Sértő a nem kért ajándék?
Az én családomban mindig van ajándékozás, így számomra furcsa az adott mentalitás, ezért teszem fel a kérdést.
Párom családja nem igazán ünnepli a karácsonyt, vagyis hát persze, van vacsora, meg gyerekeknek ajándék, de nincsenek hagyományaik, "ceremóniák", nincs meg az ünnepi hangulat. Mikor anno összejöttünk, első éven küldtem nekik apró ajándékokat (szüleivel él párom testvére és annak gyereki is), megköszönték és megüzenték, hogy ők nem ajándékoznak. Ez így rendben is volt.
Már évek óta együtt vagyunk, közben lett egy új kisgyerek, aki a mi keresztlányunk, azóta jobban figyelünk az ajándékokra is. Többes szám, tehát párom is: rájött, hogy mennyire jó ez, és már ő is készül. :) Tavaly is úgy volt, hogy anyjának, testvérének (apukája sajna már nincs), ő gyűjtött be ajándékokat, persze nem nagy dolgok, meg hasznosak, tehát más formában amúgy is megkapták volna.
Idén kicsit jobban állunk anyagilag, így komolyabb ajándékokban gondolkodunk. De hangsúlyozom: csupa olyanban, amit más jeligére amúgy is szívesen adnánk, csak ez egy jó alkalom. Anyuka veszekszik, hogy ne költsük a pénzt, náluk ez nem szokás, stb, a párom az, aki "ledorongolja", hogy márpedig lesz, szóval nem én erőltetem, de mégis én érzem magam rosszul.
Mármint örömmel adjuk, én imádok válogatni, ajándékozni, nem kötelezőségből csináljuk, jó érzés hogy most meg is tehetjük (anyuka rokkantnyugdíjas, tehát azért nem veti fel őket a pénz, nem véletlenül hasznos ajándékban gondolkodunk), nem is várunk vissza semmit, ez nem erről szól.
Csak felmerült bennem, hogy nem-e érzi sértőnek a dolgot, hogy kvázi ráerőltetjük. Nem felvàgni akarunk amolyan gazdagrokon módra, de ha a helyébe képzelem magam, én lehet így érezném.
Vagy túlgondolom?
Sértőnek nem mondanám semmiképp sem, de kellemetlennek igen. Ha nem ad semmit, azért, ha meg emiatt kell "vesződnie" azzal, hogy adjon valamit "muszájból" (tudom, ti nem igénylitek, de akkor is, ott van ugye a kölcsönösség), akkor meg azért, plusz lehet, hogy nincs is rá pénze.
Ha ők nem ajándékozósak, én ezt tiszteletben tartanám, és ha látjátok, hogy valamire szüksége van, és megengedhetitek magatoknak, adjátok oda "csak úgy"
Az a véleményem, ami 1-esnek is.
Amúgy meg:
"első éven küldtem nekik apró ajándékokat (szüleivel él párom testvére és annak gyereki is), megköszönték és megüzenték, hogy ők nem ajándékoznak."
Innentől nem kellett volna ajándékozni.
Csak egymást a pároddal. (És nem azért, mert Te vagy Ti nem kaptok, hanem azért, mert tiszteletben kellene tartani.)
Igen, baromi sértő. Te vagy új abban a családban, már ne haragudj, de hogy jössz ahhoz, hogy megváltoztasd az ő szokásaikat? És de, tudat alatt te pumpálod a párod agyát is. Lehet, hogy nem rossz szándékból cselekszel, sőt biztos, de ellenben képtelen vagy ezek szerint tiszteletben tartani egy családba újonnan kerültként a régi szokásokat, nem viseled el, ha valami nem úgy van, ahogy szerinted jó.
Ajándékozz a párodnak, a kicsi lánynak, a szüleidnek, a barátaidnak stb, a párod családját meg hagyd ki ebből.
Teljesen jogosan akadnának ki, ha idén megint beállítasz valamivel, ráadásul nagy értékben, mikor ők már az első alkalommal jelezték kulturáltan, hogy állj le.
És most nyugodtan tarthatsz bunkó parasztnak, ha gondolod.
Egyetértek a válaszolókkal.
Hagyd ezt az ajándékozást, ez nekik kellemetlen. A párod is állítsd le, nem értem különben, ha egyszer azt mondták, hogy nem, akkor ti mégis miért erőltetitek?
És helyesen képzeled a helyébe magadat.
Egyébként ezzel az egész ajándékozással nem értek egyet, én például egyenesen utálok kapni, mert őszinte ember lévén rá van írva az arcomra, hogy nem örülök. Mert amire vágyok, és telik rá, megveszem magamnak. A lomoktól viszont kiborulok, váza, bizbasz, csokor virág egyenesen pénzkidobás.
Adni viszont nagyon szeretek, nagyon ritkán kerül rá sor, és hatalmas gondossággal szoktam ajándékot választani.
Köszi a válaszokat! Nem sértődök, ezért kérdeztem, mert erre voltam kíváncsi, hogy kinek mi a véleménye.
8: "Mert amire vágyok, és telik rá, megveszem magamnak. A lomoktól viszont kiborulok, váza, bizbasz, csokor virág egyenesen pénzkidobás."
Pont ez a lényeg, hogy nem veszi meg magának, mert sajnálja magára a pénzt, meg általában nincs is rá. És nem lomról, biszbaszról van szó, hanem használati tárgyakról, amik kellenek, de magának nem veszi meg. A fia (párom) viszont azt mondja rá, hogy szeretne neki X dolgot, mert kell neki, csak sose mondaná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!