Hogy fényképeztünk le egy fekete lyukat?
Figyelt kérdés
Laikus vagyok, annyit értek hogy valójában nem is a fekete lyuk lett lefotózva, hanem az eseményhorizon... Nem ez a problémám.
De én olyan full fogyatékos vagyok, hogy azt nem vágom, hogy egy fekelyukat, ráadásul egy szupermasszív fekete lyukat, hogy lehet lefotózni ekkora távólságból?
A legközelebbi 27 ezer fényévnyire van innen a tejútrendszer közepén...
Akkor?
2019. ápr. 22. 19:34
2/9 A kérdező kommentje:
Gyorsabban zoomol mint a fény?
2019. ápr. 22. 19:43
3/9 anonim válasza:
#1 válasza hibás. A képet utólag készítették nagyon sok rádióteleszkóppal készített felvételből, tehát nem közvetlen optikai felvétel, hanem egy utólag generált kép. Ez nem szokatlan eljárás, csak itt az adatgyűjtés hosszadalmas és bonyolult volt a korábbi felvételekhez képest.
4/9 anonim válasza:
Továbbá nem a fekete lyukat fotózták le, hanem a közvetlenül körülötte lévő anyagot, az akkréciós korongot. A fekete lyuk helyén természetesen itt is csak sötét folt van.
5/9 EagleHUN válasza:
6/9 EagleHUN válasza:
Ezt is érdemes megnézni miért látszik úgy egy fekete lyuk ahogy, csak ez angol, de annyira szemléletes az előadás hogy ha nem érted a nyelvet sem lesz probléma:
https://www.youtube.com/watch?v=zUyH3XhpLTo
A vége felé még én is a homlokomra csaptam!
7/9 anonim válasza:
https://www.youtube.com/watch?v=BIvezCVcsYs
itt mindent elmagyaráz Katie Bouman aki a fejlesztő csapat vezetője volt.
8/9 anonim válasza:
7-es, dehogy volt a vezetője, csak elkezdték sztárolni, mert hú de trendi, hogy női tudós. Oké, fontos munkát végzett, de még ő sem győzi hangsúlyozni, hogy ez egy több ezer fős csapat eredménye, nem az övé. De hát az identitáspolitika ezt követeli, nem lehet egy fehér férfi a sztár, egy fiatal zsidó nőnek _kell_ lennie.
9/9 anonim válasza:
Az EGYIK fejlesztőcsapat vezetője volt. egy szóval sem mondtam hogy ő a mindenes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!