Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ősrobbanás időpontja és a...

Az ősrobbanás időpontja és a világegyetem mérete összeegyeztethető?

Figyelt kérdés

Szeretek csillagászattal foglalkozni, egy időben több távcsövem is volt. A legnagyobb, amit magam építettem 200*1500 Newton reflektor volt.

Vannak azonban kérdések, amik felmerülnek bennem és nem tudom megérteni egyszerű eszemmel.

Azt tudjuk, hogy a világegyetem kora nagyjából tizennégy milliárd év, vagyis ennyi idővel ezelőtt volt az ősrobbanás.

Igen ám, de ma észleljük a számunkra látható univerzum peremén az objektumokat, amik nagy sebességgel távolodnak.

Az egyik ilyen legtávolabbi galaxis az UDFj-39546284 , amit a Hubble észlelt és a távolsága 13,2 milliárd fényév.

Csakhogy a távolság ebben a vonatkozásban időt is jelent, vagyis mi nem a mostani állapotot látjuk, hanem a 13,2 milliárd évvel ezelőttit, hiszen a fény csak most ért el hozzánk abból az irdatlan távolságból és mivel fény, nyilván fénysebességgel.

Csakhogy az nagyjából az ősrobbanás pillanata, vagyis miképpen lehetett 13,2 milliárd évvel ezelőtt (amit mi most észlelünk) ott az az objektum, hiszen akkor az ősrobbanás volt, illetve az valamivel éppenséggel előbb volt, de nem túl sokkal, majdnem az ősrobbanás pillanata az, amit nekünk látnunk kellene.

Mivel nagyjából mindenfelé ilyen távolságban észleljük a legtávolabbi objektumokat, azt kell mondanom, hogy 13,2 milliárd évvel ezelőtt nem lehetett kicsi a világegyetem, hanem pontosan a mai mérete volt már neki, illetve az, amit mi most látunk, hiszen most ér ide a fényük azokból a távolságokból.

(Azok a távolodó galaxisok nyilván azóta sem álltak meg, ha eltekintünk attól, hogy gyorsulva távolodik, de fénysebességgel, vagy ahhoz közelivel, akkor most azok még egyszer olyan távol vannak, vagyis már 26,4 milliárd fényévnyire.)

2018. jún. 5. 07:39
1 2 3 4 5
 41/46 Mojjo ***** válasza:
100%
@40: Nincs értelme, csak a sz.rnak adtunk egy pofont. Semmi plusz értéket nem jelent egy ilyen önkényesen meghatározott sebesség.
2018. jún. 6. 16:52
 42/46 A kérdező kommentje:

Nem a sebességet határoznánk meg önkényesen, csak a pontokat, amihez lehetne mérni.

Ha folyamatosan nyúló gumilapról van szó, azon könnyű krétával két vonalat húzni és mérni a távolodásukat idő függvényében, de belátom a Kozmoszban nehéz, vagy lehetetlen két fix pontot találni. Csak egy ötlet volt.

2018. jún. 6. 17:25
 43/46 anonim ***** válasza:
100%
Nem ad semmi plusz információt a világunkról az, hogy Jóska és Pista milyen sebességgel távolodik, ha például egymillió fényévre vannak egymástól.
2018. jún. 6. 17:59
 44/46 A kérdező kommentje:

A tér tágulására gondoltam.

Ha messze vannak egymástól, akkor egy jellemzőt ki lehetne számolni, nagy intervallummal való mérésekkel.

2018. jún. 6. 18:33
 45/46 Mojjo ***** válasza:
100%

A tér tágulási ütemének számszerűsítésére a gyakorlatban a Hubble állandót használják. Ennél jobban használható, szemléletesebb, többet mondó adatot nem is lehetne találni. A Hubble állandó segítségével meg tudjuk mondani, hogy a tér tetszőleges két pontja között mi a tágulás sebessége, és nem kell semmiféle önkényesen kijelölt pontokkal bajlódni. Bármikor te megmondhatod, melyik legyen az a két pont, amik távolodási sebességére kíváncsi vagy, és a Hubble állandó megmondja.

Ehhez képest a jelöljünk ki pontokat és jellemezzük módszer jelentős visszalépés lenne. Akkor meg minek?

2018. jún. 6. 20:28
 46/46 anonim ***** válasza:
2018. jún. 7. 08:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!