Létezik még az a majom fáj amelyekből anno kialakult az ember? Ha igen, melyik az?
#9: "A krokodilok vagy a cápák már mióta változatlanok, nem?"
Nem. Ők is folyamatosan változnak, változtak, csak lassabban.
Itt egy összefoglaló a biológiai evolúcióról elterjedt leggyakoribb tévhiedelmekről, bár pont a tied nincs benne, de azért...:
"Many taxa (like some mosses, fungi, sharks, opossums, and crayfish) have changed little physically over great expanses of time."
Vagyis változott a cápa is, csak lassan, vagyis keveset. Ugyanez igaz a krokodilra is.
@Kérdező: "A jövőben kialakulhat belőlük új, emberhez még közelebb álló vagy akár felsőbb rendű faj is?"
Csimpánzok, bonobók.
Érdemes megnézni, hogy a szavannai csimpánzok az erdei társaikkal szemben sokkal több emberit mutatnak fel. Pl. a Fongoli folyó környéki csimpánzok már dárdával vadásznak, pancsolnak a nagyobb pocsolyákban (az őserdeiek viszolyogna a víztől), barlangban is laknak néha, a szavannai tűztől nem félnek, sőt, elbűvölten követik olykor, és némelyikük egyfajta "tánccal tiszteli", támadás esetén a horda sokkal összehangoltabban védekeznek, és legfőképpen lényegesen többet közlekednek két lábon, és...stb.
Egyetértek, hogy az ember a tovább-fejlődésüket akadályozza. És nem beleszólna ebbe "még", hanem már iszonyú régóta totálisan ellehetetlenítette az életüket, és ezt teszi egyre vadabb ütemben.
Figyelembe véve, hogy már majdnem a kipusztulás szélére sodródtak miattunk a majom-főemlősök, az akadályozás tényének észrevételéhez elviekben nem lenne olyan nagy szükség, ennek ellenére az emberek elsöprő többsége a mai napig elgondolkodik azon, hogy a mai majmok mivé fejlődhetnének, avagy mivé nem, amikor azok a szerencsétlen agyongyilkolt, végletekig megalázott lények éppen az utolsókat rúgják, úgyhogy rohadtul nincs esélyük már ezer és ezer évek óta semmi ilyesmire.
Inkább ezen kellene elmélázni jobban.
Vicces, mert az a mondat azt hangsúlyozza, hogy nagyon keveset változtak.
Én annyira sem értek hozzá hogy tudjak keresni. Kb mikor éltek a cápák elődjei (akik már nem lennének egy faj a cápákkal), és kb melyek a legrégebbi fajok?
"Vicces, mert az a mondat azt hangsúlyozza, hogy nagyon keveset változtak."
Tehát változtak? Változtak.
Mi a vicces ezen?
A fajok jellemzői napról napra változnak. (Nem frissítik az adatbázisokat napról napra.) Ez körülbelül egy tautológia.
Nem gondoltam, hogy ezt akarod bizonyítani a linkeddel. De azért köszi.
"jelenleg élő legrégebbi*"
Mindenből van a jelenleg legrégebbi.
Minden létező fajból a legrégebbit jellemző genom (legyen bár külalakra nézve semmi különbség a legrégebbinek titulált forma és a mai forma között), már különböző lesz kissé a mai fajt jellemző genomtól.
Már a 10-12000 évvel ezelőtt létezett átlagot jellemző emberi genom se volt pont ugyanolyan, mint a mai.
Vagyis a genotípus változásai korántsem eredményeznek látványos fenotípus változást, mivel a genomban lassan halmozódnak azok változások, amik végül már a mi szemünkben is olyan fenotípust eredményeznek, ami miatt más fajt, vagy alfajt, vagy rasszt..stbstb határozunk meg. Ez az ütem akár iszonyú lassú is lehet, ill. akár a szemre az átlagosnak tűnő formavilág "befagyottnak" is tünet, de a nagyon részletre menően vizsgált genotípus összességében állandóan változni fog az időben a stabilizáló szelekció dacára is.
#16 "Nem gondoltam, hogy ezt akarod bizonyítani a linkeddel. De azért köszi."
Nem értem miről beszélsz. Wadmalaccal a vitátok ebből indult, nem?
#7: "Az ember és a majom közös őse egy mókusszerű rágcsáló."
Wadmalac erre azt mondta, hogy "Legalábbis az emlősök szintjén tutira" történt már ennyi idő alatt változás.
1. Azért ebben az esetben min. 40-50 millió évről van szó, mert ugye 25-30 millió évvel ezelőtt már voltak majomszerű lények.
2. A mókusszerű rágcsáló formailag se nagyon különbözik egy majomszerű lénytől, hiszen van ugyanúgy feje, lába, hasonló teste, farka...
Formailag szvsz. ennyi változata meg a cápáknak és a krokodiloknak is keletkezett ennyi idő alatt, mint a feltételezett mókusszerű rágcsálónak, aminek lett majomformája meg emberformája is.
Csak az utóbbiak esetében gazdagabb színezetet adtunk az osztályozásnak, meg több nevet találtunk ki, mert genotípusban jobban eltávolodtak egymástól.
Sőt, nem is emlősöket írtam.
Am nekem a legrosszabb eset helyett a másik véglet volt a fejemben amikor írtam: az ember és a csimpánz utolsó közös őse. Az nem olyan sok millió.
Nem vagyok biztos abban, hogy egy mai cápa ne tartozna/tartozhatna egy fajba az 5 millió évvel ezelőtti rokonaival. De ezt nem nagyon alapozom semmire. Reméltem, hogy tudsz a témában dolgokat.
"A krokodilok vagy a cápák már mióta változatlanok, nem?"
Igen. Külsőre.
De a formai hasonlóság nem jelent genetikai egyezést.
az összes fajt ugyanazok a hatások érték milliárd éven át, kozmikus sugárzás, környezeti radioaktivitás és egyéb mutagén hatások, szóval a génkészlet kénytelen változni.
Sajnos kipróbálni ugyebár nem lehet, de biztos, hogy az az őskrokodil szaporodásképtelen lenne egy maival.
A formai hasonlóság csupán azt jelenti, hogy adott környezeti feltételekhez megvan az ideális forma és a túlélés maximalizálására az evolúció ezt meg is őrzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!