Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik 1-nél nagyobb súrlódás...

Létezik 1-nél nagyobb súrlódási együttható?

Figyelt kérdés

2019. ápr. 28. 10:11
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
Szerintem Wadmalac valamiféle nem létező megmaradási elvet lát bele az erőbe, mást nem nagyon tudok elképzelni hogy miért pont az 1-et látja ilyen kritikus küszöbnek. "x erőbű' nem lehet többet csinálni" gondolatmenetre tippelnék
2019. ápr. 29. 11:20
 12/26 Wadmalac ***** válasza:

Nem az 1-et látom kritikus küszöbnek.

Igazi anyag-anyag közti, valóban csak összeszorító erővel arányos súrlódási erő esetén a felső határ nem nagyon megy 1,3 fölé.

De pl. F1 autók gumijai és az aszfalt közt még 1,7 is lehetséges, a leszorító spoilerek plusz ereje nélkül. Csak ez már nem sima fizikai súrlódás.

Persze ha mikroszkopikus szinten össze tudsz hozni egy olyan felületpárost, mint elektronikában a téglajel, akkor az anyag szilárdsága a határ és akkor aszerint elszállhat jócskán 1 fölé az eredmény.

Végül is definíció kérdése, meddig beszélünk súrlódásról és mettől kezdve alakkal záró kötésről.

Én igazán arról beszélek, hogy a való életben a sima súrlódás csak akkor szokott 1 fölé elszállni, ha a képbe az összeszorító erőn felül adhéziós erők is belépnek.

Éppenséggel ez általánosabb, mint a sima Coulomb-súrlódás.

És ha adhéziós erők is vannak, akkor már számít a felület nagysága is. nem is kicsit.

A felhozott arany-arany magas súrlódási értékét nem ismertem, de nem lep meg, ott is adhézió és utána meg gyakorlatilag képlékeny alakítás folyik, nem sima felület felületen csúszás.

Az összeszorító erővel lineárisan arányos (és felület méretétől független) súrlódásoknál a súrlódási tényező értéke nem nagyon meg 1 fölé.

És ezek a tiszta mechanikus súrlódások.

2019. ápr. 29. 13:49
 13/26 Wadmalac ***** válasza:

Visszaolvastam, hibásan fogalmaztam, tényleg úgy írtam, hogy 1-nél nagyobbnak, az lett volna a helyes, hogy 1-nél sokkal nagyobbnak. Tényleg úgy tűnhetett, hogy az 1 valami misztikus határ, nem az.

Valójában 1,3 körül van a "tiszta" mechanikai súrlódás lehetséges vége.

2019. ápr. 29. 14:06
 14/26 Fizikakedvelő ***** válasza:

Köszönöm Wadmalac!

Egyébként igen,gimnazista fejjel nem gondol az ember 1-nél nagyobb surlódási együtthatóra,már ha csak a fizikapéldákból ítélve sem.

De a gépészet tett erre is egy csavart!

2019. ápr. 29. 14:27
 15/26 Wadmalac ***** válasza:

"De a gépészet tett erre is egy csavart!"

Csavar is van? Na akkor végképp nem tiszta súrlódás. :D

De amúgy (bár mint írtam, ezt már nehéz tisztán súrlódásnak nevezni) az egynél nagyobb súrlódásra van szép látványos példa.

Ugyebár ha a súrlódás 1, akkor a félkúpszög pont 45 fok.

Na itt látványosan több:

[link]

2019. ápr. 29. 15:02
 16/26 anonim ***** válasza:
58%

"De a gépészet tett erre is egy csavart!"

Érdekes, hogy most magasztalod a gépészetet, máskor meg hülyének nézed az összes mérnököt, mert szerinted a mérnökök nulla fizikát tanulnak. Holott magad sem tudod mi az a fizaika, ahogy erre már korábban fény derült.

Egyébként ha már csavar, ott még látszólagos súrlódási tényező is van. Amiről csak a gépészek tanulnak. Mert ugye ennélkül nem lehet meghúzási és oldási nyomatékot számolni...

2019. ápr. 29. 16:13
 17/26 Fizikakedvelő ***** válasza:
#16:Na azért itt álljon meg az inzultálás. Nem kívánok itt vitát robbantani. S kérlek te se tedd ezt,ugyanis az állandó feszültségkeltés nem vezet jó irányba.
2019. ápr. 29. 16:27
 18/26 anonim ***** válasza:

"Na jó. Ki vagy te? Melyik mérnök a sok közül? Ez lenne a felnőtt viselkedés? Egy elmúlt dolgot újra felhozni csak azért,hogy keltsük a feszültséget?"

Elmúlt? Akkor most már nem hülyék a mérnökök, csak egy hónapja voltak azok?

Jövő héten a fizikusok lesznek hülyék?

Kár, hogy magad sem tudod mit mondj...

2019. ápr. 29. 19:59
 19/26 Fizikakedvelő ***** válasza:
#18:Az arrogancia sugárzik belőled. Szándékos feszültségkeltés,az megy. Nehogy békében kommentelgessek.
2019. ápr. 29. 20:30
 20/26 anonim ***** válasza:

"Nehogy békében kommentelgessek."

Akkor te írtad ki a kérdést? Két névvel vagy beregisztrálva?

2019. ápr. 29. 20:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!