Mi történik az étellel biológiailag, fizikailag, miért lesz egyre rosszabb ha már nem friss?
Figyelt kérdés
Pl a kenyér amikor friss, akkor puha, majd egyre kemenyébb és rágósabb lesz a szerkezete. Ilyenkor pontosan mi történik vele? Vagy krumpli, rizs, húsok?2019. febr. 17. 18:46
1/7 anonim válasza:
Távozik belőle a víz ("dehidratálódik")
Bár nem tudom, hogy erre magadtól miért nem jöttél rá.
2/7 A kérdező kommentje:
Csak ennyi? Meg lehet ezt akadályozni?
2019. febr. 17. 19:00
3/7 anonim válasza:
A kenyérnél a keményító degradálódik
4/7 anonim válasza:
Miért esszük az élelmet? Mert tápanyag van benne. No de a benne lévő tápanyag nem csak számunkra, hanem ezer más élőlény számára is ugyanúgy tápanyag. Rengeteg baktérium, gomba, meg egyéb lény is előszeretettel fogyasztja az élelmiszereinket, ha "hozzájutnak". Márpedig nincs nehéz dolguk, hiszen a levegő tele van ezekkel az organizmusokkal, vagy azok spóráival. Megtelepszenek az élelmiszereinken, és elkezdik fogyasztani azt. Pont ugyanúgy mint mi, csak kicsiben, elfogyasztja a tápanyagot, feldolgozza, felhasználja belőle amire szüksége van, a maradékot meg kilöki (pont mint ahogy mi is a wc-n ülve). Ezeket toxinoknak hívjuk, mert mérgezőek az emeri szervezetre. Az idő előrehaladtával aztán, ahogy egyre jobban elszaporodnak az élelmiszerben ezek az organizmusok, megnő a toxinok aránya is, ami egy idő után olyan szintet ér el, ami már komolyan károsíthatja a szervezetünket, ha megesszük. Na kb. innentől válik romlottá egy élelmiszer, és leszel tőle beteg, ha megeszed.
5/7 EagleHUN válasza:
Nos amiket felírtál azok valóban főleg a kiszáradás jellemző.
De ha ez nem következik be akkor meg bepenészedik vagy megrohad.
6/7 dq válasza:
A leves savanyú lesz, a kenyér penészes, a zöldségek-gyümölcsök puhák.
A gomba/baci megtámadja, megeszi, telekakilja. A kakijuk legtöbbször ugyanúgy mérgező, mint a te kakid.
(Legalábbis eddig tart a hivatalos mese. Én például mindenfélét összeeszek, rövidtávon nem figyeltem meg hatást. De ne próbáljátok ki otthon!)
7/7 anonim válasza:
Ha mondjuk sikerülne sterilizálni (ami már önmagában is lehet baj), és feltesszük, hogy élő anyag (baktérium stb.) nem roncsolja, akkor még mindig ott van a kémiai reakció. Az étel a vízzel szerves egységben egy kémiai szerkezet, amely nem stabil, mert a környezete más, és azzal mindenképpen reakcióba lép. Például ha kiszárad (a víz kipárolog belőle), akkor megváltozik az állaga, hisz egy csomó kémiai kötés más lesz. Egyszerű példa: egy szép, jó minőségű, ízes alma finom. Tedd száraz hűvös helyre, meg nem fog rohadni, csak kiszárad, megfonnyad. Csak a víz ment ki belőle. De ami maradt, más szerkezetű és messze nem ízlik annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!