Milyen következtetés eredménye az, hogy összefüggést látnak egyesek a kvantumfizika és a szellemek között?
Honnan ered ez?
Vagy mi alapján következtetik ki?
A kvantumfizika a mai fizika határain dolgozik.
A határokon túl meg hajlamos a nép misztifikálni.
Az istenek hajdan a föld alá és felhők fölé lettek képzelve.
Amikor oda és benéztünk, messzebb kerültek, mondjuk más dimenziókba, éteri világba.
A kvantumfizika tele van a hétköznapi gondolkodás számára rejtélyes jelenségekkel. Hát rajta, akkor most ide lehet rakni az asztrálvilágot.
Ha majd a kvantumfizika is mélyebben ismertté, sőt közismertté válik, akkor majd megint újabb helyet találnak ki neki.
Csoda, hogy még nem hallottam vallást, ami állítaná, hogy a sötét anyag és energia maga Isten.
Aztán lehet, hogy már van is, csak én nem hallottam.
Laplace és Bohr között az egész világ azt hitte, hogy a fizika lokális és determinisztikus, az emberek robotok, a jövő már meg van írva, és nem változtathatunk ezen.
Bohr óta felcsillant a remény, hogy a világ valamilyen értelemben nem determinisztikus. (Bell óta azt is tudjuk, hogy nem lokális.)
Plusz, abszolút ateistaként az ördög ügyvédjét játszva: szerintem lehetett volna olyan a világ, amilyet Laplace álmodott meg, amibe nem fér el se Isten, se a Szabad akarat, se a Szellemek.
Ezzel szemben lehet hogy a világ olyan, amiben _elfér_ Isten, a Szabad akarat, és Szellemek is: úgy tudnak beavatkozni a történésekbe, hogy mindvégig konzisztensek maradnak a fizika törvényeivel.
Nem mondom hogy vannak, csak azt, hogy figyelemre méltó hogy a fizika nem zárja ki őket, pedig ki is zárhatná.
"Ezzel szemben lehet hogy a világ olyan, amiben _elfér_ Isten, a Szabad akarat, és Szellemek is: úgy tudnak beavatkozni a történésekbe, hogy mindvégig konzisztensek maradnak a fizika törvényeivel."
Nem konzisztensek, hanem inkompatibilisek, kívül vannak a vizsgálati halmazon és a világ fizikai modelljein.
Nem vizsgáljuk, nem cáfoljuk, nem foglalkozunk vele, mert a modelljeink működnek nélkülük, nincs rá semmi kimutatható behatásuk.
"Nem mondom hogy vannak, csak azt, hogy figyelemre méltó hogy a fizika nem zárja ki őket, pedig ki is zárhatná."
A fentiek miatt nem tudja kizárni, nem is próbálja.
"Nem inkompatibilisek, hanem konzisztensek, köszönöm."
Nézd, az, hogy ha a vasúti síntől hatszáz méterre lakó Józsi bácsi nem befolyásolja a sínen elhaladó vonat dinamikai adatait azzal, hogy piros vagy fehér kisfröccsöt tölt a délutáni pipa mellé, az nem konzisztencia.
A vallási témáknak semmilyen hatása nincs a tudomány modelljeire, úgyhogy konzisztenciáról nemigen beszélhetünk.
7.
Én értem mit akar mondani, de tény hogy nehéz elmagyarázni.
Az Interstellar c. film vége tipikusan ilyen.
Leesik a könyv és ilyenkor mindig olyan indokot keresünk, ami belefér az ismert világunkba.
Én pont, hogy veled értettem egyet.
Arra gondoltam, hogy
SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
A film végén kiderül, hogy maga a főszereplő veri le a könyveket.
Egy átlagember ilyenkor azt mondja, hogy földrengés, huzat stb és nagyjából igaza is van, mert nincs rálátásunk többre, pedig ott van az.
Csak nem tudjuk vizsgálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!