A grafit, ami a Csernobil sorozatban sugárzó elem, ugyanaz az anyag, mint a ceruzákban lévő bél?
Bocsánat, ha egyeseknek ez evidens, én nem vagyok tudós.
Ugyanaz az anyag?
Ha igen, akkor azzal csináltak valamit, hogy sugárzó lett, vagy pl nagy mennyiségben problémás?
HA nem az, azt is kifejtenétek?
Köszönöm.
Ugyanaz a grafit, csak más mennyiségben. De ott nem a grafit sugárzott, hanem a radioaktív jód izotóp legfőképpen.
A grafit nem sugárzó, de mivel 100% szén, ezért kiválóan ég.
Ugyanaz az elem - kristályos szén.
A te ceruzád nem sugároz, mert nem volt atomreaktorban. Nem szennyeződött el különféle radioaktív izotópokkal.
"A grafit, ami a Csernobil sorozatban sugárzó elem"
Ez így nem jó, fals kijelentés, de valahol mégis csak sikerült rátapintanod a lényegre.
A grafit a szén megjelenési formáinak egyike, a szénatomok összekapcsolódásának egy fajtája, módosulata. Maga a szén az elem, amiből a grafitként ismert anyag felépül. A gyémánt pl. a szén egy másik módosulata: ugyanúgy csak szénatomokból áll, csak azok máshogyan kapcsolódnak egymáshoz, mint a grafit esetében. Mégis, két teljesen különböző megjelenésű és viselkedésű anyagot eredményeznek.
A grafit önmagában nem sugárzó (bár mesterségesen ma már lehetséges sugárzó grafitot előállítani, a természetben ilyen gyakorlatilag nem fordul elő). A Csernobilban valóban maga a grafit is sugárzó volt, de ez az RBMK-típusú reaktor (amilyen Csernobilban is üzemelt) üzemszerű működésének a (kikerülhetetlen) következménye. Ez nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a grafitrudakat az urán üzemanyagrudak nagyon erős neutronsugárzással terhelik, emiatt a grafitot felépítő szénatomok minőségükben változnak meg és válnak önmagukban is sugárzóvá. Ezt a folyamatot az anyag (jelen esetben a grafit) felaktiválódásának nevezik.
Tehát a csernobili grafit azért volt erősen sugárzó, mert sok ideig volt sok uránnal egy reaktorba zárva. A ceruzád bele viszont sosem volt ilyen jellegű kalandnak kitéve, tehát abban biztos hogy nem sugároz semmi. Ma már egyébként sem engednék forgalomba hozni ha sugározna, ahhoz neked túl értékes a kezed az állambácsi számára.
Félreérthetően fogalmaztam, dde arra akartam csak rávilágítani, hogy a sorozat miatt merült fel bennem a kérdés.
Félelmetes a film, a hatása alatt vagyok.
#6 Válaszadó! Attól tartok pont fordítva értelmezed a dolgot.
A tiszta grafit lágy. A grafitos gépzsír kiváló kenőanyag.
A ceruzákba pontosan keményítés céljából kevernek agyagot. A "B" jelűekbe kevesebbet, a "H" jelűekbe többet.
Nekem már most hányingerem van a sugárzástól 😷
Tíz éves voltam amikor ez történt és állandóan fémes rozsda ízt éreztünk a szánkban a suliban és nem tudtuk miért. Utólag persze világos, ez a radioaktív jód volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!