Kémia:egyenletrendezésnél honnan tudom, hogy termék, tehát ami létrejön abból mennyi atom jön létre a reakció során?
Nem az oxidációs számokról beszélek, hanem pl:
2P+5Br2 = 2PBr5
Mielőtt elkezdenék dolgozni az oxidációs számokkal, azt honnan tudom, hogy a majd 5 db Bróm atom fog létrejönni?
Azt be kell biflázni?
köszi
nem jött létre semmi, a baloldalon ugyan úgy ott van
az,hogy miért pont az a vegyület jött létre az ilyen lewis sav-bázis-os hülyeség
Ezt értem, de ha majd lesz akár egy feladat, hogy mi történik Fluor és Bróm reakciójánál akkor magamtól elöször is ezt kell felírnom, még a legelején:
P+Br2 = PBr5
Na és honnan tudom, hogy ott egy ötös van?
A lehetőségeket a periódusos rendszerben elfoglalt helyéből tudod. 5. főcsoport, vagyis 3 vagy 5 kötést létesít általában.
Hogy pontosan melyiket, azt a reakciópartner és a körülmények alapján tudod megmondani. Lehetne PBr3 is. Éppenséggel annyira lehetne, hogy így készíthető a PBr3 is. Csak éppenséggel ahhoz különlegesebb körülmények kellenek, mivel a Br2 erősen oxidatív, ezért a PBr5 a kedvezményezett. Szóval, röviden és tömören azt a kémiai szemléletedből tudod, hogy a lehetőségek közül melyik keletkezik. "Bebiflázni" nem lehet, mert gyakorlatilag végtelen sok kémiai reakció van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!