Létezik 1-nél nagyobb súrlódási együttható?
Egyébiránt Wadmalac meglátása felé tennék fel egy érdekes kérdést:
"Valójában 1,3 körül van a "tiszta" mechanikai súrlódás lehetséges vége."
Ezt lényegében el tudom fogadni adott terminológia mellett, hiszen a nagyobb súrlódási tényezőknél (mű>1,3...2) már valójában lehet hogy az alakzárás játszik inkább, aminek az értelmezése már terminológiafüggő.
Mit gondolsz Wadmalac azokról az esetekről, amikor pl. középiskolai tanpéldák homokzsákban vagy fában való lefékeződét vizsgálják pl. egy lövedéknek. Jellemzően ilyenkor a súrlódási munkával való számítástechnika a cél,
ám ha a Coulomb-féle modellből súrlódási tényezőt számolunk vissza, akkor az 10^3 nagyságrendű vagy még több. Holott látjuk, ilyenkor az alakzárás nem játszik.
"Mit gondolsz Wadmalac azokról az esetekről, amikor pl. középiskolai tanpéldák homokzsákban vagy fában való lefékeződét vizsgálják pl. egy lövedéknek. Jellemzően ilyenkor a súrlódási munkával való számítástechnika a cél"
Ez az eset csak kis részben passzol, a lövedéknek lyukat kell fúrnia egy anyagba, ez szerintem több rokonságot mutat a közegellenállással, mint a súrlódással.
Bár igazán azzal sem tiszta az analógia, mert a közegellenállásnak megvan a maga arányossága a sebességgel, itt meg a lelassuló lövedék nem találkozik kisebb ellenállással, sőt, anyagfüggően akár nagyobbal is.
Itt az ellenállás képlete valami baromi sokrétű dolog, meghatározható arányosság biztosan van, de nem tudom, számolják-e, vagy esetleg csak empirikus összevetésekre használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!