Meg lehet-e állapítani egyetlen részecske vizsgálatával, hogy éppen szuperpozícióban van-e?
Ez alapján kérdezem:
Vagy ezt csak úgy lehet megállapítani, ha mindkét részecskét megvizsgáljuk?
A szuperpozíció kifejezés gyakran van az összefonódott részecske-párossal emlegetve, de egyetlen részecske is lehet önmagában egyszerre több valósági állapotban.
A kétrés-kísérlet is egyetlen foton egyszerre két helyen jelenlétéről szól.
Bár tény, hogy az interferenciát két összefonódott foton is tudja produkálni.
Istenigazából nem is tudom, hogy a két eset értelmezhető-e külön, vagy jelentése összemosódhat.
Egy foton egyszerre két helyen lehet egyenlő két összefonódott fotonnal? Nyugalmi tömeg híján nem tudom, van-e energetikai különbség.
Arra gondoltam, hogy a szokásos módon keltünk 2 db, szuperpozícióban levő részecskét, és ezek ugye elindulnak ellenkező irányban.
Elküldjük az egyiket Aladárnak, a másikat Bélának.
Amikor megérkeznek, akkor ugye, ha bármelyiket megmérik, akkor mindkettő határozott állapotba kerül.
De most nem mérik meg, hanem az a kérdés, hogy Aladár, ill. Béla meg tudja-e mondani CSAK a saját mérései alapján, hogy a másik már megnézte-e a saját részecskéjét, vagy még nem, és még mindig szuperpozícióban vannak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!