Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik még az a majom fáj...

Létezik még az a majom fáj amelyekből anno kialakult az ember? Ha igen, melyik az?

Figyelt kérdés
Illetve még melyik majom faj áll ma a legközelebb a következő fejlődési szakaszba lépéshez? A jövőben kialakulhat belőlük új, emberhez még közelebb álló vagy akár felsőbb rendű faj is? ( Bár utóbbit maga az ember akadájozná még szerintem)

2019. márc. 22. 10:54
1 2 3
 21/23 Pombe ***** válasza:

#19: "Sőt, nem is emlősöket írtam."

De Wadmalac igen.

Ugyanakkor az nagyon igaz, hogy a vitát indító megjegyzés igen zavarosra sikeredett. Közös ősnek lett nevezve a "mókusszerű rágcsáló" is, ami végül is nevezhető a majom és az ember közös ősének is, ha beleértjük ebbe a kompletten mai emlősformákat is, de összességében igencsak nem szerencsés ezt így mondani.

#19: "Nem vagyok biztos abban, hogy egy mai cápa ne tartozna/tartozhatna egy fajba az 5 millió évvel ezelőtti rokonaival."

Néhány ezer éve, még a tacskó se létezett, de azért nem mondanám, hogy a farkaskutyafélékhez képest nem változott, annak ellenére, hogy ugyanabba a fajba tartoznak. Azt nem mondtad, hogy te csak azt tekinted változásnak, ha a fajba sorolás is változik a vizsgált vérvonalban.

#19: "Reméltem, hogy tudsz a témában dolgokat."

Nagy bánatomra, az időgépem éppen vacakol, és az 5 millió éves cápából rendelt genetikai anyagomat tévedésből egy vasöntödébe postázták, de már keresik...

Amíg ezek a... szóval, sajnos, még várnod kell a válaszomra.

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy igen nagy valszeggel egy fajba lennének sorolhatóak minden szempontból.

De úgy gondolom, hogy voltak akkoriban olyan cápák is, amik ma nem, vagy éppen akkor alakultak ki olyan cápák, amik ma nincsenek. Azért mert sok cápaféle alig változott ennyi idő alatt, az nem jelenti azt, hogy más cápák viszont nem. Ennek utána kellene nézni, hogy pl. találtak-e 5-6 millió éves nem mai cápát... stbstb. De ezt te is megteheted.

Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy az emlősök szinte semmit se változtak, mert az egér, patkány, meg cickányforma iszonyú régen nem változott, csak néhány águkból lett egy-két kiugróan más formavilág.

Újabb ráadásul a közös ős majomszerű formájához képest ugyan mi az a hatalmas változás, amitől másképpen nézünk ki? Szőrtelenedtünk, meg egy kicsit kiegyenesedtünk. Oszt' kész. Ennyit szvsz. egyes cápafajok is változtak bőven, csak éppen a fajuk nem változott.

2019. márc. 25. 08:55
 22/23 Pombe ***** válasza:

@19

Ja... azt akarom mondani, hogy ha a cápa szemével néznéd a mai majmokkal közös ősünket, meg az embert, akkor a cápa számára az égvilágon semmit-, vagy nem számottevően változtunk volna. Pont úgy, ahogy nekünk is az egyik cápa úgy néz ki, mint a másik (némi túlzással).

2019. márc. 25. 09:10
 23/23 Pombe ***** válasza:

@19

Na. Úgy emlékeztem, hogy a pürölycápa őse viszonylag friss termék a cápa-palettán. Csak olyan 20 millió éve jelentek meg az ősei, de azóta is eléggé dinamikusan változgatott a fejforma, vagyis a kalapácsjelleg azon.

[link]

2019. márc. 25. 10:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!