Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meg lehet adni bijekciót a...

Dq kérdése:

Meg lehet adni bijekciót a valós számok halmaza és 2^N között?

Figyelt kérdés
Egy konkrét bijekcióra vagyok kíváncsi, nem egzisztencia bizonyításokra.

2019. ápr. 11. 14:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
A megszámlálható halmaz definíciója az, hogy ugyanannyi elemű, mint a természetes számok halmaza, ezért bijekcióba is hozható vele, és ez ad egy felsorolást is azonnal. Arra már nem emlékszem, hogy a halmazszámossághoz mennyire kell a kiválasztási axióma, talán a megszámlálható eset még eldöcög nélküle, és akkor a ZFC helyett a ZF is elég lesz.
2019. ápr. 18. 12:12
 12/14 A kérdező kommentje:

Talán nem hangsúlyoztam eléggé a kérdésben és a leírásban.

Egy konkrét, formulával (vagy szöveggel, tök mindegy) megadott bijekció létezésére vagyok kíváncsi, lehetőleg megadva.

(Hogy miért? A matematika egy része ezt a tulajdonságot érdekesnek tekinti és vizsgálja.)

Az ugyanis ismert, hogy formulával megadott bijekcióból jóval kevesebb van, mint bijekcióból.

A #4-es válasz ebből a szempontból értéktelen, amire hivatkozik (hogy van bijekció) nem segít, amikor az a kérdés, hogy megadható-e bijekció.

2019. ápr. 18. 12:42
 13/14 anonim ***** válasza:

Írtam, hogy házi feladat, lusta vagy :-)

A 6 válaszban megadott felsorolás nevezője:

2^[log2(n)+1]

A számlálója:

2n-nevező

A [] az alsó egészrész függvényt jelöli, ilyen problémáknál igen hasznos. Még be kell szúrni a sorozat elejére a 0-t és az 1-t, hasonlóan egészrésszel barkácsolva és a fenti sorozat indexeit eltolva megtehető. A másik sorozatra is megcsinálom majd, ha lesz kedvem.

2019. ápr. 18. 18:20
 14/14 anonim ***** válasza:

A számlálója:

2n-nevező+1

Mert persze hogy elrontottam :-)

2019. ápr. 18. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!