Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Akinek szemtengelyferdülése...

Akinek szemtengelyferdülése van, az hogyan látja a világot?

Figyelt kérdés
Mármint, azt tudom, hogy én mit látok, ha bandzsalítok, de olyan módon nem tudnék hosszú távon élni, hiszen alapvető nehézségeim lennének tárgyak megfogásával, olvasással, meg mindennel. Ezért gondolom, hogy akinek ez tartós, az valami mást lát. De mit?
2019. febr. 12. 10:46
 1/8 anonim ***** válasza:
Egy bizonyos szintig szemüveggel korrigálható a szemtengelyferdülés. Ha annyira rossz, akkor megszokja.
2019. febr. 12. 11:17
 2/8 kreténpali ***** válasza:

a kancsalságot tudod elérni bandzsítással, szemtengelyt elferdíteni nem. A szemtengely ferdülés alatt azt szokták érteni, amikor a szemizom hibájából a szem nem gömb alakú, hanem nyomottsága miatt rosszul töri a fényt.

Nagyon egyszerűen diagnosztizálható, húzol egy vékony csíkot egy lapra, lassan körbefordítod 180 fokban, ha van olyan helyzet, amikor egynél több vonalat látsz, akkor nyertél.

2019. febr. 12. 11:40
 3/8 anonim ***** válasza:

Astygmia korrekcióval cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálgató.

Nem az amire gondolsz, jól írták előttem.

A fények pl egy lámpa, vagy csillag egy függőleges paca így, nem pont.

2019. febr. 12. 11:49
 4/8 A kérdező kommentje:

"A fények pl egy lámpa, vagy csillag egy függőleges paca így, nem pont."

Ez rám is igaz. Még szemüveggel is ilyen sugaras pacákat szoktam néha látni. Akkor nekem is ez van?

2019. febr. 12. 14:56
 5/8 kreténpali ***** válasza:
"Nagyon egyszerűen diagnosztizálható, húzol egy vékony csíkot egy lapra, lassan körbefordítod 180 fokban, ha van olyan helyzet, amikor egynél több vonalat látsz, akkor nyertél."
2019. febr. 12. 15:37
 6/8 2*Sü ***** válasza:
53%

> Akinek szemtengelyferdülése van, az hogyan látja a világot?

Nem sokkal máshogy, mint akinek nincs. A bandzsítás nem jól illusztrálja a dolgot, mert a szem fókusza is megváltozik, mikor bandzsítasz. Fogj valami tárgyat, amin apró betűs írás van. Tedd minél közelebb – egy kis arasznyira, vagy még közelebb – a jobb szemed elé úgy, hogy kicsit jobbra látszódjon. Látod a szöveget a tárgyon, miközben mindkét szemed nyitva van. Oké, most csukd be a jobb szemedet. A bal szemeddel az orrodat fogod látni, ami eltakarja a szöveget. Bár a két szemed két különböző szemszögből látja a világot, a fejedben mégiscsak egy konzisztens kép alakul ki. Nem két, hanem egy képet látsz, az agyad összefűzi a két szemedből érkező eltérő képet egésszé, ha szemtengely ferdülésed van, akkor is, és akkor ehhez szokott hozzá a szemed.

Az egyik probléma pont ebből fakad, akinek szemtengely ferdülése van, az valamelyik szemére erősebb, a másik szem gyengébbé válik, így a még gyengébbé válik, rövidlátó, vagy éppen távollátó lesz az illető az egyik szemére.

2019. febr. 12. 19:00
 7/8 anonim ***** válasza:
55%
Amúgy ha a kancsalság már gyerekkorban jelen van, az agy kiszűri a gyengébb szem látását, és csak az erősebb szemének képét dolgozza fel (mintha vak lenne a másik szemére). Így nekik nincs kettős látásuk, mint neked, amikor bandzsítasz.
2019. febr. 12. 19:07
 8/8 dq ***** válasza:

Én egy szemmel látok, a másik szemem csak fókusz nélkül elnéz valamerre.

Kb olyan lehet, mint neked a TV képernyője.

(Ez visszafelé viccesebb: amíg ti a TV képernyőjét elvileg laposnak látjátok (?), addig nekünk a TV és a világ tök ugyanolyan, és a 3D TV teljesen értelmezhetetlen.)

2019. febr. 12. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!