Miért bizonyítja a vöröseltolódás azt, hogy a Világegyetem kezdetben nagyon apró volt?
A vöröseltolódás mintha csak azt bizonyítaná, hogy a Világegyetem valamikor tágulni kezdett. De mi van akkor, ha valamikor a múltban nem volt olyan apró, hanem pl. fele akkora volt, mint most, csak valaminek a hatására elkezdett nőni, és ez azóta is így van.
Mindez azt jelentené, hogy a Világegyetem sosem ment át olyan drasztikus változáson, mint ahogyan a tudósok mondják, meg valamivel kisebb formában talán mindig létezett, ezért kezdete sem volt, vagyis talán senki sem teremtette.
Vélemény?
Egyszerűbb azt feltételezni, hogy pici volt.
Különben mitől lett volna fele ekkora? És utána mitől kezdett el mégis tágulni?
Mitől lett volna kezdetben kisebb, mint egy proton?
Megvettem egyébként Jhon Gribbin - 13,8 című könyvét remélem, abban találok érdekes dolgokat.
Mert ha csak feltételezzük, ahogyan te is írtad, akkor ez nem tudomány, hanem sci-fi, hipotézis, amit tudományként próbálnak eladni az embereknek.
Observational evidence részt nézd. Nem csak a vöröseltolódás bizonyítja. 2 másik oldalról is sikerült bizonyítani. Ez már olyan erős, hogy tudományos elméletnek hívható (mint az evolúció elmélete, vagy a gravitáció elmélete)
az univerzum háttérsugárzása ami a sűrű, forró állapotról tanuskodik
ezenkívül tudjuk, hogy az univerzum tágul, mert persze attól, hogy egyszer forró és sűrű volt nem zárná ki önmagában, hogy most éppen statikus és állandó
A vöröseltolódáson kívül egy csomó más bizonyíték is van.
Hallgasd meg Dávid Gyulát.
Az sajnos nem tudjuk.
Aki kideríti, attól csak azt fogják kérdezni, hogy hány témakörben kér Nobel-díjat?
Engem leginkább az zavar (azon kívül, hogy ilyen kicsiből indult ki minden), hogy akármilyen kicsi is valami, abból nem alakulhat ki egy végtelen univerzum.
Ha viszont megkérdezed a szakembert, azt fogja mondani, hogy nem tudjuk, hogy az univerzum véges, vagy végtelen ?
Ha az ősrobbanást elfogadom, akkor azt is el kell fogadnom, hogy véges az univerzum.
Persze akkor jön egy rakás újabb kérdés, hogy hol a vége és mi van akkor, ha valamelyik bolygó/csillag/naprendszer odaér a végére ?
Van egy rakás elméletünk, ami kétes értékű.
Van egy rakás bizonyított dolog, ami vagy igaz, vagy nem, mert, ahhoz, hogy biztosak lehessünk egy ilyen volumenű dologban, akkor fizikából mindent ismernünk kell.
Ez viszont messze nincs így. Nem ismerjük a fekete lyukat...stb ....stb.
Még a földünkön lejátszódó folyamatokból sem ismerünk mindent. Még egy "vacak" gömbvillámot sem tudunk megmagyarázni. Kár ezt az ősrobbanást feszegetni, ennél sokkal kisebb dolgokat kellene először górcső alá venni.
Kicsit olyan az egész, mint mikor az ősember nem is ismerte a tüzet, de a kvantum fizikát kutatta volna.
Itt két dolog van, nyolcas.
AZ a világ, ami valaha kisebb volt egy atomnál - az most 96 milliárd fényév átmérőjű.
Tehát véges.
Ezt látjuk most.
Azt tudjuk, hogy ez ugyanúgy folytatódik tovább - de azt sajnos nem tudjuk, hogy mekkora.
Lehet végtelen. Akkor az ősrobbanás is végtelen volt.
Vagy lehet véges, és akkor az ősrobbanás is véges méretű volt.
És ne ess kétségbe. A tudásunk sokkal nagyobb (erről is), mint amit te ismersz. Hallgasd meg Dávid Gyulát, ő nagyon sok dolgot mond erről.
Sajnos nem ismerem Dávid Gyulát, így nehezen tudnám eldönteni, hogy igazat mond e vagy sem.
Azt viszont biztosan tudom, hogy Dávid Gyula is csak azt magyarázhatja el, amit a Nasa és egyéb külhoni tudósoktól hallott, olvasott, feltételezvén, hogy Dávid Gyulának nincs űrteleszkópja.
A külföldi tudósok közt sincs teljes egyetértés. Van aki a fény sebességét sem gondolja állandónak az egész univerzumban, vagy hogy régen nem ennyi volt , mint manapság. Rosszabb tudós az aki ilyet állít , mint Dávid Gyula ? Talán nem.
Az ősrobbanásban sincs egyetértés. Rosszabbak azok a tudósok, akik nem értenek egyet ? Talán nem.
Ha bármelyiknek is igaza van, akkor megdől az ősrobbanás elmélet.
Mivel nincs minden részlet tisztázva, ezért biztosat nem állíthat Dávid Gyula sem.
Egyéb iránt mindig elgondolkodom, hogy ha a csillagászatban is vannak olyan szakmailag inkompetens egyének, mint mondjuk a mai iparos szakmákban, vagy akár a műszaki szakértői területen, akkor bizony a fele sem igaz az egészben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!