Rorschach avagy tintafolt-teszt, mikor szükséges, mennyire megbízható? Ha valaki puszta kíváncsiságból kipróbálná, azt hogy, miként és mennyibe kerülne?
Ezt a tesztet akkor alkalmazzák, amikor képet szeretnének kapni valakinek a gondolkodási folyamatairól, érzelmi működéséről és személyiségjegyiről. A tesztre adott reakciók utalhatnak bizonyos személyiségzavarokra.
Használata széleskörű, de hatékonysága, helyessége, megbízhatósága máig vitatott.
Ha rákeresel az interneten, magad is elvégezheted a tesztet, de nyilván csak egyszerű, alapvető eredményekre számíts.
Igen nyilván belejátszik a pszichológus személyisége aki felveszi veled a tesztet, de azt hogy az interneten keresztül csináld meg én nagyon nagy felelőtlenségnek látom. Ennek semmi értelme. Amennyiben ezzel jelentkezel egy pszichológushoz - csak ő veheti fel veled - hogy szeretnéd felvetetni a tesztet, nem v.sz. hogy ellenvetése lesz ellene; de az ő részéről is egy nagyon munkás dolog. Kb. 1 óra míg felveszi tesztet és még 1 - egy következő alkalommal - hogy kiértékeli. Így min 2 órányi honoráriummal számolj. Nagyon érdekes teszt.
Igaz vitatott módszer.
Saját tapasztalat: amikor én felvetettem a tesztet szemem szám tátva maradt olyan pontos leírást kaptam kaptam magamról, hogy én magam nem tudtam - mertem - volna jobban elmondani ki is vagyok, mint az aki kiértékelte a válaszaimat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!