A zivatartevékenység az év során nagyjából mikor szűnik meg?
Villámlás statisztikákat itt találhatsz:
Az oldal alján a grafikon a németországi észleléseket bontja le időben. Sajnos a magyar régióra nincs ilyenük, de valószínűleg hasonló lenne. Tudsz az évek között váltogatni. Szeptember végével nagyjából kifújnak a zivatarok.
Észrevételeim szerint átlagosan április közepétől szeptember elejéig jellemzőek a zivataros időszakok, átlagosan.
Volt már példa arra hogy szeptember végén meg előfordultak zivatarok dörgés, villámlás de nem voltak olyan kiterjedt rendszerek, meg intenzív zivatarok mint amik nyáron jellemzőek.
Én emlékszem jó pár éve, nem tudom pontosan talán 2011 vagy 2012-ben volt olyan hogy október végén hajnali 5-6 óra magasságában volt mifelénk egy szép kis zivatar, dörgéssel, villámlással felhőszakadással. Azért emlékszem erre ennyire mert pont akkor mentem munkába és amikor leszálltam a buszról már elég szépen villámlott, meg dörgött, arra is emlékszem hogy akkor reggel előtte való napokban el kellett a vastagabb pulóver, de azon a napon pólóba lehetett lenni olyan meleg volt hajnalban! Hozzáteszem amint odaértem a munkahelyemre akkor kezdett el szakadni az eső, sok kollégám nagyon elázott, és olyan közel csapkodtak le a villámok hogy félelmetes volt.
De emlékszem karácsonyi zivatarra is. Jó 10 éve volt, vagy mégtöbb, akkor alapból meleg is volt kint 18-20 fok nappal simán volt karácsonykor! Bizony egy hidegfront vihart hozott, dörgött villámlott, ha jól emlékszem december 26-án volt ez.
Aztán apám is mesélte hogy amikor ő még fiatal volt olyan 20 éves akkor Szilveszterkor volt olyan hogy pólóba el lehetett lenni a szabadba, elmentek egy buliba és vihar volt dörgés, villámlás, új év napján délelőtt meg már leesett a hó is.
Én emlékszem márciusi zivatarra is, de az csak pár dörgés volt és ennyi. Na meg egyszer láttam hózivatart is! Szakadt a hó, jó intenzíven ez kb január végén volt és mellette dörgött, villámlott. Azért emlékszem erre mert autóval voltam, félre kellett állnom annyira szakadt. Ez 2-3 éve volt talán.
Ez felénk nagyon ritka jelenség de előfordul az ilyen.
Kettes válaszoló vagyok.
Eszembe jutott hogy jó 15 évvel ezelőtt november közepén, egyik éjjel az egész város arra riadt fel hogy hatalmas villámcsapás volt, de tényleg hatalmas, és baromi hangos dörgéssel járt. Akkor másnap reggel is ezen csámcsogott mindenki és a boltban mesélte az egyik eladó hogy az ő szomszédjukba csapott be a villám a majdnem 4 méter magas körtefájába amiről szós szerint az összes ágat lecsapta és csak a fatörzs maradt egyben azon is égés nyomok, illetve nagy részén lekapta a kérget is róla! Az volt a mázlijuk hogy nagy telkük van és semmi olyan nem volt a közelében amibe kárt tehetett az egész villámcsapás, meg a letört vastag ágak!
Nagyjából ugy van, ahogy azt előttem leirták
De télen is lehetnek zivatarok:
Emlékszek, hogy egy meleg decemberi napon megdörrent az ég és esett.
De hózivatarra is volt már példa
Tehát zivatartevékenység kicsi eséllyel illetve ritka légköri jelenségeknek köszönhetőn bármikor előfordulhat évszaktól függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!