Az idő relatív? (Bővebb info-ért katt. )
A kérdésed elég fura. Igen, ha ez történne, tekinthetnénk akár úgy is, hogy megállt az idő.
Egyébként az, hogy az idő relatív nem ezt jelenti. Hanem, hogy az idő nem konstans, nagy sebbeséggel mozgó rendszerekben lassabban telik.
azert relativ, mert atol fugg, honnan szemleled az ido mulasat. fenysebessegnel valoban lassabban telik, vagyis ugy erezned h amikor c-vel haladsz, mintha megallt volna az ido. de nagy gravitacios mezo hatasara is lelassul az ido mulasa, mivel lassul az atomok mozgasa.
de van egy allando univerzalis ido. ez azt jelenti, hogy a legstabilabb elemi reszecskek, a protonok 10^32 ev alatt elbomlanak, ez rettentoen hosszu ido. jelenleg az univerzumot kb 1,2x10^10 evesnek ismerjuk. szoval 10^32 ev mulva nem lesz ido atomi szinten...
Utolsó válaszoló!
Hmmm ez érdekes gondolatmenet. Hogy lehet az, hogy ha valami olyan gyorsan halad, azt nem fogja az idő, de ami teljesen megáll, azt igen? Ki tunád nekem ezt fejteni kérlek? Köszönöm! :)
Én az időt nem így fogom fel. Szerintem olyan mint idő, önmagában nem létezik. Csak cselekvés van, történés, reakció és ellenreakció. És egyszerűen aki gyorsabban mozog, több reakcióra képes egy bizonyos idő alatt (mértékegységként használva a szót), mint aki kevesebbet. Ezért gondolom, hogy ha semmi se mozogna, nem lenne mit mérni, így értelmét veszíteni az idő fogalma. "Ha nem lenne hosszúság, szélesség, a centiméter is hülyeség lenne" alapon.
Az energia meg... Nem tudom, hogy van ledefiniálva ez a szó a legtöbb mostani tudós szerint, de ha jól emlékszem sokan azt mondták, hogy ilyen láthatatlan energia, mint aminek a gravitációt is gondolták, nem igazán létezik. És hogy a világ materiális, és az úgynevezett energia is áll valamiből. Tehát olyan nem lehet h az anyag megszűnik és energia marad, meg hasonlók, mert az is anyag.
Az idő önmagában is létezik. Mint ahogy van szélesség, hosszúság, magasság (3 dimenzió) a 4. az idő. Egyfolytában halad a múltból a jövőbe. Ami pedig a lassulását illeti:
Képzeld el, hogy csak ez a 4 dimenzió létezik (valójában 10, de az most nem érdekel) ...
képzeld el, hogy ebben a 4 dimenzióban a sebesség összege, állandó a fénysebességgel. Ha az életből ismert 3D-ben teljesen nyugalomban állsz, akkor az idő normális sebességgel múlik.
Te minél gyorsabban haladsz a térben, annál kisebb lehet az idő múlásának sebessége, hogy az összegük a fény sebessége maradhasson. Amint te elérted a fény sebességét, az időnek már 0 kell, hogy legyen...
Bocsi ha kicsit értelmetlenül írtam le :)
Nemnem, értem én, hogy mire gondolsz, jól írtad le. :)
Csak azt nem értem, hogy miért a 4. dimenzió az idő, és hogy mit is jelent ez, hogy a sebesség összege. Hiszen a sebesség egyénileg változó, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!