Mi történne két fenysebessegű víz sugár ütközésénél?
Sziasztok.
Csupán elméleti kérdés...
Van kettő víz sugaram amit fel gyorsítok egy kilövő szerkezettel fény sebességre és egymással szemben kilövöm.
Mi történne a molekulák ütközési pontjában? Fel bomlik az atom szerkezet, fúzió, robbanás vagy semmi különleges?
(Tudom nincs ilyen kilövő szerkezet, és tömeggel rendelkező atom nem érheti el a fény sebességet.)
Kérdésem csupán elméleti és kíváncsiság.
Pedig igen nagy különbségek vannak ám!
Ugye fénysebességre nem lehet gyorsítani.
De lehet gyorsítani a fénysebesség 99%-ára, vagy 99.9%-ra, vagy 99.99%-ra, stb.
Itt már nem a sebesség számít, hanem az energia, amivel gyorsítják.
Először is: itt már felejtsd el a molekulákat. Azok felbomlanak már gyorsítás közben.
Tehát nincs víz.
Ezen kívül az atomok is felbomlanak, tehát nincs hidrogén vagy oxigén.
Atommagok vannak, ezek fognak ütközni.
A jelenlegi energiákon gyorsítva kvarklevest hoznak létre, ami néhány millió fokos, és ennek megfelelően robban fel.
Közben lehetséges, hogy mini fekete lyuk is keletkezik egy rövid időre.
Még sokkal nagyobb energián gyorsítva a sebességük nem nő nagyon, viszont elképzelhető, hogy ilyenkor már húrokra esnek szét, és igazi fekete lyuk is keletkezhet majd (ehhez azért célszerű jó nehéz atommagokat ütköztetni).
A közeg a golyót lassítja. Az atomot nem. Az a közeg annyira lyukacsos, hogy az atom többnyire nem is érzékeli, hogy van. Csak ha visszapattan róla.
A kérdésed tényleg elméleti. A tudomány viszont a gyakorlati megfigyelésekből von le következtetést. ezt még nem sikerült megfigyelnie. Nem azért mert ügyetlen, hanem mert nincs ilyen. Ezért nem is gondolkozunk azon, mi történne. Akik gondolkoznak, azért teszik, mert valójában nem tudják, min kéne.
A #16-os posztja választ adott a - "Mi történne a molekulák ütközési pontjában? Fel bomlik az atom szerkezet, fúzió, robbanás vagy semmi különleges?" -
kérdéseidre.
Viszont a tömeg-energia ekvivalencia ugyan tény, de nem olyan mórickásan egyszerű, mint - "valamit tudó" - laikusként hisszük.
https://www.youtube.com/watch?v=E3cz7b6PnZs
Nem hiszem, hogy nagyon érthető laikusoknak ez az előadás, de levehető belőle, hogy a téma nem olyan egyszerű mint ahogy azt mi (én is!!) általában hisszük.
A tudáshoz (az "igazi" tudásra gondolok!) nem vezet királyi út! Meg kell az agyunkat erőltetni, de keményen ám! (És nem biztos, hogy ez elég-e ez. Nekem nem nagyon megy, de a lényeget tán értem. :)
Amúgy nagyon érdekes előadás. Sok tanulsággal szolgálhat, bizonyos parttalan viták szempontjából...
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!