Miért zárt a zárt intervallum, és mitől nyílt a nyílt intervallum?
Mindig összekeverem a kettőt. Nem tudom megjegyezni. Szerintem fordítva kellene lennie: a nyílt szerintem zárt, mert nem tartoznak bele a határoló pontok, azaz zárva van előttük. És a zártnál fordítva.
Mi a logikus magyarázata az elnevezéseknek?
Tegyük fel mondjuk van ez az intervallum
[-2,3[
Ez balról zárt jobbról nyitott
Másképp ezt így írjuk le
-2-nêl nagyobb vagy egyenlő x <3
Mivel balról zárt ez azt jelenti hogy a -2 mêg beletartozik a halmazba
Viszont a 3 nyitott ezért ő már nem
Tehát -2-nèl nagyobb vagy egyenlő az x de háromnál kisebb
Remélem érted mit akartam ebből kihozni :)
A nyílt és zárt kifejezés keverhetőségét szerintem el lehet fogadni, definíció, nézőpont kérdése, melyiket tekintjük zártnak, melyiket nyitottnak. Megegyezés kérdése, kívülről, vagy belülről nézve kell a zárt vagy nyitott szót értelmezni.
A megegyezés a "belső nézőpont", vagyis az a zárt, ami tartalmazza a saját határait.
Kívülről nézve lehetne fordítva is, de akkor meg azt kérdezhetnénk, hogy miért úgy van.
Csak a dolog megfordíthatóságáról:
Lipótmezőn a diliház udvara mellett elvezető gyalogosvényen sétálóknak a kertből kikiabál egy kezelt:
- Hét, ti ott! Sokan vagytok ott bent?
:D
Így alakult. Itt van egy kis történelem róla angolul: sci-hub.tw/ [link] Legalább is a nyílt-zárt halmazok benne vannak, az intervallumok nem.
A hivatkozott "adott kifejezés első megjelenése" cikkekben lehet, hogy leírják a motivációt is, hogy miért így lettek elnevezve.
Azt kell észrevenni, hogy ezek a kifejezések teljesen esetlegesek. A zárt halmaz egy ideig "perfekt" néven élt, ahogy a nyílt halmaz a "test" nevet kapta (Dedekindtől, bár ő nem publikálta, ezért senki nem tudta hogy ő már elnevezte így).
-- --
Én ponthalmazoknál a nyíltnak a 'bizonytalan, változékony, eldöntetlen, képlékeny, stb' jelentésére asszociálok.
Nyílt kérdés (mint megválaszolatlan), nyílt kérdés (mint nem eldöntendő), nyított jövő (eldöntetlen) s.í.t.
A zárt pedig az ellentéte. ‘A vitát lezártnak tekintem’: eldöntöttnek, konkrétnak, véglegesnek.
Ennek megfelelően a síkon a nyílt halmazok amorf pacák, amelyeknek nincs szélük (de legalábbis nem tartalmazzák), elfolynak. A zárt halmazoknak meg jó vastag, rideg kontúrjuk van. Olyanok mint egy börtön felülnézetből.
Legalábbis számomra valami ilyesmit jelent :D (Bár én nagyon utálom a zártságot, és rengeteg negatív dolgot asszociálok hozzá. Láncokat, és nem védelmező falat vagy anyaméhet.)
-- --
A "zárt" szót a matematikában más környezetben is használjuk annak jelzésére, hogy valami valamiben hogy "benne van". Ezzel persze nem jutottál előbbre, mert úgy sem tudod megjegyezni, hogy a gömb benne levésével, vagy a határ benne levésével kapcsolatos (az utóbbival amúgy).
Egy művelet egy halmazra nézve zárt, ha a művelet eredménye benne van a halmazban. Pl: az összeadás zárt a természetes számok halmazán, de a kivonás nem. A zárt halmazok zártak a limeszpont vételére, ha ez segít.
( Itt vannak még példák angolul: [link] )
> Szerintem fordítva kellene lennie: a nyílt szerintem zárt, mert nem tartoznak bele a határoló pontok, azaz zárva van előttük.
Én ebben nem látom, hol az értelem.
Amúgy szerintem valahogy el kell kerülnöd, hogy életed végéig keverjed őket. És fogalmam sincsen, mi lehet a módszer rá :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!