Hőtani kísérlet során mit tudnék elmondani szerintetek az adott kísérletemről, amit bemutatok majd? Illetve izochor vagy izobár lesz az állapotváltozásom?
Figyelt kérdés
Egy üveg palackot teszek hideg vízbe, majd a palack tetejére ( nincs rajta kupak ) ráhúzok egy lufit. Ezután forró vízzel felmelegítem a palackot, így a lufi felfújódik. A gázok hőre való tágulása miatt, ezt értem, de a belső levegő nyomása, vagy a térfogata növekszik meg? Illetve mit tudnék elmondani a kísérlet alatt? Ötletem sincs..2018. máj. 2. 22:49
1/4 Walter_Dornberger válasza:
a lufi nem fog felfújódni, ennyit egy üveg gáz (1-2 liter) nem tágul. Azt ajánlom, hogy az üveg tetejére egy vízzel megnedvesített pénzérmét tegyél (a víz tömít) vagy szappanbuborék hártyát. így akár a kézmeleg hatása is megfigyelhető!
Az állapotváltozás izobár lesz, mert a külső ellennyomás nem változik.
2/4 anonim válasza:
Ha a felfújódást úgy értjük, hogy teljesen, akkor csak kis lufi esetén tud megtörténni. Minél nagyobb az üveg, minél kisebb a lufi, és minél nagyobb a melegítés, annál jobban fújódik fel a lufi. Könnyen ki tudod számolni, hogy mennyire. Nem tudom, mennyire hideg a hideg vizetek, legyen pl. kb. 285 K. Ha forró vízzel fel tudod melegíteni kb. 360 K-re, az 26%-kal magasabb, tehát ugyanakkora nyomáson a térfogata is ennyivel növekszik. 1 l-es üveg esetén 2.6 dl-rel. Egy kis lufi.
3/4 anonim válasza:
Ha tágul is a lufi, akkor mind a térfogat, mind a nyomás nő, mivel a rugalmas lufi erővel próbál összenyomódni, a belső nyomás nagyobb lesz, mint a kezdeti (ami megegyezett a légköri nyomással). Ha nem nyúlik meg a lufi anyaga, akkor izobár jelenségről van szó. A szappanhártyánál szintén van egy kis összehúzó erő, de jóval kisebb, mint egy lufinál, ott ez elhanyagolható.
4/4 A kérdező kommentje:
Nem teljes felfújódásra gondoltam, ezt kihagytam a fenti szövegből. Kipróbáltam már, és a lufi csak kicsit fújódik fel, de a folyamat szemmel is látható. Köszi szépen a válaszaitokat, és a segítséget, ötleteiteket!
2018. máj. 3. 09:14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!