Az evolúció miért hozta létre, vagy miért hagyta meg az embereknél a fülcimpát?
Azért ha már írtam ide, akkor a témához is...
#8: "Nem vagyok tisztában a fülkagyló akusztikájával, de nem kizárt, hogy van némi hallásjavító szerepe..."
Ezt találtam:
Hogy ez emennyire autentikus? Meg nem is nagyon olvastam át figyelemmel, ill. nem nagyon találtam más cikket ilyen keresőszavakkal: earlobe John van Opstal
...vagyis egy könyvrészletet igen, de abba se nagyon olvastam bele. Kicsit nagyobb kutatást igényelne a dolog, de lehet, hogy igazad vagyon Wadmalac így-úgy :)
Falra tapasztott fülcimpával jobban lehet hallgatózni.
A vonatsínen is jobban hallja az ember, ha közeledik a vonat és nem megy át a fején a vonatkerék.
"Kicsit nagyobb kutatást igényelne a dolog, de lehet, hogy igazad vagyon Wadmalac így-úgy :)"
Igazam van vagy nincs, fene tudja. De legalább volt mit nullára pirosozni egyeseknek. :D
Tényleg!
Mi ez a nagy nullázás? Mi baja van ezekkel a válaszokkal ennek az idiótának? :D
@Kérdező
Te nullázgatsz ilyen bőszen?
Ha igen, mi bajod, van? Tán nem a kérdésedre próbálunk válaszolgatni ami tőlünk telik?
Vagy ha te nem nullázgatsz, akkor miért nem értékelsz?
Nyitottál egy topikot, azután azóta is csak TV-t nézel? :D
#5: "Mert a férfiak azokat a nőket részesítették előnyben, akiknek szép fülbevalójuk volt. És vajon hová tették a nők a fülbevalót?"
Nem biztos, hogy ez csak humor, mert szerintem meg nagyon is igazad lehet! Egész pontosan ez is egy alakító adalék lehetett ilyen-olyan részben.
Éppenséggel a paradicsommadár hímjének a tarka-barka farka sem egy túlélő-stratégia, de a csajoknak bejön.
Simán esztétikai tulajdonság is lehet evolúciós hajtóerő, ameddig nem kezdni túlélést veszélyeztetően visszavetni a praktikumot.
Mondjuk ennek némiképp ellentmond, hogy akkor miért van a férfiaknak is fülcimpája?
1. lehet, hogy jellemzően a férfiak is hordtak igen-igen sokáig fülbevalót korábban, ami viszont meg a nőkre hatott.
2. Az a sokkal valószínűbb, hogy a fülcimpát kódoló gének olyan kromoszóma szakaszokon vannak, amelyek a férfiban és nőben is azonos lokuszokat jelölnek ki. Ebben az esetben elég lehet az is, ha csak az egyik nemnek hoz előnyt a dolog. Ha van egyéb közös előnye is a fülcimpának, akkor ez különösen igaz lesz (pl. mint erogén zóna), no meg azért is, mert a fülkagyló mind a két nemnek kell. :)
Egyébként a fülcimpa telt és sima vonalai szerintem hatnak az esztétikai érzékeinkre is, és annak valamilyen szokásostól eltérő pl. ráncosodása rögtön feltűnik nekünk.
Statisztikák szerint az ilyen Frank ránccal rendelkező fülcimpák (ferde ráncvonal, idő előtti élöregedésből adódóan) jelzik a szív- és érrendszeri betegséget, vagy annak hajlamát. Egész pontosan több lehetséges betegség jeleként is értelmezik, mivel vannak ezzel szemben más tanulmányok is, de általában a "valami nem stimmel" dolgot üzenheti.
Egyes afrikai törszeknél még jócskán rá is raknak a fülimpa méretére lyukasztással, tágítóval, súlyokkal, szóval az esztétikai ok valószínűleg jó magyarázat.
De persze az egészségesség fentebb írt jelzőjeként is esélyes lehet.
De továbbra sem kizárt, hogy a szerepe nulla és simán csak valami más okból fontos gén "mellékhatása".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!