Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Évgyűrű számlálás során meg...

Évgyűrű számlálás során meg tudom állapítani, melyik vonalat kell számításba vennem?

Figyelt kérdés

Egy 120 év körüli tuja törzsének metszésfelületét láthatjuk a képen.

[link]

Ha csak a nagyon látványos fő vonalakat számlálom, meg sem közelít a nagyjából tudott kort, ha minden felismerhető vonalat számításba veszek, túl sokat kapok.

Gondolom, örökzöldeknél nem nagyon egyszerű az `érvényes` gyűrűk meghatározása.

Tudna itt valaki segíteni?

2018. dec. 30. 13:58
 1/4 anonim válasza:
100%
Én úgy tanultam, hogy van tavaszi és nyári pászta/valaki tavaszi és őszi pásztának mondja/, ami egy sötét és egy világos gyűrű. Tehát egy sötét és egy világos gyűrű számít egy évnek. Azt ne kérdezd, hogy melyik pászta a tavaszi, vagy nyári, mert azt már nem tudom. Azért lehet látni a metszete, hogy voltak tápanyagban gazdag és szegény évek. Ezt onnan látod, hogy két sötét gyűrű/mindig keskenyebb, mint a másik/között a világos rész mennyire széles. Arra, hogy hány éves lehet a fa, számold a sötét gyűrűket. A nagyon keskeny, vékony vonalakat is vedd számításba. Az évgyűrűk nem hazudnak.Megmutatja, hogy hány éves volt a fa. Remélem érthetően írtam le. Ha nem értesz valamit, akkor kérdezz.
2018. dec. 30. 21:08
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a szakértő választ!
2018. dec. 31. 12:16
 3/4 A kérdező kommentje:

A válaszoló tanácsát megfogadva erre jutottam.

[link]

Jónak tűnik?

2019. jan. 1. 11:31
 4/4 A kérdező kommentje:

A teljes szelet:

[link]

2019. jan. 1. 18:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!