Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csak úgy kíváncsiságból, ez a...

Csak úgy kíváncsiságból, ez a horizonton micsoda?

Figyelt kérdés

[link]

Belenagyítás után balról jobbra görgessetek, és figyeljétek a horizontot. Valami fehérség van rajta, távoli hegység csillog a fényben, esetleg képi hiba, vagy mi lehet?

2019. máj. 19. 12:44
1 2
 1/17 Gugu Gabor ***** válasza:
81%
én kronkrétan nem látom mire gondolsz
2019. máj. 19. 12:52
 2/17 anonim ***** válasza:
Én sem látok semmit.
2019. máj. 19. 12:59
 3/17 anonim válasza:
76%
Egy domb? Mást én ott nem látok
2019. máj. 19. 13:10
 4/17 TR75 ***** válasza:
100%
Látom, hogy mire gondolsz, amolyan szellemkép-félének látszik, egy halvány, piramis alakú világosabb folt a horizonton kicsit balra a kép közepétől. Én képhibának gondolom.
2019. máj. 19. 13:18
 5/17 anonim ***** válasza:
41%
Pataky Attila ufókkal beszélget.
2019. máj. 19. 13:24
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg illesztési hiba, ahogy a panorámaképet összeillesztették a különböző színű egyes felvételekből.

Ez a kép ugyanerről a helyről készült, ezen a piramis helyén fordított "bevágások" láthatók a horizonton:

[link]

2019. máj. 19. 13:48
 7/17 anonim ***** válasza:
Vagy ami még valószínűbb, ez a horizont.A valóságban ugyanaz távoli pont nagyon sokféle lehet az időjárástól függően. Aki gyakori túrázó, tudja miről beszélek.
2019. máj. 19. 14:02
 8/17 anonim ***** válasza:

Oh, én is megtaláltam!

Ha nem nagyítasz bele a képbe, akkor látszik , hogy sok kis képből van összerakva. Periodikusan sötét, nagyjából függőleges sávok láthatóak. Ezek mentén lettek összeillesztve a képek. Valószínűleg a kamera érzékenysége rosszabb az egyedülálló képek szélénél.

Az egyik ilyen sávban található a kis világos piramis a horizonton. Ha megfigyeled, a piramistól indulva lefele, nagyon enyhén balra egy világosabb sáv húzódik. Ez egyértelműen az illesztés hibája, tehát a piramis is az kell, hogy legyen.

2019. máj. 19. 14:07
 9/17 A kérdező kommentje:
A kép kb. egyharmadánál, a horizonton. Igen, ilyen "piramis" vagy inkább háromszög szerű, egy nagyobb és egy kisebb. Én is képillesztési / szerkesztési hibára gondoltam. Bár csodálkozok egy ilyen neves intézménynél mint a NASA ilyen miért van.
2019. máj. 19. 18:13
 10/17 EagleHUN ***** válasza:
100%

#6 -nál a pont.

Én is megtaláltam. Ez egy hiba.

Tudni kell hogy a valóságban ilyen szondák nem készítenek színes képeket ekkora felbontással!

3 fekete fehér kép készül 3 színszűrő használatával!

Ezeket küldik haza.

Így is megvan bennük minden információ a színes képhez de a hazaküldött információ mennyiség töredéke egy ugyanolyan felbontású színes képének.

A távolság miatt a kapcsolat lassú!

Továbbá az ilyen panoráma képeket is több az előző módszerrel készült képből toldják össze.

De amíg minden tervezett irányról elkészül a 3-3-3... kép a panorámaképhez az idő telik. Forog a Mars is saját tengelye körül, így változnak a fényviszonyok is.

Ezért összeillesztéskor a széleken ilyen hibák adódnak, mivel az összeillesztendő képek nem egyforma fényviszonyokkal készültek el.

2019. máj. 19. 19:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!