Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » C és D saját órája szerint 2...

C és D saját órája szerint 2 s-et utazott? Melyik képletet kell használni?

Figyelt kérdés
Legyen A, B, C pont egy egyenesen. A -hoz képest fénysebességgel mozog B és C de ellenkező irányba. A órája szerint 1s alatt 600000km távolságra került egymástól C és D.

2019. febr. 1. 13:47
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

20 Ok majdnem igazad van de ha figyeltél azt is írtam hogy térbeli elmozdulás nélkül ha bekúszik alád egy nagy tömeg lelassul az órád az inerciarendszer váltás kapcsán. (már ha nem töröltem ki)

Simán csinálok neked olyan helyzetet ahol a mozdulatlan testre nagyobb g hat mint a nagy utat megtevőre az esemény két vége közt.

Hovatovább a Föld körül keringő műholdak pont ezt a kettős hatást bizonyítják , van egyszer egy óralassulásuk a nagy sebesség miatt és van egy óra gyorsulásuk a kisebb gravitáció miatt . A két szám +- összeadódik és akár 0 idődilatációra is kijöhetne ez csak a sebesség és a bolygó tömeg távolság eltéréseinek a függvénye.

Tehát pistike áll a bolygón miközben jancsika nagy utat tesz meg az űrben de nem feltétlen lesz fiatalabb a nagyobb utat bejáró.

Még egy elméleti példával pistike az űrben áll és haverja elmegy kerülni egyet , eközben pistikét megtámadja egy nagy bolygó de mire jancsika visszatér a bolygó is odébb áll. Na puff jancsika összes óralassulását pistike is elszenvedte a nagy bolygó támadása miatt miközben egy tapottat sem mozdult a tér koordinátákon.

De szerintem a kérdező most menekült el.

2019. febr. 6. 21:38
 22/37 dq ***** válasza:

#21: „A két szám +- összeadódik és akár 0 idődilatációra is kijöhetne ez csak a sebesség és a bolygó tömeg távolság eltéréseinek a függvénye.”

Erről jut eszembe: a sarkok közelebb vannak a Föld közepéhez mint az egyenlítő, az egyenlítő viszont nagyobb sebességgel mozog mint a sarkok.

Hol kattog gyorsabban az óra?

2019. febr. 6. 21:50
 23/37 Mojjo ***** válasza:

@21: Igazad van, felületesen olvastam, a gravitációs idődilatációról szóló részen átsiklott a tekintetem de természetesen triviálisan igaz.

@22: Mihez/kihez képest? :D

2019. febr. 6. 22:02
 24/37 dq ***** válasza:

#23:

Ha ez poén akart lenni, nem vágom. Ha nem, akkor meg még kevésbé. Mindenesetre természetesen egymáshoz képest.

2019. febr. 6. 23:05
 25/37 Mojjo ***** válasza:
@24: Egy egyenlítőn, meg egy sarkvidéken álló megfigyelő egymáshoz képest nem mozog. Ott a relatív sebességkülönbségekből adódó idődilatációval nem kell számolni. Kell számolni a gravitációssal, illetve a Föld forog, azaz a megfigyelőnk az egyenlítőnél szép kis körmozgásban van, ami miatt plusz inerciaerők lépnek fel, ezzel is kell számolni.
2019. febr. 6. 23:16
 26/37 dq ***** válasza:

> „Egy egyenlítőn, meg egy sarkvidéken álló megfigyelő egymáshoz képest nem mozog.”

És egy körhintán aki rajta ül, meg aki középen áll? Ők se mozognak egymáshoz képest?

És azok, hogy az egyik a körhintán ül, a másik meg a körhinta mellett áll? Egyáltalán, van bárki aki mozog egymáshoz képest?

2019. febr. 7. 00:21
 27/37 dq ***** válasza:

> „ azaz a megfigyelőnk az egyenlítőnél szép kis körmozgásban van, ami miatt plusz inerciaerők lépnek fel, ezzel is kell számolni.”

Én az idődilatáció képleteiben

[link]

[link]

egyáltalán nem látok tehetetlenségi erőt, se semmilyen erőt. Milyen formában kell vele számolni?

2019. febr. 7. 00:24
 28/37 Mojjo ***** válasza:

@26: Ez egy nagyon jó meglátás, ezennel tekintsd semmisnek, amit írtam :D

@27: A gravitáció maga ekvivalens a gyorsuláskor fellépő inerciaerővel.

2019. febr. 7. 00:33
 29/37 dq ***** válasza:

Megelőlegezek egy kört: lapos téridőben az eltérő sugarú körpályán mozgó, de azonos sebességű megfigyelők ugyanannyira lassulnak le (a specrel idődilatációs képletének megfelelően); hiába "hat" rájuk eltérő nagyságú tehetetlenségi erő.

-- -- --

A #22-t meg lelövöm, úgy sincs itt olyan, akit érdekel. Csak eszembe jutott, mert egy egyszerű és szép tény: ha a Földet folyadéknak vesszük, akkor, a maximális öregedés elve értelmében a teljes felszínén ugyanannyival kattognak az órák, hiszen ha valahol lassabban kattognának, akkor "odafolyna" a mellette levő anyag.

Csak a GPS-ről jutott eszembe, meg arról hogy akár ki is egyenlíthetnék egymást a specrel és az áltrel idődilatációja. Momentán éppen ezt teszik, csak nem az égben, hanem a földön.

2019. febr. 7. 00:36
 30/37 dq ***** válasza:
Nem előlegeztem meg, éppen azt írtad amit vártam.
2019. febr. 7. 00:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!