Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valaki természettudományt...

Ha valaki természettudományt akar tanulni, az jobban teszi ha azt hazudja, hogy ateista vagy agnosztikus?

Figyelt kérdés

Üdvözletem.

Nagyon szeretem a tudományokat, a könyvtáram tele van tudományos-ismeretterjesztő könyvekkel a legkülönfélébb témákban. Úgy döntöttem, hogy szeretnék tovább tanulni, és valódi tudós lenni, tudományos fokozatot szerezni. Leginkább a fizika nyűgöz le, így ez érdekelne. Viszont én magam hívő ember vagyok. Nem igazán járok templomba, és nem is térítek, mert az nem az én stílusom, de én hiszek Istenben, számomra nem okoz gondot összeegyeztetni a tudományos modelleket a hitemmel.

Mármost, ez a téma nem jönne elő magától, mert nem szoktam vallásos kérdésekről beszélni, de mi történik akkor, ha előjön majd az egyetemen ez a téma, pl. a diáktársaim között, egy izgalmas előadás után? Feltételezem, sok ateista vagy agnosztikus van ilyen karokon, hiszen a vezető kutatók nem hívők. Ha esetleg felteszik nekem a kérdést, hogy én mit gondolok, és beismerem, hogy én istenhívő ember vagyok, akkor azért ki fognak-e közösíteni, esetleg érhet-e valamilyen hátrány a tanárok részéről?

Hallottam egy pár "érdekes" story-t, ezért kérdezem...

2019. jún. 4. 09:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

A lényeget kiemelve, egy értelmes egyetemi közösségben szóba sem kerül ilyesmi. Ha pedig igen, soha nem fognak ezért kiközösíteni, mert a hit magánügy. Más "dimenzióban" van mint a tudomány, vagy ha úgy tetszik komplementer. Nincs súrlódási felület, amíg tudatosan nem ütközteti valaki (Biblia által cáfolni az ősrobbanást mondjuk, vagy fordítva tudományos módszertannal kizárni Isten létét).

Egyszerűen ez a te belső állapotod, egy normális ember ezt tiszteletben tartja, amíg nem próbálod megtéríteni.

Egyébként én a Pázmány bionikai karra jártam, vegyes világnézetű/vallású társaságba. Soha egyetlen egyszer nem került ez elő, még a tanárok által sem. Sőt az akkori dékán ki is fejezte, hogy nem számít ki milyen vallású, mert a tudomány és a tudás a lényeg.

5 év alatt egyetlen egy vallási vitánk se volt, se az egyetemen, se sörözéseknél... jó kis közösség volt, nem úgy mint egy nagy egyetemen amit említettek korábban... márpedig ha a PPKE-ITK-n ez a helyzet, akkor nem hiszem, hogy az ELTE-n vagy a BME-n ez a téma ennyire kritikus lenne.

2019. jún. 4. 13:21
 12/26 anonim ***** válasza:
41%

Még egy dolog, kérdező:

az, hogy elviseljük a másik vallását, új dolog.

Régen eretneküldözés volt, és égetés.

Ezt az egyház csinálta.

A modern kor és a humanizmus hozta el, hogy ez megszűnt.

Az ateisták pedig senkit nem üldöztek soha a hite miatt.

Ha nem ért egyet veled, az még nem üldözés.

Üldözés pl. az, ha megver vagy megöl.

Nem, Sztálin sem emiatt üldözött gyakorlatilag mindenki mást. Ő az ateistákat is üldözte, ha bármi problémát látott bennük, és sohasem védte őket.

2019. jún. 4. 13:26
 13/26 Tislerics Máté ***** válasza:
100%

Szerintem nem kell ennyire nagy jelentőséget tulajdonítani az esetleges teológia vitáknak. Az ember kismillió dologról tud beszélgetni egymással, amikor éppen nem tanul. A vallás habár érdekes téma és mindenki hozzá tud szólni. Nem szokott mindennapi téma lenni és tudtommal nem szokott (esetleg nagyon ritkán) szétválasztani embereket. Pláne nem kiközösítés szinten. Már csak azért sem, mert elég ritkán kerül szóba. Egy két hosszasabb beszélgetéshez jó alap lehet, de alapvetően nem ezek a dolgok foglalkoztatják az embert. Nem erről szokás beszélgetni úgy általában két előadás között, vagy után...

Én ugyan nem vagyok vallásos, de vannak MÉLYEN vallásos ismerőseim, barátaim, akikkel kiváló kapcsolatot ápolok, mégis tudjuk, hogy vallás témában nem osztjuk egymás véleményét. Néha szóba-kerül, (fölég ha sör is van mellettünk) és annyi. Érvelünk, vitázunk, de nem verekedünk össze ez matt. Nem vívunk szent háborút! és ami a legfontosabb: nem nézzük le ez miatt a másikat és nem veszünk össze, nem sértődőnk meg...

