A Marson vagy más bolygón, holdon lévő vízből lehetne inni? Lenne tőle valami bajom?
"És ez mennyiben lenne még "holdon lévő víz", ami a kérdésben szerepelt?"
Hát nem a Holdon van? :)
Pont annyira, amennyire a földön lévő, csapból jövő szűrt víz "földön lévő víz"-nek nevezhető. Nevezzük úgy, hogy emberi fogyasztásra alkalmassá kell tenni fogyasztás előtt, és akkor nincs vita belőle. Ez igaz a földi vízre is, a holdira is, meg bármely más bolygóra vagy égitestre is. Ha ez csak annyit jelent, hogy beleöntjük egy bögrébe és megisszuk, akkor annyit, ha meg annyit jelent, hogy le kell szűrni, aztán le kell párolni, aztán fordított ozmózisal kezelni, aztán kivonni belőle valamiket, aztán valamiket meg hozzákeverni, akkor meg azt jelenti. Nem olyan bonyolult ez.
"Az állatok sem szűrt vizet isznak"
Betegek is lesznek tőle. Lásd, pl. a Dunában utoljára a 70-es évek végén láttak vizát (Európa legnagyobb termetű édesvizi halát), azóta gyakorlatilag kipusztult a Dunából a magyarországi szakaszon. És a viza csak egy a sok-sok lehetséges példa közül.
"az ősember sem szűrte a vizet"
Ez igaz, de nem is öntözgette bele millió tonna számra a különböző vegyszereket, kemikáliákat, mint ahogyan a mai ember teszi.
Mert többnyire kisebb patakokból, tavakból, pocsolyákból, meg hasonló helyekről isznak. Ezek még - hálistennek - nem olyan szennyezettek, mint a nagyobb folyóink. De ha így folytatjuk a természet mérgezését, akkor nekik is egyre több problémájuk lesz a vízzel.
Más részről, ők is megsínylik, valószínűleg kimutathatóan csökkent az életkoruk, és nőtt a "gyermekhalálozási" arányuk a 100 évvel ezelőtti helyzethez képest. A természetben amelyiknek gyengébb a gyomra, mája, veséje, akármije, az elpusztul, amelyiknek meg elég erős, az életben marad. Így működik a természetes szelekció, így alkalmazkodik az élővilág a változó körülményekhez.
De ugye ez a civilizált emberi társadalmakban nem éppen megengedhető folyamat.
Nem feltétlenül ez a lényeg itt...
Az állatoknak sokkal de sokkal erősebb a gyomra, ezért tudják meginni a szűretlen pocsolyavizet is... ahogy az ősembernek is feltehetőleg megvolt még ez az képessége, erősebb immunrendszerrel is, ami képessé tette a természetes víz megivására - hiszen ehhez alkalmazkodtak.
Itt főleg a mikróbák és a paraziták jelentettek gondot.
"Az állatok sem szűrt vizet isznak,az ősember sem szűrte a vizet."
Általában tele is vannak-voltak parazitákkal, fertőzésekkel. A paraziták valójában természetes velejárói a vadon élésnek, a civilizált ember próbál megszabadulni tőlük. (Az más kérdés, hogy helyette ma már más vackokat viszünk be a szervezetünkbe.)
De a Marson, Holdon, aszteroidákon persze más a helyzet, ott a vízben oldott anyagok okozhatnak problémát, ahogy már írták előttem. Például nemrég derült ki, hogy a Mars felszínén olyan vegyületek vannak, amik mérgezőek. És ez jó eséllyel a felszín közeli vízben is előfordul.
A földi pocsolya elég sok olyan élősködőt tartalmaz, ami durván megbetegíthet. Ha a holdon volna pocsolya, ott ez kizárt.
A kutatók véletlenül sem aggódnak az ökoszisztéma felbomlásáért, mivel ott ilyen nincs. Annál jobban aggódnak azért, hogy ne kerüljön élet ezekre az égitestekre, mert kiszámíthatatlan a következményük.
Kérdező! A víz az ember és állat (élőlény) alapszükséglete, nemhogy ihatja, innia kell. Azonban a víz kiváló oldószer is. Ezért tartalmazhat olyan anyagokat, ami az emberi szervezet működésére káros. Vagy fertőz (mikroba), vagy toxikus. A lényege, hogy megbontja az emberi szervezet működésének egyensúlyát. Ezért kell tisztítani, ha fennáll a gyanú, hogy ilyesmivel fertőzött. Én például ittam magyarországi folyó vízéből. Belemerítettem a poharam és megittam. Neked ezt akárhol nem javaslom. De én tudtam, hol lehet.
Az állat szervezetének a működése más mint az emberé. Sok olyan anyagot is termel, ami közömbösít káros anyagokat (az ember szervezete nem termel). Ezért van, hogy bizonyos vizeket az állat megihat, az ember nem. De mindent az állat sem ihat meg.
Valamennyire az állatok, az ősember meg tudatosan megválogatta miből igyon. Az állóvizek a veszélyesebbek, mert beposhadnak, stb. A folyóvizek, főként a gyors sodrású vizek nagyon tiszták, mert a mozgás közben kicsapódnak a szennyeződések. Ha láttál már tiszta vizet akkor pont a természet az ahol olyat lehet találni, még ma is. Na meg az ősembernek erősebb, hozzászokottabb is volt a szervezete az effélékhez ha mégis valami kellemetlen volt benne, mert hát ott élt és azt ette és itta, és lehiheted, hogy tudta mit ihat meg. Minden természetben élő nép alapvetően rendelkezik ilyen ismeretekkel. Mi meg azt tudjuk hol olcsóbb a mackósajt. :)
Marsi és egyéb vizeknél meg tényleg nem lehet tudni mik vannak benne, de alapos vizsgálat az értelemszerűen adott, és szükség esetén tisztítás és hozzá adalékolás is.
Amit eddig kimutattak a marsi vízben az a magnézium-perklorát, magnézium-klorid és nátrium-perklorát. De vannak már lehetőségek is. A legjobb lenne édesvizet találni a talajban. Másik a marsi északi sarkai jégsapkák vizsgálata és hátha. Egyenlőre úgy tűnik mérgező lenne egy sima felszíni víz.
Víztisztításra három módszer jöhet szóba: ioncsere, fordított ozmózis vagy biológiai kezelés, de az biztos, hogy megoldják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!