Villamos-energia: a hosszabbító ugye veszélyes, de mi a helyzet az elosztóval?
Új háztartási nagygép érkezik, a helye nem igazán változtatható, de nincs több konnektor.
Mosógép, mosogatógép már van onnan ellátva, ezeknek a helye sem változtatható, és nincs üres konnektorom, de ekkora gépet nem szerenék hosszabítóról működtetni.
Ha a fali konnektorba elosztót teszek, az jobb megoldás egy hosszabbítónál? Vagy ugyanott vagyok vele?
Azt sem szeretném, hogy ha egyik van használatban, azt dugom be, aztán csere...
Az 1.5-ös réz vezeték ami tömör úgy 2200W-ot bír, de ez nem szokott fő szál lenni, inkább világításnak vannak.
A fő szál az 2.5-es réz, ezt osztják le 2.5-el, ha ez így van megcsinálva akkor úgy 4000-4400W-al tudod terhelni azt a szálat max.
Ha elosztót teszel nem baj, az se ha hosszabbítót, egy hosszabbító is szokott bírni vagy 1600W-ot, de azon sincs folyamatos erős terhelés.
Ill sok fogyasztó egy szálon azért se jó mert az érintés védelem csökken firelé esetén, ami 30ma-es szokott lenni legtöbbször, de ebbe inkább nem megyek bele.
Ha jó a FŐ konnektor és erős pl, porcelán, akkor bírni is fogja, ez a része igen.
Köszönöm!
Sajnos egy olajradiátorom hosszabbítótól megy, tudom, hogy nem szerencsés, de nincs más megoldás.
Az 2000 W. Bár még nem kellett a legerősebb fokozaton bekapcsolni, de egész nap megy.
"Aztán miért nem mered hosszabbítóra tenni? Próbáld ki..."
Mondjuk mert tűzveszélyes?
A szakma egyáltalán nem javasolja a használtát.
Utolsó: a több aljzathoz nem kellene a falból eleve több vezetéknek kijönnie? Nem értek hozzá, azért kérdezem!
Ha van egy 2 részes konnektorom a falon, az nem azt jelenti, hogy a mérőtől 2 vezeték megy oda a falban?
A két aljzatos megoldásokban többnyire egy szálon jövő fázist osztanak ketté, hogy könnyebben használhasd az eszközeidet. Egyszerre két cuccot pakolsz 1 fázisra. Itt a lényeg. Ha a biztosítékod (kisautomatád) pl. 16A-os, akkor az adott szálon (fázison) MAXIMUM 16A*230V = 3680W teljesítményt vehetsz fel. Hosszú ideig nem túl jó dolog közel max terhelésen nyomni. A lényeg, hogy abban a falban olyan vezetéknek kell lennie, ami elbírja ezt a teljesítményt. 2000W fűtőtest ÉS az egyéb fogyasztók terheléseit. Ez gondot okozhat, mert bedugod a 2000W-os fűtőtestet és pl, az 1400W-os porszívót ugyanabba a konnektorba, akkor a fő szálon a falban 2000+1600W teljesítmény megy át. (3400W=230*I I=14,7A megy a vezetékben. Ez már termel hőt rendesen, ha silány a vezeték) Ez még nem biztos, hogy leoldja az automatát, de a falban lévő silány vezeték meggyulladhat (régi panelokban az alu kábelek.... :-()
Itthon is volt rá saját példa.… A lényeg, hogy meg kellene tudni mekkora a falban lévő vezeték, és az mit bír. Utána a konnektort kell megnézni hogy az mit bír, majd utána vagy hosszabbító, vagy elosztó. De az elosztóból is a komolyabb fajta.
Ma már azért olyan kábelek vannak a falakban, ami elbír ekkora terhelést, de azért nem árt utána nézni. Nálunk itthon alu vezetékek voltak, kuka is lett. Kiégett a falból. Réz vezetékekre lettek cserélve, de az aljzatok nem, ezért volt hogy a 2200W-os melegítő + tv együttes használata konnektor gyulladást okozott. Lasssan elhasználódik a kontaktoknál, egyre jobban melegedik az idővel, míg el nem füstöl. (Kontakt is hibás lehetett, plusz a 25 év üzem! :-) ) Szóval igen, oda kell figyelni.
NEM vagyok szaki, csak a saját tapasztalataimat írtam le.
Köszönöm!
Kb 10 éve lett átvezetékelve a ház, gondolom az nem számít elavultnak.
32A-em van, nem akarom túlterhelni, nagy gépből mindig csak egyet indítok, pedig időt nyernék vele, ha egyszerre menne a mosógép, szárítógép, meg a mosogatógép is.
Mekkora az a nagy gép? Mennyit fogyaszt?
32A az már komoly. 7360W Max. 7360-2000= 5360W marad a többinek. Ha a konnektor bírja akkor az elosztót kell megnézni, hogy az is bírja. A 2KW-ot egy jobb hosszabbító elvisz simán.
Akkor csak a konnektort kell megnézni és ahhoz komolyabb elosztót kell keresni. Nem a Tescós 800Ft-osat. (Nagyon fontos a terhelehetősége)
Így távoltól ennyit tudok. Szerintem menni fog ha oda figyelsz.
De mint látod full hülyeségeket írtam, ne hallgass rám. Simán lepontoztak, így nem jók amik írtam.
Keress szakembert, mert az jobban tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!