Hogyan tudom kiszámítani a kör sugarát?
Van egy egyszerű képlet amit régen használtam rendszeresen, de most sehogy se ugrik be...
A körív sugarát adja nagy pontossággal egy tetszőleges húr és az ahhoz tartozó magasság értékéből.
please help!
Ezt le kell rajzolni, levezetni a képletet. Egyszerű összefüggés a körszelet területe(A) magassága(m) és húrhossza (h) között van.
A képlet pedig A=(2/3)*h*m.
A sugár ebből leginkább a középponti szög ismeretében számítható vissza.
Mihez kell ez az egész? Valami műszaki dolog? (Érdemes ábrát vagy fotót felrakni, hogy nagyobb eséllyel tudjuk megoldani közösen a problémát!)
MEGVAN!!!! :)
Beugrott végül.
Ideírom okulásul:
Ha a húr "A" és a hozzá tartozó magasság mondjuk "B" akkor a körív sugarának számítása így néz ki:
((A/2)2+B2)/2B=r
Tehát a húr felének a négyzete+a hozzá tartozó magasság négyzete osztva a magasság kétszeresével.
Én egy olyan képletet ismerek, hogy
m/r = 1-cos(Ł/2), ahol Ł a körszelethez tartozó középponti szög, m pedig a szelet magasság, r pedig -értelemszerűen- a sugár.
Az általad megadott képlet egyébként helyes, és nem is olyan bonyolult levezetni (hasonlóan a fenti képlethez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!