Szerintem túl van lihegve kicsit ez a dolog. Az emberek leginkább ezt csak egy érdekes beszédtémának gondolják, és nem utálják meg egymást miatta, vagy nem közösítenek ki valakit. Az ilyenre inkább a szektákban, meg szélsőséges szervezeteknél van példa. Azokról meg most inkább nem fejtem ki a véleményem....

2019. jún. 4. 13:31
 14/26 anonim ***** válasza:
#5, azt hozzá kell tenni, hogy a videón szereplő egyből úgy nyitja a beszélgetést, hogy Isten egy "baromság elem", nem lepődtem meg a továbbiakon. Azért lássuk be, hogy az emberek általában nem ilyenek. Mint ahogy az itteni válaszokból ezt leszűrhetted.
2019. jún. 4. 15:05
 15/26 anonim ***** válasza:
30%
PhD fokozatom, fizikus diplomám van, egyetemi kutató vagyok. Hiszek Istenben. A tanszéken, ahol dolgozok, a kollégák negyede hetente jár templomba. (Ez nagyobb arány, mint az országos átlag.) A tanszékvezető és a dékán is hívő ember. A vezető kutatók között sok az ateista, de sok a hívő is. Egyébként sok keresztény egyetemen is tanítanak természettudományokat, pl. Budapesten is a Pázmányon.
2019. jún. 4. 15:12
 16/26 A kérdező kommentje:

Nos, olyannal, mint a 12-es válaszoló, nagyon nem szeretnék egy karon lenni, mert azért érződik a sorai között, hogy milyen ember lehet...

Többieknek viszont köszönöm a választ, nagyon jó fejek vagytok!

-------

Kedves 15-ös!

Nekem egy külön kérdésem lenne hozzád.

Elég sok tudományos-ismeretterjesztő könyvet elolvastam, pl a fizika témakörébe is. Olvastam Brian Cox, Jhon Gribbin, Stephen Hawking könyveket.

Az egyetemi szintű fizikán mennyi hasznát veszem majd annak a tudásnak, amit ezekből a könyvekből szereztem? Ezek az ismeretterjesztő könyvek ugye alapszinten tartalmazzák, laikusoknak szólóan leírva a húrelméletet, a Nagy Bumm modelt, a görbült téridőt, stb... Viszont az egyenletek kimaradtak ezekből, csak elszórva lehet találkozni néhánnyal.

Könnyebb lesz a tanulás annak tudatában, hogy olvastam ezekről?

(természetesen szívesen fogadom más kommentelő válaszát is, aki hozzászól ehhez a kérdéshez)

2019. jún. 4. 15:45
 17/26 anonim ***** válasza:

#16-ra válasz: Talán egy kicsit könnyebb megérteni az órákat, ha a fogalmak már nem teljesen ismeretlenek. De a vizsgákon egyenlet van egyenlet hátán, azokat kell érteni és tudni, ott nem sokat segítenek az ismeretterjesztő könyvek.

Viszont nagyon fontos szemléletet és motivációt adnak! Azon a helyzeten tudnak átsegíteni, amikor elveszel az egyenletek halmazában, és nem látod a fától az erdőt. Akkor előveheted Stephen Hawkingot, és megnézheted, hogy miről is szól ez az egész.

2019. jún. 4. 16:12
 18/26 anonim ***** válasza:
"jobban teszi ha azt hazudja, hogy" nem, hosszú távon ennek csak káros hatásai lesznek.
2019. jún. 4. 17:19
 19/26 anonim ***** válasza:
64%

Őszintén szólva elég felháborító, hogy egyes ateista megmondóemberek, akiknek általában sem a valláshoz, sem a tudományhoz nincs semmi közük, ilyen előítéleteket ültetnek el az emberekben.

Közben az egyetemeken, ahol a tudomány tényleg zajlik, a legnagyobb békében dolgoznak egymás mellett hívő és ateista tudósok.

2019. jún. 4. 17:35
 20/26 anonim ***** válasza:
33%

Maradjunk annyiban, hogy ezt nem az ateisták mondták!

Ez a pontozásokból is látszik: az ateisták vannak nullára lepontozva.

Ahogy valaki máshol írta: az ateistának még ma is jobb, ha meg se szólal. A hívő hirdetheti hitét, és tiszteletet, elfogadást vár.

Az ateista, ha valahol megszólal, nem örülnek neki. Joga meg persze nincs semmi, az ateistának nem jár se tisztelet, se megbecsülés!

Ennyi.

Sunyi, becstelen társaság.

2019. jún. 4. 19:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!