Már évek óta együtt vagyunk, közben lett egy új kisgyerek, aki a mi keresztlányunk, azóta jobban figyelünk az ajándékokra is. Többes szám, tehát párom is: rájött, hogy mennyire jó ez, és már ő is készül. :) Tavaly is úgy volt, hogy anyjának, testvérének (apukája sajna már nincs), ő gyűjtött be ajándékokat, persze nem nagy dolgok, meg hasznosak, tehát más formában amúgy is megkapták volna.

Idén kicsit jobban állunk anyagilag, így komolyabb ajándékokban gondolkodunk. De hangsúlyozom: csupa olyanban, amit más jeligére amúgy is szívesen adnánk, csak ez egy jó alkalom. Anyuka veszekszik, hogy ne költsük a pénzt, náluk ez nem szokás, stb, a párom az, aki "ledorongolja", hogy márpedig lesz, szóval nem én erőltetem, de mégis én érzem magam rosszul.

Mármint örömmel adjuk, én imádok válogatni, ajándékozni, nem kötelezőségből csináljuk, jó érzés hogy most meg is tehetjük (anyuka rokkantnyugdíjas, tehát azért nem veti fel őket a pénz, nem véletlenül hasznos ajándékban gondolkodunk), nem is várunk vissza semmit, ez nem erről szól.

Csak felmerült bennem, hogy nem-e érzi sértőnek a dolgot, hogy kvázi ráerőltetjük. Nem felvàgni akarunk amolyan gazdagrokon módra, de ha a helyébe képzelem magam, én lehet így érezném.

Vagy túlgondolom?

2020. dec. 9. 10:25
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Úgy kell megajándékozni, hogy ne tudjon róla, hogy ajándék. Tehát ha mondjuk egy mikrót akartok neki adni, akkor ne karácsonykor állítsatok be vele, hanem egy random hétköznap, és mondjátok, hogy egy nyereményjátékban nyertétek, de nektek nem kell, mert már van, ezért gondoltátok, hogy inkább elhozzátok neki. Így nem lesz sértődés, mert azt hiszi, hogy ingyen volt, ti meg örülhettek, hogy meg tudtátok ajándékozni azzal, amire szüksége volt.
2020. dec. 9. 15:07
 12/16 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem meg ne szóljatok bele. Ha sajnálja a rávalót, akkor egészségére, ő dolga.

Ha mindenképp adni akartok, akkor én is 11-eshez hasonló ötlettel állnék elő.

De a legkorrektebb még mindig az, ha felfogod és tiszteletben tartod, hogy náluk egyszerűen nem szokás ajándékozni a felnőttek között. Majd ti a gyereketekkel máshogy tesztek, és nem árt, ha majd elmondjátok neki is, hogy ez bizony nem mindenhol hagyomány, ezt is el kell fogadni.

2020. dec. 9. 15:29
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Én is úgy gondolom, hogy gáz ez így. Mi sem szoktunk ajándékozni, azóta nem nyűg a karácsony. Tök jó szokás, vagy hát "nem szokás" szerintem. Most ha valaki megint elkezdené, az szar lenne, mert akkor már nyilván ciki nem vissza adni, szóval kezdődhetne elölről az egész ajándékozós macera, az ide-oda vándorló borokkal, illatgyertyákkal, testápolókkal, nyunyókákkal.

És de, felnőtt embernek rossz érzés, ha ilyen egyoldalú "adományt" adnak neki, pláne ha a felnőtt gyereke meg a párja. Ha annyira kéne neki az az adott cucc, akkor összespórolna rá, gondolom azért nem éhezik. Vagy még az is jobb, amit a 11-es írt, ha mindenképp úgy érzitek, hogy nem tud anélkül élni.

És nem is kell különösebben beleképzelni magad a helyébe, mert mondta, hogy nem kér semmit, sem ajándékot, sem könyöradományt. Ennél egyértelműbben ezt hogy adja elő?

2020. dec. 9. 17:48
 14/16 A kérdező kommentje:

Ez most karácsonytól független kérdés: miért könyöradomány, ha egy felnőtt gyerek támogatja a szüleit? Miért "pláne", ha a felnőtt gyereke?

Nem provokálni akarok, csak család kategóriában meg az szokott menni, hogy ez a gyerek kutya kötelessége.

2020. dec. 9. 20:03
 15/16 anonim ***** válasza:
90%
Ha támogatni akarja a szüleit, azt nem kell felvonultatni a karácsonyfa alatt. (Szerintem.)
2020. dec. 9. 20:18
 16/16 anonim ***** válasza:
87%
Ez helyzetfüggő. Hagyni éhen halni, vagy végignézni ahogy utcára rakják, az persze egy más dolog. Vagy ha az anyuka kérné azokat a dolgokat, az is más lenne. De a leírtak alapján ő nem kéri, sőt, őt sérti. Vannak büszke emberek, akik megalázónak tarják ha adakoznak nekik. Pláne, ha a gyereke. A legtöbb szülő segíteni szeret a gyerekének, nem elvenni tőle, még ha a gyereknek nem is nagy áldozat az az összeg. Egyszerűen ha nem akarja hogy adjatok neki bármit, akkor ne tegyétek, mert sértő.
2020. dec. 9. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!