Hogyan lehetséges, hogy a gyorsulva táguló világegyetem sík szerkezetű maradhat a jövőben?
Olvastam, hogy a "sötét energia" a világegyetemet szétfeszítő erőként jelenik meg és az energiája kb 1J köbkilóméterenként. Tehát a világegyetem azért is tágul gyorsulva, mert a növekvő térfogatával arányosan növekszik a sötét energia szétfeszítő ereje, a gravitációs erő pedig a növekvő távolságok miatt egyre gyengébben nyilvánul meg visszahúzó erőként.
1. Tekintve, hogy a fizikusok úgy számolják, hogy a világegyetem ennek ellenére a zárt és a nyíl állapot határán, úgynevezett "sík szerkezetű" fog maradni, mi az, ami meggátolja, hogy a sötét energia dominánssá válása ellenére a világegyetemben anyaga ne szóródjon szét a végtelenbe és váljék nyílt szerkezetűvé?
2. Ha jó értem, a sötét energia mennyisége a semmiből növekszik, amiből nekem úgy tűnik, hogy a világegyetem teljes energiamennyisége növekszik. Ez így van, vagy valójában állandó?
"mi az, ami meggátolja, hogy a sötét energia dominánssá válása ellenére a világegyetemben anyaga ne szóródjon szét a végtelenbe és váljék nyílt szerkezetűvé?"
hm, ha jól tudom, semmi és ez az egyik feltételezett vége az univerzum létének.
"Ha jó értem, a sötét energia mennyisége a semmiből növekszik, amiből nekem úgy tűnik, hogy a világegyetem teljes energiamennyisége növekszik. Ez így van, vagy valójában állandó?"
Istenigazából csak akkor jelenthetnénk ki, hogy a sötét energia a "semmiből" keletkezik, ha biztosra tudnánk, hogy zárt termodinamikai rendszer az univerzum.
Nem tudom, mi a pontos magyarázat a sötét energia növekedésére, de mi van, ha simán fordított arányban áll az entrópiával?
Ennek fényében nem világos a számomra, hogy a fizikusok miért számolgatják a világegyetem sorsának alakulását abból a szempontból, hogy zárt, köztes vagy nyílt szerkezetű lesz-e a jövőben. Egyedül a nyílt lehet a helyes válasz amennyiben a szemléletedet elfogadjuk.
Továbbá miért esik hamarabb áldozatul egy fekete lyuk ennek a hatásnak, mint egy naprendszer? Azaz paraszti logikával a bolygókat pályán tartó erő kisebb, mint egy csillagot összetartó erő. A csillagot összetartó erő pedig kisebb, mint egy fekete lyukat egyben tartó erő, tehát fokozatos gyengülés esetén a gyengébb gravitációs hatások fognak hamarabb felbomlani.
> „Ennek fényében nem világos a számomra, hogy a fizikusok miért számolgatják a világegyetem sorsának alakulását abból a szempontból, hogy zárt, köztes vagy nyílt szerkezetű lesz-e a jövőben. Egyedül a nyílt lehet a helyes válasz amennyiben a szemléletedet elfogadjuk.”
Annyira sokat nem kell számolgatni. Nyilván azért számolnak, mert nincs jobb dolguk. #2 "szemléletére" meg sokat ne adj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!