Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ősrobbanás időpontja és a...

Az ősrobbanás időpontja és a világegyetem mérete összeegyeztethető?

Figyelt kérdés

Szeretek csillagászattal foglalkozni, egy időben több távcsövem is volt. A legnagyobb, amit magam építettem 200*1500 Newton reflektor volt.

Vannak azonban kérdések, amik felmerülnek bennem és nem tudom megérteni egyszerű eszemmel.

Azt tudjuk, hogy a világegyetem kora nagyjából tizennégy milliárd év, vagyis ennyi idővel ezelőtt volt az ősrobbanás.

Igen ám, de ma észleljük a számunkra látható univerzum peremén az objektumokat, amik nagy sebességgel távolodnak.

Az egyik ilyen legtávolabbi galaxis az UDFj-39546284 , amit a Hubble észlelt és a távolsága 13,2 milliárd fényév.

Csakhogy a távolság ebben a vonatkozásban időt is jelent, vagyis mi nem a mostani állapotot látjuk, hanem a 13,2 milliárd évvel ezelőttit, hiszen a fény csak most ért el hozzánk abból az irdatlan távolságból és mivel fény, nyilván fénysebességgel.

Csakhogy az nagyjából az ősrobbanás pillanata, vagyis miképpen lehetett 13,2 milliárd évvel ezelőtt (amit mi most észlelünk) ott az az objektum, hiszen akkor az ősrobbanás volt, illetve az valamivel éppenséggel előbb volt, de nem túl sokkal, majdnem az ősrobbanás pillanata az, amit nekünk látnunk kellene.

Mivel nagyjából mindenfelé ilyen távolságban észleljük a legtávolabbi objektumokat, azt kell mondanom, hogy 13,2 milliárd évvel ezelőtt nem lehetett kicsi a világegyetem, hanem pontosan a mai mérete volt már neki, illetve az, amit mi most látunk, hiszen most ér ide a fényük azokból a távolságokból.

(Azok a távolodó galaxisok nyilván azóta sem álltak meg, ha eltekintünk attól, hogy gyorsulva távolodik, de fénysebességgel, vagy ahhoz közelivel, akkor most azok még egyszer olyan távol vannak, vagyis már 26,4 milliárd fényévnyire.)

2018. jún. 5. 07:39
1 2 3 4 5
 31/46 Mojjo ***** válasza:
@30: Fess egy lufira pontokat, majd kezdd el felfújni a lufit. Azt láthatod, hogy a lufin a pontok elkezdenek távolodni egymástól - minél távolabb van két pont, annál gyorsabban. Ha A pontról azt látjuk, hogy X pont v sebességgel távolodik, X pontról is azt látjuk, hogy A pont v sebességgel megy el tőlünk.
2018. jún. 6. 15:52
 32/46 anonim ***** válasza:

"ott a tér fénysebesség felett és gyorsulva tágul"

MINDENÜTT EGYFORMÁN tágul a tér!

Kis távolságon ez nem látszik, nagy távolságon már számottevő, és 48 milliárd fényév távolságban pont a fénysebesség - TŐLÜNK NÉZVE.

Ők meg úgy látják, hogy mi távolodunk fénysebességgel.

2018. jún. 6. 15:55
 33/46 Mojjo ***** válasza:
Viszont az A pont közelében lévő pontok, pl B meg C pont az előbb említett v-nél jóval lassabban fognak távolodni A ponttól a lufi tágulása miatt.
2018. jún. 6. 15:56
 34/46 Mojjo ***** válasza:
100%

Egyébként a hibát ott követed el, kérdező, hogy a tér tágulásához sebességet akarsz rendelni. A tér tágulásának NINCS sebessége, üteme van, ami nem egy m/s hanem egy 1/s dimenziójú mennyiség.

Olyan viszont már van, hogy a tér tágulása miatt két objektum xy sebességgel távolodik egymástól. De ez a sebesség a köztük lévő távolság függvénye.

2018. jún. 6. 16:01
 35/46 A kérdező kommentje:

Mint amikor a gumilap nyúlik , világos.

Ekkor viszont a kvazár és a Föld távolodása csak egymáshoz viszonyított relatív sebesség, ahogy a felfúvódó lufi két pontja között nő adott idő alatt a távolság.

De a lufi felfúvódásának sebessége ebből kiszámítható, vagyis a világegyetem VALÓDI tágulásának mértéke.

Mert az nem egyezik meg a tőlünk távolodó kvazár sebességével.

Az ismert?

2018. jún. 6. 16:22
 36/46 A kérdező kommentje:
Ja, értem, ha nem tudják mért gyorsul a tér tágulása, akkor csak becslés van a 13,4 M évvel ezelőtti adatok alapján.
2018. jún. 6. 16:26
 37/46 Mojjo ***** válasza:
100%

Ahogy említettem, nincs sebessége a világegyetem felfúvódásának. Kellene két kitüntetett pont, hogy sebességet definiálhass rá, ilyenünk pedig nincs.

1/s dimenziójú üteme van a tágulásnak. Azaz egy 1/idő dimenziójú mennyiségünk van. Ha ehhez van konkrét távolságod, ha ezt beszorzod egy távolság dimenziójú mennyiséggel, akkor kapjuk meg a sebesség dimenziót. 1/s * m lesz a m/s.

Lényeg a lényeg, ne gondolkozz olyanon, hogy a tér tágulásának sebessége. Nem definiálható rá.

2018. jún. 6. 16:31
 38/46 anonim ***** válasza:
100%

Lehetne definiálni, de akkor ismernünk kellene a tér görbületét.

Ugye, ha a lufit felfújod, ott sem az a lényeges, hogy a felülete hogyan tágul ki - hanem az, hogy a mérete (az átmérője) hogyan nő.

Na, ezt sajnos nem tudjuk még a világunkról. Túl nagy ahhoz, hogy ezt megmérjük. Itt ugye nem a látható világ számít (ez a lufin egy kör lenne, a közepén vagyunk mi) - hanem a világ teljes mérete. Azt meg nem ismerjük.

2018. jún. 6. 16:38
 39/46 A kérdező kommentje:
Akkor sem, ha tudjuk, hogy minden irányban terjed, így veszünk két ellentétes irányban akár önkényesen meghatározott pontot, amihez már lehet mérni?
2018. jún. 6. 16:38
 40/46 A kérdező kommentje:

Mondjuk a táguló térben nehéz kijelölni két pontot, mert mi legyen az ráadásul ellentétes irányt.

De ha az irányt sikerül és találunk nagyjából azonos távolságra lévő objektumokat, akkor nem lehet belóle meghatározni a sebességet?

Vagy nem tudni, hogy az objektumoknak nincs e külön sebessége.

2018. jún. 6. 16:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!